Juli update Benidorm

Ik vind het belangrijk om af en toe een update te plaatsen over de situatie in Benidorm. De traditionele media lijkt er vooral op uit om iedereen bang te maken, en ook op sociale media zijn er angst-profeten die vaak verkeerde informatie delen.

Is er al terug toerisme in Benidorm? Jawel! Maar tot hier toe vooral Spaans toerisme, of tweedeverblijvers. Het aantal hotels dat open is, blijft tot op heden nog steeds beperkt. Er gaan in de komende weken steeds meer hotels openen. Het is een beetje een vicieuze cirkel: Hotels wachten af tot er voldoende boekingen komen, maar ook de vliegtuigmaatschappijen zijn nog wat afwachtend, want ze willen uiteraard de vluchten rendabel maken.

De problemen in die ene streek in Noord-Spanje (500 kilometer verder) houden gelukkig de toeristen niet tegen. Ik hoor verrassend veel Engels en Nederlands terug in de straten. Ze hebben overschot van gelijk; op dit moment kan je goede deals doen in de hotels, en de pioniers hebben de bijkomende voordelen dat ze een zomers Benidorm zien, zoals nog nooit iemand heeft gezien. Ordelijk, rustig, veilig. Er is nergens overdreven drukte, je moet niet vechten om een tafeltje, maar er hangt wel een gezellige vakantiesfeer die zelfs tot in de kleine uurtjes duurt.

Het strand blijft ingedeeld in percelen, maar er is nog steeds geen enkele verplichting om te reserveren. De meeste hotels zouden dat voor hun klanten doen, of zelfs gratis ligbedjes voorzien als het ooit tot verplichte reservaties zou komen.

Het overgrote deel van de winkels, restaurants en bars is ondertussen al open. Ook Aqualandia en Mundomar, de prachtige themaparken, openen met capaciteitscontrole (Je hoeft dit jaar niet aan te schuiven!!). Het enige wat opvalt is dat de Britse discobars nog even de kat uit de boom kijken. De grote bars met vaak live-entertainment hebben uiteraard ENORME kosten, en ze willen zeker zijn dat ze die kunnen recupereren. Toch zijn de gesloten bars op dit moment al de dupe; De White Star is open en draait goed - met live muziek, en ook de hippe Tiki City met DJ's is dit weekend geopend en de bar draaide meteen op volle toeren.

Wie liever niet in bars met luide muziek zit, heeft een boel andere mogelijkheden. Vooral in de oude stad lonken de honderden terrasjes. De eigenaren ontvangen je telkens met open armen, en nergens heb ik een "toeslag" moeten betalen (wordt soms beweerd op sociale media). Integendeel, in onze lievelingstapa-bar op de plaza EspaƱa aan de Calle Ruzafa hebben ze zelfs de prijzen verlaagd!

De discussies gaan vaak over het mondkapje. Het moet in Spanje gedragen worden waar er geen gegarandeerde 1.5 meter afstand gehouden kan worden, en tevens in de winkels. Eigenlijk dus in de hele stadskern van Benidorm. Het masker moet niet gedragen worden op strand, niet in bars, niet tijdens natuurwandelingen, niet tijdens het sporten... Wij dragen het rond onze nek of pols, en als we aan een drukke plek komen (zoals het winkelwandelstraatje) zetten we het automatisch op. We denken er verder niet meer bij na.

Wie eens graag op vakantie gaat in de zwoele zomer, maar dan met de iets rustigere atmosfeer van de wintermaanden, die zal ik zeker aanraden om op reis te komen.

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Benidorm in Coronatijden: uw plaats op het strand reserveren
Lees ook: Blog / Column

Geen opmerkingen:

Een reactie posten