Benidorm in corona tijden: Uw plaats op het strand reserveren

In dit artikel ga ik dieper in op de manier waarop u de zomer van 2020 naar het strand zal gaan in Benidorm. Uiteraard is ook deze informatie tijdelijk. De regelingen kunnen versoepelen (of verstrengen) afhankelijk van de corona-besmettingen.

Zomaar even het strand oplopen, zoals in voorgaande jaren, zit er dit jaar niet in. In Benidorm hebben ze een streng veiligheidssysteem in werking gesteld; "Benidorm Beach Safety", om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat men steeds voldoende afstand van elkaar houdt.

Velen morren dat Benidorm zeer streng is tegenover andere vakantieplekken, maar Benidorm geeft als verklaring dat hun strand werkelijk in een drukke "stad" ligt, en daarom extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Er zijn twee mogelijkheden: De ligplaatsen op de betalende ligstoelen, of een gratis kwadrant "reserveren".

De ligplaatsen op de typische blauwe stoelen zijn zoals altijd betalend. Ze kosten 5 EUR, plus 5 EUR voor een parasol (indien gewenst). De stoelen zijn verder uit elkaar gezet dan normaal en nemen dus een grote stuk van het strand in. De ligbedden zijn vooral populair bij toeristen uit de hotels: je hoeft geen ligstoelen of parasols te kopen en je hoeft al helemaal met niets te sleuren.

Dan zijn er de gratis ligplaatsen. Deze plaatsen van 4m² zijn voor 1 tot 4 personen. Ze zijn afgelijnd met blauwe koorden op het zand. Die koorden kunnen elke avond weggenomen worden voor het reinigen van het strand.
Naast de blauwe koorden, zijn ook enkele plekken met groene koorden overspannen. Deze plekken zijn enkel voor de 65 plussers. Dit heeft men gedaan omdat deze groep uiteraard veel kwetsbaarder is voor het virus.
Voor u het strand op gaat, wordt u begroet door een steward, die u uw plaats wijst en informatie geeft.
Hoewel de plaatsen gratis zijn, zijn ze ook beperkt. Tot 1 juli kan je er zo op, maar ze verwachten in de twee hoogmaanden juli en augustus dat u gaat moeten reserveren. U zal dat via een app kunnen (nog niet gelanceerd) of via https://benidorm.org/benidorm-playas-seguras.

Om te reserveren moet u een naam geven, aantal personen, zeggen wáár u graag op het strand zou willen liggen, en of u in de voor- of namiddag zal komen. Het bewijs dient u op uw smartphone te laten zien aan de steward aan de ingang, waarop hij u uw plaats zal toewijzen.

Klinkt dat nogal omslachtig? Dat is het ook. Gelukkig kan het ook anders. De meeste hotels lijken de service "stranden reserveren" gratis te willen doen voor hun klanten. Heel gemakkelijk langst de balie gaan en even zeggen dat u naar het strand wil, en zij zullen het voor je in orde maken.

Nog een mogelijkheid, en misschien de gemakkelijkste is om naar de infopunten te gaan. Er zijn verschillende infopunten aan de ingangen van het strand. U herkent de infopunten aan het bord "INFO". De steward aldaar kan óók voor u boeken (bv voor de dag erna). Als er toch plaats is op het strand, dan zal hij u er uiteraard gewoon op laten.
Aan de blauwe parasol
is een infopunt te herkennen

Benidorm gaat er aan werken om ervoor te zorgen dat er nooit een capaciteitsprobleem komt. Hun filosofie is dat IEDEREEN van het strand zou moeten kunnen genieten. In het geval dat de plaatsen snel volboekt zijn, zullen ze een "uurrooster" voorzien van ochtend en namiddag. In het geval dat er dan nog te weinig plaats is, zouden ze kunnen ingrijpen met een nog nauwer uurrooster.

Wat me weliswaar opvalt is dat het best wel meevalt. Veel mensen gaan slechts naar het strand voor maximum 2 uurtjes. Spanjaarden gaan ook eerder 's ochtends en later in de avond naar het strand, terwijl de Britten, Belgen en Nederlanders eerder in de middag gaan. Zo blijven de plaatsen ook steeds optimaal benut.

Het meeste capaciteitsprobleem zullen we vinden aan het Levante-strand in de oude stad. Daar is het strand veel nauwer en kunnen dus veel minder mensen liggen. Het is ook net die plek waar de meeste mensen "in de buurt" wonen, een tweede verblijf hebben, of in hotels zitten. Vanaf de tweede helft van het Poniente is het op dit moment nog steeds verrassend leeg, en ik denk ook in de zomer dat hier de drukte zal meevallen.
Het strandje Mal Pas

Dat de burgemeester wel luistert naar de klachten; zagen we in de heisa rond het Mal Pas strand. Op dat kleine, idyllische strand stonden alleen maar ligstoelen. Daar werd enorm over geklaagd dat dit het hele strand "betalend" maakte. De burgemeester liet de dag erna 20 ligstoelen gratis toe, en sinds vandaag heeft men ligstoelen weggenomen om meer "kwadranten" te maken voor gratis strandliggers.

We moeten verder met ons leven, laten we dat samen met positivisme doen!

Lees ook: Benidorm actueel
Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: De corona waanzin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten