Wandeling naar het beroemde kruis in Benidorm

Een populaire wandeling in Benidorm is de weg naar het kruis bovenop de heuvel die grenst aan het Levante strand. Ook ik heb de wandeling gemaakt na een ochtend op de markt. Bij deze de fotoreportage.

De vertrekplaats die we namen is op de Av. Amettla de Mar. Dit is de bekende straat in de wijk Rincon de Loix die vanaf het strand vertrekt naar midden in de wijk. Ons startpunt was de hoek met Calle de Londres, dit is de zijstraat met de KFC op de hoek. We kozen ervoor om hier te beginnen, niet enkel omdat we van de markt kwamen, maar ook om ergens anders te beginnen dan waar we eindigen. Dit is de lange route, maar ook best een mooie wandeling. Je kan ook gewoon beginnen aan de Calle de Berlin zoals de meesten.

De Calle de Londres klimt al snel stijl omhoog richting de heuvels. Je passeert er -niet verwonderlijk- een boel hotels en appartementen. Bovenaan de Calle Londres kom je aan een rond punt. Je neemt niet de eerstvolgende afslag, maar de tweede (Calle de Viena). In deze straat neem je de eerste afslag links (Calle Pekin). Het is niet zo moeilijk, maar om u te situeren kan je de Torre Lugano nemen. Deze mastodont torent overal bovenuit. De ingang is aan het begin van de Calle Pekin, dus als je er voorbij loopt, dan weet je zeker dat je goed zit. Het is allemaal vrij logisch, want de Calle Pekin is de enige straat die naar boven lijkt te gaan.

Als je voorbij de ingang van Torre Lugano komt,
weet je dat je goed op weg bent.

De Calle Pekin is een lange straat die wat 'golft' naar boven en naar beneden. Er is een mooi voetpad om te wandelen en tussen de torens door heb je hier al mooie uitzichten op de stad. Sommigen vinden deze zichten zelfs mooier dan bovenaan de heuvel.

Calle Pekin

Er zijn geen zijstraten aan de Calle Pekin en je komt dus sowieso uit op het ronde punt aan het einde. Je gaat meteen links in de straat die haast parallel lijkt te lopen (Av. Tokio). Aan dit rond punt staat tevens een bord 'Cruz' met een pijl naar de juiste straat.

Rond punt met de pijl naar het 'cruz'.
Vanaf dit rond punt zie je in de verte het bekende kruis al staan. Je ziet ook duidelijk de weg meanderen over de heuvelflank.
Het kruis bekeken vanaf het rond punt.
Hier wordt de weg wat zwaarder. Er is geen voetpad meer. Dit is niet meteen gevaarlijk, want er is haast geen verkeer en de wagens die er passeren houden voldoende rekening met de moedige wandelaars.

Soms blokkeert de bebouwing het zicht, maar soms heb je
adembenemende zichten.
Als je de Av. Tokio aan het volgen bent naar boven en je kijkt rechts in het dal, dan zie je een kleine baai. Dit is het strandje Ti Ximo. Zoals je kan zien, is het een zeer rustig strandje. Je kan er goed snorkelen. Sommige personen gebruiken het strand als naaktstrand, alhoewel dit officieel geen naaktstrand is. Het echte naaktstrand (Rincon de Conil, zie stranden van Benidorm) bevindt zich helemaal aan de andere kant van Benidorm. Ouders met kindjes: geen nood, vanwaar u staat (Av. Tokio) ben je ver genoeg van het strandje om 'details' te kunnen zien. 

Hieronder zie je het toeristentreintje rijden. Deze heeft enkele vertrekpunten, waaronder aan 'Festilandia'. Het treintje rijdt een heel deel van de weg naar boven, maar niet tot aan het kruis. Vanuit het treintje kun je even goed prachtige foto's nemen van de skyline van Benidorm. Het treintje kost slechts 4 EUR en is dus een leuk alternatief als het te heet is om te stappen of als je kinderen bij je hebt.
Het toeristische treintje rijdt ook een heel deel op de heuvel.
De weg zigzagt en stijgt op bepaalde stukken zeer steil. Ook is er op dit stuk haast geen schaduw. De heuvel beklimmen op een hete middag is dus afgeraden. Men kan het beste 's ochtends de heuvel beklimmen of tegen de valavond. Dit geeft vaak ook de mooiste foto's.

Op de Av. Tokio is geen schaduw of plek om uit te rusten.
De weg stopt aan een kleine parking. Minder mobiele mensen of ouderen die de wandeling niet meer kunnen maken, kunnen dus met een huurauto of met een taxi tot aan dit punt. Vanaf hier moet je nog een 100 meter wandelen over een natuurlijk pad. Geen asfalt meer, maar een echte beklimming zou ik het ook niet noemen. Enkel opletten dat je uw voet niet verzwikt over de grote keien. 

Laatste 100 meter naar het kruis!
Het kruis staat op het hoogste punt van de heuvel.

Om eerlijk te zijn: Het kruis stelt niets voor. Het is een metalen gedrocht op een betonnen fundering en het is minder groot en monumentaal dan je zou vermoeden. Maar het is de symboliek die telt. Veel mensen nemen kaarsen mee en afbeeldingen van overleden geliefden. Ze hangen de foto's aan het kruis en zetten de kaarsen op de betonnen voet. Om de zoveel tijd worden deze spullen opgeruimd door de stadsdiensten. 

Het kruis van Benidorm stelt niet veel voor, maar het uitzicht
is spectaculair!
Je doet de wandeling natuurlijk niet enkel voor het kruis, maar voornamelijk omwille van het uitzicht. Dat stelt helemaal niet teleur! Je ziet heel Benidorm aan uw voeten liggen. Werkelijk fenomenaal. 

Het beste zicht op de bruisende stad heb je vanaf het kruis!

Het mooiste moment om foto's te nemen is 's ochtends of 's avonds bij valavond. De zon zien ondergaan vanaf deze plek is een prachtig schouwspel en nadien zie je de lichtjes van de stad die zich klaarmaakt voor het nachtleven. Wie deze plek 's avonds bezoekt, moet zich wel voorbereiden. Het kan er zeer donker worden op de heuvel en onderweg. Neem dus een zeer goede zaklamp mee. Ook is het heel gevaarlijk met het auto verkeer. Kom je zelf met de wagen? Rijdt dan zeer voorzichtig naar beneden. Ga je te voet? Zorg dat men u kan zien!! Fietsverlichting, een zaklamp en een fluo hesje! 

Om terug naar beneden te gaan, is het vrij eenvoudig. Je volgt de Av. Tokio terug tot aan het ronde punt. Daar neem je niet de Calle Pekin maar de Calle Sierra Dorada. Aan de grote splitsing vervolgens de Calle Berlin, je kan het niet missen, want de straat loopt overduidelijk naar beneden. Zo kom je op het einde van deze straat automatisch aan het kloppende hart van Rincon de Loix. Het beginpunt van onze tocht bevindt zich 200 meter naar rechts, voor u de Av. del Mediterraneo en links het strand en de dijk. Je kan jezelf belonen door een terrasje te doen, of wie het nog steeds heel warm heeft, kan van hier recht naar het strand om een verfrissende duik te nemen.

Lees ook: Benidorm City

De baai van Benidorm en het eilandje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten