Bezoek aan Cartagena

Tijdens onze vakantie in het najaar van 2014 hebben we 4 nachten doorgebracht in Cartagena. Een vreemde eend in de bijt en niet meteen een voor de hand liggende keuze om te combineren met Benidorm / Alicante. Desondanks toch een prachtige, typische Spaanse stad met enkele bijzondere kenmerken!

Cartagena is redelijk onbekend. Iedereen kent Benidorm, Alicante, Torremolinos... Maar bij de naam Cartagena zie je veel wenkbrauwen fronsen. Toch is Cartagena een bijzondere stad die best een omweg waard is. De stad heeft een rijke geschiedenis en een boeiend heden. De laatste jaren heeft de stad veel moeite gedaan om het vervallen centrum volledig te renoveren en op te waarderen, met succes. Er is een ongelofelijk aantal musea, voornamelijk over Romeinse artefacten en ruïnes, maar even goed veel maritieme musea, militaria en forten. De laatste verdedigingsmuur staat nog voor bijna de helft rondom het stadje en samen met de kleine, maar steile heuveltjes in het centrum maken dit een bijzonder unieke Spaanse stad.

Duikboten in de militaire haven
Cartagena is tevens nog steeds de militaire haven van Spanje. Het militaire stuk van de haven is verboden en omgeven door een hoge blinde muur, maar voorbij de rede zie je af en toe een prachtig fregat voorbij varen. Duikbootliefhebbers zullen de stad dan wel interessant vinden omwille van de 'eerste' duikboot ter wereld en omdat je vanop de heuvels en vanaf het boottochtje in de haven verschillende duikboten 'op het droge' ziet liggen. De stad is doordrongen van het militarisme, zo moet je daar niet opschrikken van militairen of matrozen in het stadsbeeld en herken je een orde in hun feesten en optochten (Cartagineses y Romanos en de optocht van Semana Santa) die je niet gewoon bent in Spanje.

Na een paar uurtjes rond kuieren door het centrum op onze eerste dag, hadden we al een goede indruk van het stadje. De oude stad is niet heel groot. Wat opvalt is dat de renovatie of opwaardering nog niet volledig voltrokken is. Vaak zie je slechts gestutte gevels en krotwoningen, klaar voor de afbraak. Er zijn ook veel kale plekken midden in het centrum van de stad. Op deze kale plekken stonden vroeger krotwoningen die men verwijderd heeft om te saneren, maar men wil niet opnieuw de plekken volbouwen omdat er nog opgravingen moeten gebeuren. Althans, dat zeiden de mensen in de straat. Een feit is dat Cartagena helemaal aan het veranderen is. Dit komt vast het toerisme ten goede, maar de afbraak van huizen laat diepe sporen na in het stadsbeeld.
Aangezien we een beetje teleurgesteld waren over de grootte van de stad en de winkel -en ontspanningsmogelijkheden, besloten we maar de kaart van cultuur te trekken en alle musea te gaan bezoeken.

Liefhebbers van ruïnes en Romeinse (en Punische!) artefacten komen hier aan hun trekken. Er zijn verschillende musea te bezoeken. Het ene herbergt een tempel in de kelder, het andere Romeinse graven, een ander dan weer de oude Punische stadsmuur en een crypte, nog een ander een woonhuis van een rijke Romein, nog een ander een enorm badhuis en tenslotte het spectaculaire Romeinse theater... Opgravingen zijn nog steeds bezig en blijven interessante dingen naar boven halen, waardoor ik het idee heb, dat de lijst met musea alleen maar groter en groter blijft worden...
Romeins theater Cartagena
Liefhebbers van Militaria en het maritieme komen even goed aan hun trekken. Een -gratis- museum met allerlei artillerie en de grootste verzameling militaria modelbouw, een museum over scheepsbouw, een museum over slagschepen en duikboten (gratis), een bunker uit de Spaanse burgeroorlog, een fort in de baai van Cartagena en zoveel meer...
U merkt een eindeloze lijst aan musea. Ik heb ze haast allemaal bezocht! Dit hoeft trouwens niet heel duur te zijn, want ons combinatieticket kostte 22 EUR voor alle musea plus een boottocht door de baai van Cartagena én een rit op de toeristenbus met audiogids. Geen slechte deal, ware het niet dat ik dit ticket kocht om te gebruiken voor de volgende dag, die een feestdag bleek te zijn, waardoor alle musea gratis waren... Beetje gemeen dat ze dit niet vertelden op het informatiestandje, want dan hadden we een ander -goedkoper- combiticket genomen.

Historisch militair museum
De musea waren meestal wel de moeite. Uitschieters -in mijn ogen- waren het "Historisch Militair Museum", het "Maritiem Museum" en het "Teatro Romana". Ook de tocht met een Catamaran is zeer leuk om te doen en om een idee te krijgen van de haven van Cartagena. Prachtige vergezichten over de grillige klippen en je krijgt een goed beeld van de strategische ligging van de militaire haven.

Gelukkig was er tijdens ons verblijf het beroemde festival Cartagineses y Romanos. Dit festival herdenkt de slag om Cartagena in de Tweede Punische oorlog. Naast het festivalterrein (dat een dik halfuur doorstappen is vanuit het centrum) is er ook een zeer leuke en drukbezochte kermis. Dit was een leuke aanvulling voor ons, want 's avonds is de stad zelf niet zo aanlokkelijk. behalve de hoofdstraat met de winkeltjes en enkele eet -en drinkgelegenheden, is het 's nachts nogal guur in Cartagena. Het festival zelf beschrijf ik in een andere post om dit verslag niet té lang te maken.

Er is een strand in Cartagena zelf, maar te voet is het haast niet te bereiken, je dient een taxi te nemen. We hebben het strand niet bezocht, maar met de catamaran voorbij gevaren. Er is een eetgelegenheid en ondanks dat het strand in de baai zelf ligt, tussen de drukke haven, zou het toch een kwaliteitsstrand zijn. Ik voelde er in ieder geval niets voor om er te gaan zwemmen. Een andere mogelijkheid om op het strand te liggen vanuit Cartagena is door de tram te nemen tot Los Nietos. Dit is een badplaatsje aan de Mar Menor, een zoute binnenzee. Maar het is duidelijk dat Cartagena geen bestemming is voor de strandliggers.

Cartagena heeft een mooie overdekte markt waar men dagelijks ('s ochtends) verse vis, vlees, groenten en fruit kan kopen. Best de moeite om eens te gaan bekijken en de locals bezig te zien. Vis is duidelijk een belangrijk ingrediënt in alle Cartageense gezinnen en dat is niet verwonderlijk als je de grootte van de haven bekijkt. Verder is het interessant om de kleine heuvels in de stad te beklimmen om verschillende zichten te hebben over het centrum. De heuvel met het fort geeft het indrukwekkendste beeld van de stad en de haven. Je kan er met een lift (betalend) grotendeels naar boven. Ook boeiend, vond ik althans, is om eens te wandelen in de barrio's rondom de stad (bv Barrio de la Conception). Dit zijn authentieke wijken met kleine, kleurrijke huisjes. Los van de auto's geparkeerd in de straten, lijkt de tijd hier wel 100 jaar stil te hebben gestaan.

Crypte in een museum
De eerste dag dat we in Cartagena waren, was het enorm druk in de hoofdstraten. Dit had alles te maken met een cruiseschip dat er was aangemeerd. De dagen erna leek het wel of wij de enige toeristen waren in de stad... We hebben er tweemaal teleurgesteld gegeten (duidelijk warm gemaakt met de microgolf) maar we hebben er ook lekkere tapas gegeten. Doe zoals de locals en eet er tapas. Je kunt ze in de meeste restaurants/bars aan de toog kiezen. Je kiest dan voor tapas of raciones. Een tapa is een kleine portie en de raciones zijn al wat groter. Zo kun je goedkoop eten en toch vanalles geproefd hebben! De likeur "Licor 43" of "Cuarenta Y Tres" is typisch van Cartagena, al hebben ze dit niet overal in huis.

Slaapgelegenheid genoeg naar ieder budget. Een budgettip is hotel Los Habaneros waar wij verbleven. Een wat ouderwets, maar proper hotel op een goede ligging nabij het centrum en de trein -en busstations. Zeer vriendelijk personeel, een ruime kamer met airco en een zeer lekker ontbijt in een mooie eetruimte.

Besluit

Ik persoonlijk vond 4 nachten een beetje te lang in Cartagena. Het historische centrum is gezellig, maar heb je snel gezien. Er zijn wel wat winkels in het centrum om te shoppen, maar niet vergelijkbaar met Alicante of Murcia. De musea houden je wel even bezig, maar alleen als je tuk bent op oudheid of militaria. Gelukkig bracht het Cartagineses y Romanos festival de nodige verstrooiing tijdens ons verblijf. Toch hebben we er zeker geen spijt van dat we Cartagena hebben bezocht. We hebben terrasjes gedaan en aangename mensen ontmoet. Er zijn dan ook minder aangename bezigheden dan rond kuieren op de boulevard aan het water of op een heuveltje in de stad de zon zien ondergaan...
Cartagena is een bizarre stad met kaalslag, leuke heuveltjes en verstopte parels van huizen. Binnen een aantal jaren zou ik graag terug gaan om de veranderingen te bekijken, maar dan zeker niet meer voor 4 nachten.

Praktisch

Ik zou een trip vanuit Benidorm niet zo zeer aanraden. De afstand is wat te groot en er zijn andere -betere- toeristische trekpleisters dichterbij.
Je kan met een huurauto vanuit Benidorm naar Cartagena, alhoewel dit een lange trip is. Vanuit Alicante kan je er met de trein naartoe (overstappen in Murcia) of met een bus van Costazul (10 EUR, 3,5 uur rijden). Je kan één of twee nachten boeken in verschillende hotels in Cartagena, Hotel Los Habaneros is hier een goede budgettip (rond de 50 EUR per nacht in september 2014). Een museumpas koop je op verschillende locaties in het centrum en heeft verschillende combinaties van musea. Het festival Cartagineses y Romanos is steeds eind september en maakt een bezoek aan Cartagena net iets meer de moeite!
Bijna alles is op wandelafstand binnen het centrum. Er zijn wel veel trappen en steile weggetjes in Cartagena.

Lees ook: Cartagineses Y Romanos festival te Cartagena
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Murcia
Lees ook: Alicante

Hieronder nog enkele sfeerfoto's van Cartagena:

Haven van Cartagena met het -gratis- maritieme museum

Een groot deel van de stadsmuren en verdedigingswerken zijn nog intact

Ook gezellig om te kuieren zijn de Barrio's rondom het centrum

In de museumpas is een boottocht inclusief tussenstop in het fort 'Navidad'
voor de baai van Cartagena.

In Cartagena kan je niet naast het 'militaire'. Af en toe vaart er een
indrukwekkend oorlogsschip zoals deze voorbij.

Zicht over de baai van Cartagena vanop het kasteel 'de la Conception'.

Lees ook: Cartagineses Y Romanos
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Murcia
Lees ook: Alicante

Geen opmerkingen:

Een reactie posten