Vanuit Benidorm naar Lissabon (vanaf 20 EUR!)

Nu zullen mijn bezoekers vast hun wenkbrauwen fronzen. Lissabon is bijna 900 kilometer verwijderd van Benidorm, aan de andere kant van het Iberische schiereiland! En toch zou het prima steek houden om tijdens uw vakantie naar Benidorm een tripje naar Lissabon in te lassen. U komt snel te weten waarom!

Het antwoord op kan ik al geven in deze eerste zin; de nieuwe route van Flixbus. In de tweede helft van 2019 heeft de lage kosten busmaatschappij Flixbus een nieuwe rechtstreekse route gemaakt van Benidorm naar Lissabon. U moet geen enkele keer overstappen op heel de route én het meest interessante; u vertrekt 's avonds in Benidorm en komt 's ochtends aan in Lissabon! Ook in de terugweg vertrekt u pas 's avonds in Lissabon en komt in de ochtend terug aan in Benidorm. U kan het merendeel van de rit door slapen én u bespaart zo twee nachten hotel uit als u heen -en weer reist.

Stel u neemt twee weken vakantie in Benidorm, dan kan u tijdens die vakantie gerust enkele dagen naar Lissabon gaan; de prijs van het busticket is verwaarloosbaar en omdat u twee nachten hotel uitspaart, zal het u waarschijnlijk niets meer kosten om deze prachtige Portugese stad te bezoeken!

Ik zou geen betrouwbare blogger zijn als ik de test niet had gedaan:

Busstation Benidorm
Gepakt en gezakt stonden we om 19.45u aan het grote busstation in Benidorm. We hadden de Flixbus geboekt en betaald via de app. Er staat fier aangekondigd dat je de -enkele- rit voor 20 EUR per persoon kan boeken, wij betaalden uiteindelijk iets meer (25 EUR) omdat we laat waren in de boeking. Nog steeds een belachelijk goedkope prijs voor die enorme afstand!

Het busstation bevindt zich iets buiten de stad. U dient de bekende Av. de Europa naar boven te wandelen (en verder te wandelen tot voorbij het grote rond punt), of u neemt bus 3. In het busstation ga je naar het onderste niveau waar de busperrons zijn. Er rijden nog niet veel Flixbussen tot in Benidorm, dus lang zal je niet moeten zoeken naar de juiste felgroene bus. Vooraan op de lichtreclame staat de bestemming "Lisboa" en alle tussenstops. Aan de chauffeur laat u uw geboekt ticket zien (u kan NIET betalen of boeken bij chauffeur!) en uw identiteitskaart. Het ticket kan ook rechtstreeks vanaf uw smartphone worden gescand, u hoeft het niet af te drukken. U plaatst uw bagage in het ruim van de bus en neemt uw kostbare bagage (paspoorten, eventueel laptops of Ipads en degelijke) mee in de bus. De zitplaatsen zijn genummerd, maar in ons geval waren er maar 5 reizigers; dat betekende dat we konden zitten waar we wilden en zelfs languit konden "liggen" op twee stoelen.
U kan de bus niet missen. Vooraan staat de
naam van de bestemming "Lisboa".

De bus rijdt niet "rechtstreeks" naar Lissabon in die zin dat de chauffeur op verschillende plaatsen stopt. Zo stopt hij normaal ook in Denia, Gandia, Valencia, Madrid en Madrid luchthaven. Omdat er weinig reizigers waren sloeg hij sommige haltes over; maar moest daarom verplichte pauzes nemen in tankstations. Echt doorslapen kan je niet; bij elke pauze van de chauffeur gaan alle lichten even aan en moeten er reizigers naar toilet. Een beetje voorbereiding kan die nachtrit comfortabeler maken: Oordopjes of een hoofdtelefoon met geluidsonderdrukking, een gezichtsmasker en zo'n nekkussen. Ondanks de vele tussenstops slaagde mijn partner erin om toch nog gemakkelijk 6 uurtjes te slapen. Ikzelf had amper geslapen, maar ik slaap thuis ook lastig in...

Er was plaats genoeg in de bus.
Zo stonden we vóór 10u (lokale tijd -1u in portugal) in de ochtend in Lissabon. De Flixbus zet je niet af aan het centrum, maar aan station Lisboa Oriente (zuid). De afstand tot het centrum is een 7 kilometer, maar je kan de metro of de plaatselijke bussen nemen. Wij besloten te wandelen tot aan ons hotel. Daarvoor gebruikten we een app "offline maps & navigation", die ons niet langst de drukke snelwegen stuurde, maar door parken en woonwijken, een goede app als je waar ook ter wereld gaat citytrippen!

Lisboa Oriente is zelf trouwens de moeite om te bekijken; Dit station was de inkom van de wereldexpo van 1998. Het expo-terrein bevindt zich aan de andere kant en bestaat onder andere uit een prachtig winkelcentrum, een concerthal, musea -en ocenarium, mooie wandelpaden en fonteinen en de kabelbaan. Voor enkele euro's kan je onderaan in het station je bagage in een kluis steken en het domein van de expo zonder last gaan bekijken. Mooi allemaal, maar niets in vergelijking met het indrukwekkende oude centrum van Lissabon.

Hotelkamers in Lissabon zijn niet goedkoop, maar er zijn alternatieven genoeg om toch een goedkope overnachting te vinden. Op tijd boeken is hier belangrijk; wij waren heel laat en hadden enkel de "overschot" die duur was in vergelijking met de kwaliteit. In ons budget bleven enkel hostels over, maar je kan er ook bijvoorbeeld ook betaalbare IBIS hotels vinden. Met het geld dat je van die twee overnachtingen uitspaart, kan je vast een leuk hotelletje vinden in Lissabon.
De afstand van het centrum (of van de metro) is hier wél van belang. Lissabon is REUSACHTIG groot en al snel hadden we door dat 40 minuten wandelen van het hotel naar het centrum (heuvel op en af) niet ideaal is bij een citytrip.

Een redelijk comfortabele nachtrit
U kan zo lang u wenst in Lissabon blijven, of u kan zelfs doorreizen naar het noorden (richting Porto) of naar het zuiden (Algarve). Er zijn in Portugal uitstekende bus en treinverbindingen tussen de grote steden. Verblijft u alleen in Lissabon? Dan raad ik toch minimaal twee nachten aan om de stad goed te verkennen. Ik kreeg ook al de vraag of je niet gewoon op de dag van aankomst 's avonds opnieuw de bus kan nemen. Dit kan zeker, maar dan heb je wel héél weinig tijd doorgebracht in Lissabon. Denk eraan dat u die dag waarschijnlijk ook heel moe zal zijn (niemand slaapt goed in een bus). Wijzelf hebben tien dagen genomen, maar zijn verder getrokken naar andere steden zoals Obidos, Aveiro en Porto.

De Flixbus terug richting Benidorm nemen spreekt voor zich. We moesten op de vertrekdag 's avonds (19.55u) aan het busstation staan en de Flixbus wacht je op daar waar je afstapte. Er staan ginds verschillende Flixbussen, maar op de lichtreclame vooraan staat in het groot "Benidorm", dus je kan niet missen. Waarschijnlijk moest je net als ons eerder uitchecken uit de hotelkamer, maar dan kan je opnieuw je bagage even onder het station in een kluis steken en wat gaan eten in het winkelcentrum of gaan wandelen op het expo-terrein.

Omstreeks 12.30u ben je de volgende dag in Benidorm, iets later dan wanneer je in Lissabon toekomt (omwille van het uurverschil). Maar dan heb je net genoeg tijd om naar het hotel te gaan tegen het incheck-uur.

Waarom in hemelsnaam al die moeite doen om naar Lissabon te gaan? Die prachtige, oude stad van Lissabon is werkelijk adembenemend: Trams uit de jaren '30 rijden knarsend doorheen de heuvelachtige stad, spotgoedkope visrestaurants lonken met dagmenu's, pasteleria's bieden allen die overheerlijke Pastel de Nata aan, de Toren van Belem die blinkt in de middagzon.... Hebt u nog meer redenen nodig? Bekijk hieronder de foto's die we in Lissabon genomen hebben.

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Cartagena
Lees ook: Valencia
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm


Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Cartagena
Lees ook: Valencia
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm

1 opmerking:

  1. Ben ook al in Lisboa geweest en dat is een stad om verliefd op te worden...Leen > Oostende

    BeantwoordenVerwijderen