Corona update midden november

Nog even een update hoe het op dit moment er aan toe gaat in Benidorm.

De feestweek zou net gedaan moeten zijn. Er was geen vuurwerk, geen feestjes, geen luide muziek... helemaal niets. De Benidorm'ers volgden massaal de oproep van de burgemeester om dit jaar over te slaan en ook geen illegale feestjes te organiseren. De politie heeft geen enkele boete moeten uitschrijven, iets waar de Benidorm'ers zeker fier op mogen zijn. Ook de jeugd verdient een pluim om zich zo strak aan de regels te houden. Er wordt vaak op de jeugd hun kap gezeten, maar stel u voor om een heel jaar binnen te zitten op je 18 jaar...

Gisteren was het normaal de beurt aan de Britse toeristen bij de legendarische "Fancy dress party". Een evenement dat normaal gezien 40.000 losgeslagen verkleedde Britten (en ja, ook een minderheid Belgen en Nederlanders) naar de bars in Calle Gerona trekt. Net op die dag besloten alle bars en restaurants te staken. Haast heel Benidorm was gesloten, wie met een narrenpak rondliep op zoek naar een leuke bar, was eraan voor de moeite.

De bar -en restauranthouders, hun werknemers, familie en steunbetuigers stonden gisteren allemaal in de demonstratie op het gemeentehuisplein. Daar werd vooral gescandeerd "Basta ya"! Telkens weer komen er nieuwe regeltjes, telkens weer legt men het toerisme aan banden, en op steun kunnen ze amper nog rekenen. Dagelijks zie je steeds meer gesloten rolluiken en houten luifels voor de ramen... Op dit tempo zal Benidorm de volgende zomer niet halen. De initiatiefnemers bleven benadrukken: COVID-19 zorgde voor de mundiale ramp; MAAR het is de rigide regering die ervoor zorgt dat al die zaakjes hun hoofd niet boven water kunnen houden!

En diezelfde dag komt dan ook het nieuws dat toeristen een coronatest, een zogehete PCR test. Deze moet minder dan 72u vóór aankomst in Spanje genomen worden, en het certificaat moet in het Engels of Spaans. Sommigen zeggen; een goed teken, maar experts in het toerisme vrezen dat zo'n test veel mensen zal weerhouden om te komen. Voor velen is het een omslachtig bezoek aan de dokter (die op dit moment al achter staat in zijn patiënten) of een bezoek aan een testdorp. Op de meeste plaatsen kost zo'n test dan ook nog eens best wat geld.

Daarnaast werden op woensdagavond plots een boel live-optredens stilgelegd. De artiesten hadden allen licenties (waarvoor ze veel belastingen betalen) en waren in regel, ook het cliënteel was netjes in regel... Toch mocht er geen Live muziek meer door gaan. De regels zijn zo ingewikkeld, dat velen gewoon niet op de hoogte zijn. Mag er nu live-muziek of niet? Sommigen beweren van wel, anderen van niet... In sommige bars valt de politie continue binnen, in anderen niet... Typische Spaanse praktijken die er jammer genoeg voor zorgen dat velen artiesten stilaan de wanhoop nabij zijn.

Om met een positieve noot te eindigen; meer dan ooit is er een band tussen de Benidorm'ers. Al het gebikkel tussen concurrenten, al de werknemers die elkaars jobs op andere momenten zonder verpinken zouden stelen... al dat gedoe is opgelost als een zoetstofje in een koffie. Gisteren stonden de gehele werkende bevolking van Benidorm naast elkaar, weliswaar met een 1.5 meter tussen, maar toch zag ik allen naar elkaar knikken: Het gehele dorp (want daar is het naar terug gekeerd) is even geruïneerd, we moeten er allemaal samen door... En dat creert een bijzondere band, die hopelijk na de crisis blijft bestaan!

Lees ook: Benidorm Actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten