Programma patroonsfeesten Benidorm (Festes Majors Patronals)

Elk jaar begin november zijn het opnieuw de patroonsfeesten. Het onderstaande programma is dan wel voor de feesten van 2019, maar dit programma is al jaren net hetzelfde, tenminste wat de belangrijkste optredens en vuurwerkshows betreft. De gemeente van Benidorm is meestal vrij laat met het uitprinten van de programma's, dus wie graag zijn vakantieperiode wil plannen, mag gerust uitgaan van dit programma.

De Patroonsfeesten zijn ALTIJD rond de 2de zondag van de maand november. Die tweede zondag van de maand is de stelregel om de data van de feesten te vinden. MAAR de feesten beginnen wel de vrijdag vóór die feesten. Hieronder vind u het volledige programma. Ik heb sommige dingen in het VET gezet. Dit zijn activiteiten die naar mijn ervaring het meest interessant zijn voor de toeristen. Dit is geenszins een objectieve maatstaf, maar het kan wel helpen om duidelijkheid te scheppen in het enorm uitgebreide programma. Naast de officiële activiteiten hier vermeld, zijn er tevens nog tientallen kleinere optredens en feestjes, die kunnen alleen ontdekt worden door rond de oude stad te wandelen. Wie schrik heeft van knalvuurwerk kan best de smalle stegen in de oude stad vermijden, aangezien er constant met knalbommen wordt gesmeten door volwassenen en kinderen.

Vrijdag

18.00 Straatverlichting wordt aangestoken in de straat Martinez Alejos, de feesten kunnen beginnen!
19.00 Opening van de kermis, deze bevindt zich op het plein achter de stierenarena. (Denk erom dat het die dag ENORM druk is!
21.00 Optocht van de Peñas (de verschillende feestcomités). De optocht gaat door de Calle Ruzafa en Martinez Alejoz. Op de kruising van die laatste straat en de Calle Gambo bevindt zich de tribune waar de burgemeester de feestcomités aanschouwt.

Zaterdag

10.00 mis in de kerk van San Jaime, ter ere van Virgen de Suffrage met gezangen.
11.45 Opening van de deuren van de kerk van San Jaime en Santa Ana met het luiden van de klokken en enkele vuurpijlen. Dit is de officiële start van de feesten.
12.15 Optocht van muziekkorpsen door de oude stad tot aan het plein voor het gemeentehuis.
13.00 Samenkomst van de fanfares aan het gemeentehuis en het inzetten van het officieel "feestlied".
17.00 Voorstelling van de historie van de bijzondere vondst van het beeld van de Virgen de Sufragio op het Poniente strand nabij de haven. (Parque de Elche).
18.30 Plechtige processie met het beeld door de oude stad tot aan het kerkje van San Jaime. Daar worden uiteindelijk de bloemen aangeboden die aan het portaal van de kerk worden opgehangen. Er volgen speeches van de uitgekozen jongedames van Benidorm. Daarna volgt een vuurwerkshow op het kasteelplein. (probleem is dat de bloemenofferande uren kan duren en men dus nooit echt de juiste timing van het vuurwerk kan weten).
22.00 Optreden aan Huerto Colon (Calle Tomas Ortuño)
23.00 Pop/DJ Concert in Calle Gambo.
23.00 Muziekconcert van lokale groepen aan het gemeentehuis.

Zondag (2de zondag van november)

11.00-14.00 kinderanimatie op het plein aan het gemeentehuis
11.30 plechtige, gezongen eucharistieviering in de kerk van San Jaime
14.00 Spectaculaire mascleta (knalvuurwerk) op Jaime I straat (Poniente strand net voorbij het Parque de Elche)
17.00 Rondtrekkend kindertheater in de oude stad (Tomas Ortuño straat en straten rondom)
19.30 Plechtige processie vanaf het kerkje door de straten van de binnenstad gevolgd door een klein vuurwerkje.
22.30 Pop concert in de Tomas Ortuño straat.
23.00 Live concert in de Calle Gambo.
23.00 Traditionele "Copletes" op het plein voor de kerk (traditioneel gezang en fluitje afgewisseld door een enkele vuurpijl.)
00.00 Pop concert op het plein voor het gemeentehuis.

Maandag

07.30 Hete chocolade voor iedereen, wordt uitgedeeld aan de Casa de Fester (Calle Biga)
11.00 - 14.00 kinderanimatie op het plein voor het gemeentehuis
11.30 plechtige mis in het kerkje San Jaime
14.00 Mascleta (knalvuurwerk) op Jaime I.
17.00 Ronddtrekkend kindertheater door de oude stad (calle Tomas Ortuño en omliggende straatjes)
19.00 Plechtige processie door de oude stad, gevolgd door een klein vuurwerkje.
23.30 Muziekoptredens aan het plein voor het gemeentehuis en aansluitend de Correfoc, beginnende op hetzelfde plein en doorheen de oude stad. De Correfoc is een vuurwerkshow waar uzelf deel van uitmaakt. Men laat vuurwerkglinsters over het publiek neerdalen. Niet geheel onschuldig want uw kleding kan brandplekken hebben, of u kan zelf brandwonden oplopen. Doe oude kledij aan (niets met plastiek!) en best kledij met een hoodie (een kap voor over het hoofd) of een dikke sjaal. Een goede bril kan handig zijn om de ogen te beschermen. Het beginuur van de Correfoc is rond 2u 's nachts (maar dit kan wel eens uitlopen tot wel 3u 's nachts). De optocht zelf duurt een halfuur tot een uur.

Dinsdag

10.30 Requiem mis in de kerk van San Jaime, vervolgens op het Plaza de la Senyoria (achter kerkje) bloemenkransen voor de overledenen op de zee.
11.00 - 14.00 kinderspelen op het plein voor het gemeentehuis.
14.00 Spectaculaire Mascleta op Jaime I
17.00 Rondtrekkend kindertheater door de oude stad (Tomas Ortuño en omliggende straten).
18.00 Kindertheater op Calle Gambo.
19.00 Humoristische optocht van de verschillende Peñas door Calle Ruzafa en Martinez Alejos (de burgemeester zit op de tribune aan de kruising met de Calle Gambo). In deze tocht mogen de peñas hun ongezouten mening geven over het stadsbestuur met korte, 5 minuten durende theaterstukjes. Ze treden ongeveer om de 100 meter een keertje op en gaan dan verder. Leuk om te zien, helemaal leuk als je Spaans kan of iets van de actualiteit in Benidorm kent!
00.00 Mascleta op de Jaime I straat.
00.30 Muziekconcert op het plein voor het gemeentehuis.

Woensdag

11.30 Festa de les Festes. Optochten door de oude stad van de verschillende peñas. Vanaf Tomas Ortuño langst Calle Ruzafa tot op het plein voor het gemeentehuis.
13.00 kindermascleta en snoepgoed op het plein voor het gemeentehuis.
18.00 Prachtige optocht van praalwagens door volgende straten; Parque de Elche, Almendros, Marte, Venus, Ruzafa en Martinez Alejos. Naderhand GROOTS vuurwerk op het Poniente strand (haven). Dit vuurwerk begint pas als de stoet is afgelopen en de afgevaardigden allen verzamelt zijn in de jachtclub. Meestal rond 21u. Het vuurwerk is niet te missen en luidt het einde in van de feesten.

Donderdag

De feesten gaan toch nog één dagje door, in de Engelse buurt! Afspraak is de Calle Gerona en omliggende straten, dresscode: U moet uzelf verkleden!!!! Doe uw beste carnavalskostuum aan, want dit is Europa's grootste verkleedfeest! Een echt programma voor deze dag is er niet. Wel wordt er rond 13u vaak paella getrakteerd op het einde van de Calle Gerona (in de buurt van Morgan's Tavern) en begint rond 14u een carnavalsstoet (niet erg groot) vanuit de Calle Lepanto, tot aan het rond punt aan Morgan's Tavern en terug via de Calle Gerona. Wie op straat blijft vieren, kan deze stoet normaal niet missen.
Na de stoet wordt gewoon verder gefeest op straat, in de cafés en aan de diverse podia.


Veel plezier gewenst!

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Fiesta de Carxofa (alcachofa) - of feest van de artisjok
Lees ook: Verslag Patroonsfeesten 2015
Lees ook: Verslag patroonsfeesten 2018
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten