3 koningen in Benidorm

Wat sinterklaas is voor de Nederlandstalige kinderen, dat is 3 koningen voor de Spaanse kinderen. Een korte inleiding in een bijzondere traditie.

3 Reyes Magos
Voor de Spaanse kinderen (en volwassenen) eindigen de feestdagen niet met oudejaar. Voor hen volgt er nog een belangrijke feestdag, 6 januari. Op deze dag worden de kinderen overladen met geschenken! De 3 koningentraditie is best vergelijkbaar met Sinterklaas. Heilige of belangrijke mannen die vanuit het buitenland (in het geval van de drie koningen uit het oosten) komen en voor de kinderen een boel cadeau's meenemen. De kinderen kunnen hun wensen doorgeven (net als onze sint-traditie) via "magische/koninklijke postbussen" die op gemeentepleinen en in winkelcentra worden geplaatst. Vaak, net als bij de sint, worden de wensen ook in ontvangst genomen door een "afgezant" van de wijzen. Er is ook steeds een plechtige intrede die plaatsvindt op 5 januari. Zelfs de kleinste gehuchten in de provincies Alicante en Valencia zullen een 3 koningen-parade hebben. De grote steden hebben uiteraard de meest prachtige stoeten. Zo heeft Alicante een geweldige parade, net als de zeer oude traditionele parade in Alcoy. Ook in Benidorm vind er best een indrukwekkende stoet plaats op 5 januari. En tijdens de nacht van 5 op 6 januari krijgen alle (tenminste de brave!) kinderen hun geschenken op magische wijze.
De postbus waar de kinderen
hun geschenktip kunnen
doorgeven aan de 3 wijzen


De parade op 5 januari is natuurlijk gericht op kinderen en heeft daarom heel wat kindvriendelijke elementen rondlopen, die daarom geen verband hebben met 3 koningen of het Christendom. Zo bevat de stoet tal van verwijzingen naar Disney, of kan er gerust een Spongebob Squarepants voorbij wandelen. Zolang de kinderen zich maar amuseren... En amuseren, dat doen ze zeker, niet enkel omdat er vanaf de parade confetti en snoepgoed wordt gegooid, maar ook omdat de 3 koningen vaak allerlei lekkers uitdelen. En op 6 januari kan hun geluk helemaal niet op, want dan mogen ze hun cadeau's uitpakken en hebben ze de hele dag vrij om ermee te spelen.

Voorgeschiedenis

Hoe de traditie is ontstaan, is vrij onduidelijk. Net als bij onze Sinterklaas is het vaak een samenstelling van elementen uit verschillende culturen/gebruiken/tradities. Uiteraard is het hoofdidee de Bijbelse passage van de 3 wijzen die een ster achtervolgden tot in Jeruzalem. Ze wisten dat die ster betekende dat er iemand belangrijk geboren was. Ze vroegen koning Herodes te raad, maar ook hij had geen weet van de geboorte van een messias. Hij vroeg hen om hem op de hoogte te houden van hun zoektocht. Ze wisten de ster terug te lokaliseren, en die bracht hen tot in Bethlehem alwaar de ster blijf stilstaan boven de kribbe van Jezus. De drie wijzen vereerden het pasgeboren kind, en gaven het de geschenken (goud, mirre en wierook). Nadat ze in een droom gehoord hadden dat Herodes niet te vertrouwen is, vertrokken ze zonder hem in te lichten naar hun thuisland...
De 3 wijzen werden in Spanje verheven tot heiligen (met de namen Melchior, Balthazar en Gaspar) en kregen gaandeweg de naam Tres Reyes Magos (3 magische koningen). Uiteindelijk evolueerde deze drie koningen doorheen honderden jaren van "beschermheiligen" van kinderen tot tenslotte het jaarlijkse feest - met commercieel tintje - waar de Spaanse kinderen desondanks héél hard naar uitkijken.

Ook u kunt als toerist genieten van dit feest. U hoeft geen kinderen te hebben om van de parade en de traditie te genieten. Vaak is het zien van die verwonderde gezichtjes al een feest op zich.

De parade in Benidorm op 5 januari begint om 18u aan Parque de Elche en gaat door de oude stad (Calle Almendros, Calle Ruzafa...) tot aan het plein onder het stadhuis. Verwacht maar vast heel wat drukte en uitgelaten kinderen!
6 Januari is tevens de laatste dag dat de ijspiste en de kraampjes op het plein open zijn!

Lees ook: Roscon - 3 Koningentaart
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Els Infarinats in Ibi
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Met de kinderen naar Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten