St Patricks Day in Benidorm

Benidorm omarmt alle culturen, vooral als er gefeest kan worden. Dit wordt helemaal duidelijk tijdens St Patricks Day. Of hoe een typisch Iers feest de stad volledig in het groen kleurt...

St Patricks Day is de nationale feestdag van Ierland waarbij de beschermheilige Sint Patricius wordt herdacht. Het feest is ondertussen wereldwijd bekend en -met alle respect voor de oorsprong- is verworden tot een hoogdag voor alle fuifbeesten die graag een pintje meer drinken en graag op café gaan. In Benidorm is het verrassend genoeg uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar héél veel Britten, Spanjaarden en zelfs Belgen en Nederlanders, naar afzakken.

Een pintje drinken in een typische Ierse bar is natuurlijk bijzonder sfeervol op St Patricks Day, maar hetzelfde doen in Benidorm, onder een stralende zon, met live-muziek vanuit elk café en enorme
terrassen bomvol uitgelaten toeristen... Ja, dat heeft toch wel iets meer charme. Dat vinden ook de Britten die massaal voor enkele dagen afreizen om het gekende feest mee te maken in de brandende zon.

De zon liet ons niet in de steek en met een uitzonderlijk warme 26 graden, besloten we vóór de festiviteiten toch eerst naar het strand te trekken. Ook daar, aan het Levante strand, was er al een bescheiden drukte rond de bars. Toen we tegen vijf uur afzakten naar de werkelijke "place to be", de Calle Gerona rondom de Av. de Mallorca (de "Engelse wijk"), was er een ongelofelijke drukte. De straat stond danig vol met volk, dat de auto's amper nog konden passeren. Het valt trouwens op dat de drukte zich verschuift. De autovrije Av de Mallorca (met de grotere danscafés) was haast leeg terwijl er in de Calle Gerona amper een doorkomen was. Steeds meer worden cafés met drugsdealers, vervelende proppers en gevaarlijke portiers genegeerd ten voordele van de goede bars, waar vriendelijkheid op de eerste plaats komt en waar je geen schrik moet hebben om voor het minste bij elkaar geslagen te worden.(wie trouwens denkt dat die grote bars met hun malafide praktijken daaruit leren, die zijn verkeerd. Daags later liepen we door de Av de Mallorca en werden we opnieuw geconfronteerd met dealers, opdringerige proppers en ronduit agressieve mensen wanneer je even twijfelt of je ergens binnen wil gaan). Ik ben blij dat die bars zichzelf helemaal uit de markt hebben gezet door hun eigen louche handeltjes.

Het was een zee van groen, van opgewekte mensen met Guinness-hoeden en Ierse folkmuziek. Die hoeden moet je trouwens zeker niet kopen bij de Chinese prullenwinkels (die hun prijzen opslaan op deze dag), je krijgt ze gewoon gratis bij aankoop van een Guinness. Het is helemaal niet verplicht iets groen te dragen, niemand zal je veroordelen, maar een felgroen shirt, of broek, of sjaaltje, of eender wat...draagt alleen maar bij in de feestvreugde. Wie denkt dat deze feestdag enkel voor de Ieren is, ook die is verkeerd. Heel veel mensen dragen T-shirts met "Irish for a day" en die slogan dekt dan ook de lading waar het over gaat. Iedereen mag van harte mee feesten. Iedereen mag zich een momentje "Iers" voelen. De bar waar we in het begin zaten, was dan ook voor het overgrote deel gevuld met
St Patricks Day 2019 was
een heerlijk zonnige dag
Spaanse jeugd (hadden allen shirts aan van hun Penya-feestvereniging). De jongere generaties in Benidorm hebben de variëteit aan culturen duidelijk in hun hart gesloten, en dansten lustig mee op de rock-klassiekers die uit de boxen galmden. Een mooie ervaring om allen, uit alle hoeken van Europa, samen te dansen op de dansvloer!
Nog een tip; wie mee wil feesten vertrekt best niet te laat naar de feestbuurt. Net als op de Fancy Dress Party beginnen de festiviteiten al in de vroege namiddag. Tegen 16 a 17 uur bevinden ze zich meestal op hun hoogtepunt. Tegen de avond is er beslist al veel minder volk en tegen 23u waren de meeste bars grotendeels al leeg. Veel Belgen en Nederlanders blijven de fout maken (dit jaar ook enkelen tegengekomen) om pas tegen de avond te gaan feesten om dan te merken dat de sfeer van gezellig, feestelijk is omgeslagen in een dronken, vaak wat schraler publiek.

Het lijkt in niets op de overdreven drukke Fancy Dress Party tijdens de patroonsfeesten in november, maar toch is St Patricks Day echt de moeite om rekening mee te houden tijdens uw vakantieplanning. Een feest waar je achteraf nog vaak om zult lachen! Hou wel in gedachten; de hotels raken snel vol rond St Patricks Day omdat veel Britten een kort verblijf boeken om deze dag mee te maken. Goed op voorhand boeken is aan te raden. De hotels zullen niet bomvol zitten, maar er zal vast wel minder keuze zijn (waardoor de prijs misschien zal stijgen), vooral in het goedkopere segment.

Kortom, St Patricks Day is het ultieme excuus om die felgroene spuuglelijke T shirt uit de kast te halen en om gewetenvrij een guinness te bestellen in de namiddag...

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas
Lees ook: Uitgaan in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten