De Costa Blanca in het oog van de storm

Dit artikel is geschreven vlak na de doortocht van de storm Gloria in januari 2020.

Benidorm bibberde en beefde voor de dreigende wolken die op een zondagmiddag de zon verdreven. Gloria was op komst en de weerbeelden toonden dreigende situaties. Twee dagen lang werd de kustlijn van Valencia tot voorbij Alicante geteisterd door enorme rukwinden en hevige regenval.

In Benidorm viel de schade al bij al nog wel mee. De meeste stranden bleven verweesd achter, het zand weggespoeld in de zee. Bomen raakten ontworteld en de grond was bezaaid met palmbladeren en rondzwervend afval. Her en der vloog een tent of aanbouw weg. Kleine schade in vergelijking met de buurgemeentes. In Calpe bijvoorbeeld raakten haast alle winkels op de eerste rij van de dijk beschadigd. Elders waren er zware overstromingen en plotse sneeuwval.
De economische schade voor de streek was opnieuw zeer groot, na een reeks van stormen in 2019.

In Cala Finestrat rolden de golven over het 50 meter brede strand tot over de autoweg
Nu de wind is gaan liggen, wordt er volop gerepareerd en gepoetst. De wonden worden gelikt, her en der zetten bewoners zich in om gezamenlijk de straten schoon te maken en op enkele plekken worden er weer inzamelingen gehouden voor de slachtoffers. Maar voor de meesten was de storm oud nieuws nog voor de laatste donkere wolken wegdreven.
Het strand hier was verdwenen, net als op vele plekken in Benidorm
Ik kijk een beetje met bitterheid naar heel de situatie. Vele toeristen, inwoners en expats die ongemak ondervonden wijzen met boze vingers naar de lokale gezagsdragers: De luchthavens hadden beter moeten anticiperen op de vertragingen, riolen hadden beter gepoetst moeten worden vóór de storm, de burgemeester van Benidorm had de stormdreiging met meer ernst moeten opnemen door bv. al ruimtes in te richten voor de daklozen...
Benidorm had slechts kleine schade na de doortocht van Gloria
Maar ik vind het enorm vreemd dat niemand de olifant in de kamer ziet staan: Wat als dit extreem weer dat we in 2019 (en dus ook in 2020) hebben ervaren misschien voortvloeit uit de klimaatsverandering?
Toch legt niemand de link tussen de duidelijke en onweerlegbare toename in extreem weer met de klimaatproblemen...

Ondertussen zijn de stranden van Benidorm terug van zichzelf aan het toenemen en zijn de straten schoongemaakt.
Niemand zocht een reden achter de felheid van Gloria...
Niemand verbaast zich erover dat Gloria de zoveelste storm op rij was in een korte tijdsperiode...

Wat is jullie mening? Ik hoor het graag in de commentaren!

Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Cruise toerisme in Benidorm
Lees ook: Nieuw ecologisch winkelcentrum op komst
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Ergste Gota Fria ooit in het Zuidoosten van Spanje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten