AlicanteLa Cara del Moro. Het kasteel van
Santa Barbara.
Alicante en Benidorm zijn voor mij twee kanten van dezelfde medaillon. Op vakantie in Benidorm gingen we vroeger altijd 1 dagje naar Alicante. De laatste vakanties echter heb ik ook een paar nachten in Alicante verbleven. Ik begin meer en meer tuk te worden op deze ENORM ondergewaardeerde stad. Laat ik u meevoeren naar mijn stiekeme tweede liefde in de Costa Blanca.

Eén blogpost zal hierbij niet voldoende zijn, dus heb ik meerdere artikels gemaakt om dieper in te gaan op bepaalde bezienswaardigheden.

Lees ook: Overdekte markt 'Mercado Central' te Alicante
Lees ook: Kasteel Santa Barbara Alicante
Lees ook: Park 'El Palmeral' in Alicante
Lees ook: Museo de Belenes Alicante
Lees ook: Outlet Shopping Center te Alicante "The Outlet Stores"
Lees ook: Bezoek aan Lucentum
Lees ook: MARQ museum te Alicante

De meeste toeristen kennen Alicante enkel van de luchthaven 'El Altet', waar de reizigers voor de Costa Blanca aankomen en vertrekken. Dat is wel heel jammer want Alicante is een mooie, bruisende stad en door het uitstekende openbaar vervoer is er geen enkele geldige reden om hier geen bezoek aan te brengen!

Alicante is zeker geen kleine, onbeduidende stad. Met meer dan 300.000 inwoners en een drukke haven is het zeker geen relict uit het verleden, maar een hedendaagse stad waar ook geleefd en gewerkt wordt. Er lopen wel toeristen rond in Alicante, vooral in het hoogseizoen, maar het heeft toch een ander, authentieker gevoel dan Benidorm, dat vooral één groot 'resort' wordt genoemd. Het is ook geen metropool waar je als bezoeker geen rust kent. Er zijn enkele drukke wegen en wie 's ochtends in de buurt van het treinstation of Plaza de los Luceros wandelt, zal een drukte ontwarren van zakenlui en mensen onderweg naar hun werk. Maar verder is Alicante vooral gezellig druk en nooit té stedelijk of intimiderend. Er zijn ook uitwegen genoeg. Het strand, de Explanada, het kasteel of de wijk Santa Cruz zijn plekken waar je automatisch in vakantiestemming vertoefd en vergeet dat je in een grote, boeiende stad verblijft.

Kasteel Santa Barbara

Oude stad van Alicante
Een constante en oriëntatiepunt is de 166 meter hoge heuvel Benacantil die zich plots uit de stad opheft. Hier bovenop staat het vrij te bezoeken kasteel Santa Barbara. De toegang tot het kasteel is gratis, er is een betalend museum met vaak een boeiende tijdelijke expo. De ene keer ging het over 'piraten' en de laatste keer ging de expo over 'star wars'... Beklim het kasteel helemaal tot boven en geniet van het onovertroffen vergezicht over Alicante. De ideale plek om de zonsondergang te zien! Als u naar beneden gaat, kan u een stuk over historische muren lopen, met spectaculaire uitzichten.
Lees ook: Kasteel Santa Barbara van Alicante

Oude stad


Santa Cruz te Alicante
Alicante heeft een bescheiden, maar prachtige oude stad. De wijk ligt geprangd tussen het kasteel, deels tot op de heuvelflank en de brede straat 'Ramblas'. Je vindt er mooie bezienswaardigheden zoals het gemeentehuis, de kathedraal en de Sint-Rochuskerk. De oude stad is volledig autovrij en nodigt dus uit om lekker te gaan terrassen. Meer naar de heuvelflank toe maken de drukbezochte straten plaats voor de smalle steegjes (met véél trappen) van de wijk Santa Cruz. Dit is de oude 'Moorse' wijk en dat merk je aan de lage, witte huisjes met kleine raampjes en mooie versieringen. Hier zie je zelden andere toeristen en vaak hoor je enkel het miauwen van katten. De wijk is niet zo lang geleden prachtig gerenoveerd en de paar verkrotte huizen volgen nog steeds de renovatiegolf. Neem een picknickmand mee met een flesje wijn en wat hapjes en nestel je op een pleintje of hoger in het park La Ereta en laat je vervoeren door de rust. Er waren vroeger in de oude stad nogal wat duistere figuren die van de moeilijk toegankelijke straten gebruik maakten om drugs te verkopen, maar het lijkt dat dit haast volledig opgelost is door de renovatie en nieuwe residenten die zulks niet meer tolereren. De rust die bepaalde straten in Santa Cruz genieten, staat veraf van de drukte die 's avonds neerdaalt in de oude stad. Terrasjes palmen de straten volledig in, restaurants, cafés en dansbars blijven tot de vroege uurtjes open en buiten prijzen kelners hun waren aan.

Strand

Zicht op het strand El Prostiguet
Alicante is een echte strandbestemming. Het strand 'El Prostiguet' ligt vlak naast de heuvel Benacantil en dicht bij de oude stad. Het is een zeer veilig en mooi strand. Het heeft dezelfde 'blauwe vlag' kwaliteit als in Benidorm. Ik weet niet van het hoogseizoen, maar toen wij er in september waren, was het helemaal niet zo druk. De meeste toeristen zitten op stranden verder weg van de stad, dichter bij de 'vakantiewijken' en dus heb je op El Prostiguet voornamelijk de stadsinwoners die hier komen relaxen, siësta nemen of snel even over en weer zwemmen. Het strand maakt dat Alicante meer is dan een citytrip, Alicante is tevens een ideale vakantie -en strandbestemming. Als je in Alicante wilt verblijven en je bent een strandganger, loont het de moeite om eens te controleren of het hotel zich dicht bij het strand bevindt. Je moet uiteindelijk met je strandspullen heen en weer.

Winkelen
De Explanade te Alicante
De 'Explanade de España', de wandelboulevard langst de jachthaven, strekt zich uit vanaf Plaza Puerta del Mar. De boulevard heeft het wereldrecord van mozaïeksteentjes op zijn naam staan, maar liefst 6.5 miljoen steentjes in golfpatroon. 's Avonds flaneren hier de mensen en vaak staat er een klein marktje en zijn er 's avonds straatartiesten. Tussen deze Explanade en de brede straat Av. Alfonso El Sabio vindt je straten en stegen boordevol oeroude pleintjes, restaurants, bars, tapasbars, theater en winkeltjes. De straten zijn soms autovrij, soms enkelrichtingsverkeer (met voorrang voor fietsers!) en zijn dus aangenaam om rond te kuieren. Ook leuk om vooral 's avonds rond te wandelen is op de grote pier in Alicante. Deze begint ook aan het Plaza Puerta del Mar. Er is een verhoogde wandelpromenade langst het water en er zijn een aantal visrestaurants met gezellige terrassen en wat clubs en een groot casino.

smalle autoluwe straatjes in het centrum
van Alicante
Alicante is een paradijs voor shoppers. De winkels uitgebaat door Chinezen die je veelvuldig in Benidorm vindt en allemaal hetzelfde verkopen, vindt je hier gelukkig niet. Hier heb je naast de typische ketenwinkels nog veel kleine zelfstandige boetieks, waar je leuke kleding en hebbedingetjes kan vinden. Er is ook El Corte Inglés, lijkt een beetje op de Inno en verschillende supermarkten. Hier winkelen is nog iets anders dan thuis. Je komt hier eindelijk ook eens winkels tegen die je elders niet vindt. Nog een winkelgelegenheid is het winkelcentrum Plaza Mar 2 achter het kasteel waar je voornamelijk wel ketenwinkels hebt, maar dat redelijk late openingsuren heeft en een ideaal alternatief kan zijn op een druilerige dag.
Aan de universiteit een eindje buiten de stad, heb je een Outlet winkelcentrum. Niet zo groot als Plaza Mar 2, maar een gezellig Outletshoppingcenter met kortingprijzen en een gezellige buitenpromenade met tientallen eetgelegenheden.
Specialiteiten uit de regio zijn de lederen schoenen en riemen, maar ook handgevlochten manden en de overheerlijke Turron de Alicante.
Lees ook: Outlet Shopping Center te alicante "The Outlet Stores"

Andere bezienswaardigheden
Aan musea geen gebrek. Zo heb je het moderne museum MARQ over de lange geschiedenis van Alicante die terug gaat tot aan de prehistorie. Je hebt ook een museum voor schone kunsten en een museum voor moderne kunst. De vreemde eend in de bijt en te centraal -en tevens gratis- om niet binnen te springen is het museum voor kerststalletjes. Geloof mij, ook voor niet liefhebbers van kerstmis of kerststallen loont het de moeite!
Lees ook: Museo de Belenes

Verder vermeldenswaardig is de enorm grote overdekte markt van Alicante. Hier kopen mensen vlees, vis, fruit en groenten. De moeite om door te wandelen als foodie, of gewoon uit nieuwsgierigheid!
Lees ook: Overdekte markt 'Mercado Central' te Alicante

Nog vermeldenswaardig is het park 'El Palmeral'. Het ligt een fikse wandeling uit het centrum (of een busrit), maar dit is zeker de moeite om te bezoeken als je langer dan een dagtrip in Alicante verblijft. Een prachtig, nieuw park vol met verschillende palmbomen.
Lees ook: Park 'El Palmeral' in Alicante

Eten en drinken
Alicante heeft zowat dezelfde prijzen als Benidorm, zijnde goedkoop. Ook hier is er een verschil in de locatie. Aan de Explanade of het strand betaal je natuurlijk meer dan in een steegje. Wandel langst de verschillende tapasbars om promoties te vinden. Over het algemeen kan je in Alicante goedkoper eten en drinken dan in de Benelux. Opgelet als je u laat overtuigen door krijtborden waarop staat 'menu del dia'. Dit is meestal een lunchmenu en dus voor het avondeten niet mogelijk. Veel 'Alicantesen' eten traditioneel een zware maaltijd als lunch en eten 's avonds eerder verschillende tapas aan de toog of aan een tafeltje in een tapasbar.

Overnachten
In Alicante heb je verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van een peperduur hotel aan het water tot een persoonlijke B&B tot een goedkoop hotelletje in de oude stad. Voor ieder budget en wens is er iets te vinden. Let er wel op dat je goed de reviews leest. Sommige hotelletjes in de oude stad hebben last van geluidsoverlast 's nachts omdat ze vlak naast een café of terras liggen. Zoek dus goed op het internet. Wens je vaak naar het strand te gaan, kan je natuurlijk best een hotel zoeken dichtbij het strand, dat scheelt veel heen en weer wandelen met een strandtas.

Uitgaan
Wandelpromenade op de pier
Uitgaan in Alicante is niet hetzelfde als in Benidorm. Verwacht hier geen showbars met optredens van imitators en hypnotiseurs. Alicante heeft meer een terrasjescultuur. Er zijn wel danscafés en uitgaansbars, deze bevinden zich in de oude stad en aan de andere kant van de Ramblas in de straatjes en stegen. Een andere uitgaansbuurt bevindt zich op de pier. U gaat langst het plein door het casino en daar heb je een kleine straat met een aantal clubs of discotheken. Terwijl het in Benidorm elke avond feest is, vindt je in Alicante de drukte vooral in het weekend. Bij de toeristische info (in het gemeentehuis) of aan de hotelreceptie (of gewoon aan jonge mensen vragen op straat) zal je vast nog leuke, hippe adresjes vinden om te dansen tot de vroege uurtjes.

Dagtrip Alicante
U merkt het al, in Alicante is er véél te doen en te beleven. Laat u echter niet teveel afschrikken, een dagtrip naar Alicante is best te doen. U zal misschien geen tijd hebben voor de grote musea (maar ga wel naar het kerststallenmuseum!) of het strand, maar indien u over genoeg energie beschikt, kan u wel de overdekte markt, het kasteel, de oude stad en de aanpalende 'nieuwe' stad met haar winkels en bars bezoeken op een lange dag tijd. Probeer op voorhand uw route of planning wat uit te werken zodat u geen tijd en energie verliest door heen en weer te stappen. Bedenk bijvoorbeeld dat de overdekte markt sluit tegen het middaguur.

Vervoer
Je kan Alicante bereiken per huurauto, maar parkeren is zoals in iedere drukke stad. Moeilijk parkeerplaats te vinden en zeker niet gratis. Vanuit Benidorm neem je beter de tram. De tram doet er een klein uur en half over, maar dit is zeker niet vervelend. De tram rijdt goed door en het traject zigzagt door de heuvels en geeft af en toe een blik op de Middellandse Zee. Aan Alicante duikt de tram onder de grond. Je hebt drie haltes in Alicante. Voor een dagtrip is het misschien interessant om uit te stappen aan de halte 'Mercado'. Dan kom je boven de grond uit in de buurt van de overdekte markt én aan de voet van het kasteel. De tram kost iets meer dan 6 EUR heen en terug, wat zeker niet duur is, gezien de afstand. De tram rijdt van 's ochtends vroeg tot 's avonds. Kijk op de website voor meer informatie http://www.tramalicante.es/page.php?idioma=_en

Trips vanuit Alicante
Wie enkele dagen in Alicante verblijft, kan van daar uit mooie trips maken. Villajoyosa ligt tussen Benidorm en Alicante en is zeker een korte dagtrip waardig. Elche is op slechts een klein halfuurtje van Alicante verwijderd. Het is dé palmoase van Europa. Prachtige palmentuinen en een leuk ritje met de toeristische trein -of een leuke wandeling- langst de verschillende tuinen. Ook de moeite en gemakkelijk met de trein te bereiken vanuit Alicante is Murcia. Deze stad ligt in het binnenland en heeft een klein, maar heel mooi oud centrum. Een trip naar het 'versterkte' eiland Tabarca vanuit Alicante is ook een aanrader. Op 25 kilometer van Alicante ligt tevens het stadje Jijona. Hier wordt de overheerlijke Turron de Jijona gefabriceerd. Tenslotte is een bezoekje aan Villena ook een mogelijkheid. Slechts een treinrit verwijderd van Alicante. Het stadje heeft een klein oud centrum en een bijzonder kasteeltje. Of men kan de trein nemen naar een locatie wat verder, maar cultuurhistorisch gezien zeker de moeite: Xativa. In Xativa heb je een reusachtig kasteel, een mooie oude stad, en boeiende musea over de rijke geschiedenis van de vestingstad.
Lees ook: Elche of Elx
Lees ook: Bezoek aan Murcia
Lees ook: Excursie naar Villena
Lees ook: Bezoek aan Xativa
Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Turron zoeken in Jijona

Alicante is een veelzijdige stad. Je hebt er een overvloed aan cultuur, geschiedenis en het echte Spaanse stadsleven. En strandgangers niet gevreesd, het strand Prostiguet is een heerlijk "blauwe vlag" zandstrand vlak aan het oude centrum. Alicante is ook niet reuzegroot, de hele oude stad is goed te bewandelen op een goede daguitstap vanuit Benidorm. Maar nog leuker is het om uw vakantie in Benidorm te beginnen met enkele dagen Alicante. Je kan dan vanuit de luchthaven een lijnbus nemen en sta je 10 minuten later al in de oude stad! Vanuit Alicante naar Benidorm neem je dan weer heel gemakkelijk de tram.
Hieronder nog enkele sfeerfoto's
Santa Cruz te Alicante
Toegang tot de oude stad
trappen in de oude Stad van Alicante

De wijk Santa Cruz bekeken vanaf
het kasteel