De corona-waanzin

Falla in Valencia
LOCKDOWN. Dat is de staat waarin Spanje en Benidorm zich bevindt. Een ramp op wereldschaal, maar enorm voelbaar in de bakermat én hoofdstad van het Europese toerisme...

Op donderdag 12 maart begonnen de eerste berichten binnen te lopen dat men alle controle over de Corona-besmettingen in Spanje was verloren. De vrijdag erna (13de) begon de LOCKDOWN. Men begon in Benidorm met het sluiten van de bars, restaurants en discotheken. Vanaf zaterdag begon de politie mensen te vragen niet samen te komen en naar binnen te gaan. Vanaf zondag was de lockdown een feit en mocht je niet meer buiten komen.


De Britten gingen massaal de straat op, kochten blikjes bier en chips in de supermarkten en kruidenierszaakjes, en zette zich in het zonnetje. Hun gedrag werd bekritiseerd; maar eigenlijk lag de fout niet bij hen: Zowel donderdag, vrijdag als zaterdag liet men gewoon nog toeristen naar Benidorm komen. Waarom toeristen toelaten, als ze niet uit een hotelkamer van 3m² mogen komen? De fout lag bij de maatschappijen die de vlieg -en pakketreizen aanboden. Verschillende mensen kwamen vrijdagochtend nog naar Spanje na een geruststelling van een reisbegeleider (!) dat alles OK was in Benidorm. Toch ging de repatriëring enkele dagen later vlekkeloos en is Benidorm op twee a drie dagen volledig leeg. Alle toeristen zijn naar huis. Alle Madrilenen zijn naar huis. De overwinteraars zijn naar huis. Plekken zoals de Passeig de la Carretera, de winkelwandelstraat, zijn volledig leeg en stil. Haast apocalyptische beelden.

Normaal is het hier altijd
enorm druk
Lege Calle Gerona

Het Corona-virus zal waarschijnlijk de zwaarste ramp zijn die Benidorm ooit getroffen heeft. Op dit moment al staan meer dan 16.000 werknemers op straat en zijn ALLE hotels gesloten. En net nu lees ik op Facebook een oproep om na de corona-crisis NIET op reis te gaan, en de horeca-zaken in eigen land te steunen.
Laat ik een andere oproep lanceren: Steun zeker uw lokale zaken, maar ga zeker ook terug op vakantie. Annuleer uw vluchten niet, maar verzet ze naar een andere datum! Hopelijk zien we binnen enkele weken terug glimlachende mensen verschijnen in de winkelstraten en stranden van Benidorm... En tot dan... Blijf binnen en hou u goed!

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Blog / Column

Geen opmerkingen:

Een reactie posten