Het Prado museum in Benidorm

Benidorm is niet meteen een plaats die je zou connecteren met klassieke schilderijen uit het Prado. Toch zal dit een maandje wel het geval zijn! 

Wie op vakantie is tussen 27 september en 27 oktober 2024 in Benidorm, zal zich op de Av. de Mediterraneo kunnen vergapen aan Madrids' mooiste schilderijen. Het zoveelste "kunst in de straat" project van Benidorm is een samenwerking met het wereldbefaamde Prado museum uit Madrid. Het project bestaat uit een lange rij van mooie reproducties van bekende schilderijen, met een korte uitleg in het Spaans en Engels.

Niet enkel Spaanse schilderijen komen aan bod, ook enkele klassieke schilders uit Belgïe en Nederland zoals Pieter Paul Rubens en Rembrandt zijn van de partij. De schilderijen zijn uiteraard reproducties, gedrukt in een hoge kwaliteit en tonen vaak enkel een detail van een schilderij, waardoor je een heel ander beeld hebt van dat schilderij. Er is niet alleen een bonte keuze aan klassieke schilders, ook de onderwerpen zijn uitéénlopend. Zo heb je godsdienstige schilderijen, portretten, de frivole volslanke dames van Rubens (die veel bekijks hadden) en de paranoïde werken van Hyronimus Bosch. 


Zelf heb ik het Prado wel eens bezocht, en net als het Louvre, is dat museum overweldigend. Het aantal werken, en de oneindige gangen en trappen intimideren de meeste bezoekers. Het is moeilijk je te focussen op een werk, als je er honderden, zo niet duizenden moet voorbij lopen. De selectie hier is gevarieërd in stijl en onderwerp, en het aantal werken is bescheiden, zodat je meer tijd kan besteden aan ieder meesterwerk.

Misschien zou je denken dat Benidorm als strand, zon en zuip- bestemming niet de juiste plek zou zijn voor deze werken, dan heb je het mis! Op de openingsdag gisterenavond was het enorm druk. Mensen van alle nationaliteiten, toeristen en locals verdrongen zich aan de schilderijen en debatteerden openlijk over welke schilderijen hun favoriet waren. 

En zo is ook deze "kunst in de straat" een schot in de roos en een aanrader voor iedereen die deze maand in Benidorm verblijft. Je vindt deze kunstwerken aan het begin van de Av. de Mediterraneo, net voorbij het Plaza Triangular. 

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Nieuwe kunstwerken aan de dijk van Poniente
Lees ook: Musea in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten