Roscon - 3 koningentaart

In Spanje is 6 januari niet enkel een feest voor de kinderen (dan mogen ze hun geschenkjes open doen), maar ook voor de volwassenen. Op deze dag mogen ze ook een festijn houden, met de heerlijke Roscon of 3 driekoningentaart.

Op 6 januari liggen de rekken van de supermarkten in België en Nederland vol met driekoningentaarten. Een nogal simpele - maar heerlijke - taart met bladerdeeg en amandel. In de taart zit een "boon", een figuurtje verstopt. Wie het figuurtje in zijn/haar spie taart heeft, mag de kroon dragen. Wel, net dezelfde traditie vinden we in Spanje. Het verschil zit hem in de taart. In Spanje eet men traditioneel de Roscon. Deze vind je daags op voorhand in de verschillende supermarkten en bakkerijen. Ondanks dat de amandel hét exportproduct van de regio rond Alicante is, bevatten de taarten hier helemaal geen amandel. De cake heeft een nogal banale suikerbroodsmaak, maar wordt op smaak gebracht met citrusvruchten, verse creme, chocolade, pudding, of alles samen. Er zijn tientallen smaken te proberen!

Volgens de traditie bezitten de taarten niet één maar twee verrassingen. Eén daarvan is een figuurtje, de koning. Wie dit figuurtje in zijn taart vindt, mag de bijgeleverde kroon dragen. De andere "verrassing" is niets meer dan een ingepakte "boon". Een werkelijke witte boon. Wie dit in zijn taartpunt vindt, die moet de taart betalen (of die van volgend jaar). Het is letterlijk volgens de zegswijze "de bonen vreten".

De taarten kosten tussen de 5 a 10 EUR, afhankelijk of je een "basis" taart neemt, of één met een hoop lekkers erbij. Dit jaar koos ik de taart "Rosco con Cabello de ángel". Een werkelijk overheerlijke smakenbom: suikerbrood met een frisse citrusvruchten-jam, bedekt met suikerparels en geconfituurd fruit.

De taart was net zo lekker als het klinkt. En nee, ik had geen geluk met het beeldje, mijn partner mocht de kroon dragen...

Lees ook: 3 Koningen in Benidorm
Lees ook: Eten en drinken
Lees ook: Tarta de Benidorm proeven
Lees ook: Turron zoeken in Jijona


Geen opmerkingen:

Een reactie posten