Benidorm in november

Onze vaste vakantie naar Benidorm is steevast eind oktober/begin november. De - voor mij - ideale temperaturen én de patroonsfeesten zitten daar voor iets tussen. Lees dit artikel als je uw novembervakantie naar Benidorm plant!


Licht bewolkte dagen
Laten we beginnen met de belangrijkste parameter; het weer. Dat is tevens ook de lastigste parameter; want waar oktober nog een garantie heeft dat je het merendeel van de dagen lekker kan bruinen op het strand, is dit in november helaas niet meer zo zeker. November is steeds een overgangsmaand tussen de heerlijke nazomer en de frisse wintermaanden. Die overgang komt vaak zeer abrupt (vaak na een stormachtige dag). En aangezien november de overgangsmaand is; is er ook een groot verschil tussen begin november en eind november. Begin november is de kans zeer groot dat er nog enkele dagen bij zitten om op het strand te liggen. Bij een temperatuur boven de 22 graden en weinig wind, is het nog verrassend aangenaam op het strand. Een tip bij twijfelachtige dagen is om naar het strandje van Mal Pas nabij de oude stad te gaan. Door haar ligging op het zuiden en de beschermende klippen rondom, is de gevoelstemperatuur er vaak enkele graden hoger dan op de andere stranden. Wie de tweede helft van november gaat, zal eerder een lente-achtige temperatuur ervaren van rond de 16-18 graden.
In november breekt de 'herfst' door in Benidorm, dit betekent dat er gemiddeld 6 regendagen tussen zitten. Dit zijn meestal niet de kortstondige, felle buien zoals in de zomer, maar eerder sombere dagen met druilerige regen. Gelukkig worden die grijze dagen nog steeds afgewisseld met veel zonnige dagen, want ook al dalen de temperaturen, de zon blijft het hele jaar door van de partij. Wel opletten bij die zonnige dagen: zodra de zon ondergaat (en door de wintertijd is dit al na 17u) wordt het verrassend fris. Een goede vest met rits is de oplossing voor de daguren; zo moet je niet steeds uw trui aan en uit doen! Een andere kleding-tip is een goede sjaal: in november durft er een scherpe, koude wind trekken door de oude stad. Voor die avondlijke wandeling zullen sommigen zich comfortabeler voelen in een jas, ikzelf draag liever enkele lagen kleding en een vest met rits.

Het is duidelijk dat november geen maand is voor de hardnekkige strandganger. November is wél de maand voor de feestvierder. In november worden namelijk de patroonsfeesten van Benidorm gevierd! Dit is Benidorm's meest belangrijke feest. De data van de feesten zijn steeds de tweede zondag van november. De feesten beginnen echter altijd de vrijdag voordien. Ze eindigen woensdag na die zondag met een groots vuurwerk en daags later volgt de "Fancy Dress Party" in de Engelse buurt. De feesten van Benidorm hebben zo'n uitgebreid programma dat je een hele week zoet bent. Verschillende optochten, kermis en markten, vuurwerkshows, fanfares, praalwagenstoeten, kleine en grote optredens... De Festes Patronals tonen Benidorm en haar inwoners op hun mooist: Een prachtige mengeling van cultuur, traditie, buurtfeesten en de typische Valenciaanse over-the-top vuurwerken en optredens. En het verkleedfeest op de donderdag na de feesten toont dan weer hoe de Britten voluit mee vieren, zij het op hun eigenwijze manier.
Festes Patronals
Festes Patronals
Het weekend na de patroonsfeesten volgt er nog een klein feestje; Het artisjokfeest op de Plaza de la Constitucion, een ingetogen feestje, maar wel vol karakter.

De dagen na de patroonsfeesten zal je merken dat Benidorm leegloopt. November trekt voornamelijk een Brits publiek voor de patroonsfeesten en dan vooral de verkleedpartij op donderdag (waar gemiddeld 35.000 mensen verkleed rondlopen!), maar de dagen erna volgt er een ware exodus. Benidorm is in de tweede helft van november gevoelig kalmer. Wie van rust houdt, zal dat helemaal niet erg vinden, maar het merendeel vindt die laatste twee weken wat té rustig. Sommige bars sluiten ook na de feesten en overal vatten werkzaamheden aan (om klaar te zijn tegen het volgende zomerseizoen). Het straatbeeld verandert dan ook in de tweede helft van november: de gepensioneerde Spaanse reizigers en de overwinteraars beginnen toe te stromen en "vergrijzen" Benidorm.

Vermeldenswaardig is dat veel winkels meedoen aan "Black Friday Sales". Dit is een fenomeen vanuit Amerika waar men de vrijdag na Thanksgiving (einde van november) reusachtige kortingen geeft. Ook in Benidorm zijn er veel winkels die extra kortingen geven.

De prijzen van de hotels zijn in november veelal goedkoper dan oktober of september, maar tijdens de week van de feesten durven de prijzen wel omhoog gaan. Ook is het tijdens de feestweek moeilijk om nog last-minute een hotel te vinden (velen zijn volgeboekt).

Wie graag november kiest voor de patroonsfeesten en enkele weken vakantie heeft, kan best zo vroeg mogelijk vertrekken en vlak na de feesten terug naar huis. Zo maak je nog het meest kans op goed weer en vormen de feesten een mooie afsluiter van uw vakantie. Vergeet de Fancy Dress Party niet mee te doen (u kan verkleedkleding van thuis meenemen of kopen in Benidorm)!

De tweede helft van november is
vaak zeer rustig
16-18 graden. Prima weer voor een wandeling
Besluit

Begin november heb je nog wat kans op nazomerse, warme dagen. De patroonsfeesten vormen daarna een aangename tijdsbesteding voor die dagen die net iets te fris zijn om naar het strand te gaan. En tenslotte de dagen na de feesten zijn de minst drukke dagen van Benidorm, de liefhebber van rust zal genieten van de stilte na de storm en vindt ideaal "lenteweer" om lange wandelingen te maken in de stad, of op één van de vele bergpaadjes rondom Benidorm.

Lees ook: Weer in Benidorm
Lees ook: Programma Patroonsfeesten Benidorm
Lees ook: Fiesta de Carxofa - of feest van de artisjok
Lees ook: Regen in Benidorm (wat te doen op regenachtige dagen)
Lees ook: Omgeving van Benidorm - De Costa Blanca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten