Fiesta de Carxofa (alcachofa) - of feest van de Artisjok

Amper twee dagen na de grote patroonsfeesten van Benidorm in november, volgt dit vreemde - kleine - evenement. Wat houdt het eigenlijk allemaal in? Dat vindt u in dit artikel.

La Carxofa
Na de patroonsfeesten en aansluitend de "Fancy Dress Party" op donderdag, trekken de meeste toeristen naar huis. De weken na de patroonsfeesten staan bekend als nogal 'saaie' dagen, waarom sommige bars sluiten voor nodige verbouwingen, of jaarlijks verlof nemen. Maar wie na de feesten nog enkele dagen in de badstad verblijft, moet beslist eens naar de oude stad wandelen! Het kleine, maar zeer traditionele artisjokkenfeest houdt er kleine evenementen van vrijdagavond tot zondagavond (steeds het weekend volgend op de patroonsfeesten).

Het artisjokkenfeest is volgens bepaalde bronnen het oudste feest van Benidorm. De plaats waar het feest doorgaat (Plaza de la Constitución) verraadt waar het feest naar verwijst. Daar was in Benidorm's bescheidener tijden de markt met groenten. En op de bescheiden huerta's in Benidorm was de artisjok de meest geteelde groente. Door de burgeroorlog en de dictatuur van Franco werd het feest vergeten, tot het in 1978 spontaan terug werd gevierd.

Het artisjokkenfeest heeft geen duidelijke agenda. Er zijn vaste activiteiten (die ik hieronder beschrijf), spontane optreden of fanfare-optochten, en activiteiten die maar één jaar doorgaan... Buiten de processies en de bloemenoffers gaan alle activiteiten door op het Plaza de la Constitución. Dit is het kleine pleintje aan het einde (of begin) van het Tapas-straatje. Je kan er gemakkelijk geraken door de Calle de los Almendros (de mooie straat in de oude stad met de terrasjes en cocktailbars) te volgen tot aan het kruispunt waar de weg naar boven helt (naar het kerkje) en daar rechtsaf te slaan.
Op vrijdag om 22u is er een degustatie van de "bollos" in de zijstraat "La costera del barco" in restaurant "La Rana". Die bollos zijn een delicatesse van Benidorm met als hoofdbestanddeel vis en maismeel. Vaak is er een muziekoptreden op het podium (Plaza de la Constitución - Plaça de la Constitucio)
Op zaterdag wordt om 10u in de ochtend de kartonnen artisjok plechtig opgehangen. Deze blijft daar hangen tot zondagavond. Vanaf 13u volgt dan een uitdeling van gratis gegrilde sardientjes met een glaasje lokale wijn. Nadien trekt een fanfareband door de oude stad. 's Avonds (22u) kan het zijn dat er een optreden volgt op het podium.
Op zondag is er een processie en worden er bloemen geofferd, beginnende om 12.45u vanaf hetzelfde pleintje. Rond de namiddag 14u volgt er dan weer een traktatie van een verse sardine op een stuk brood en een glaasje wijn. Tegen de avond, 20u ongeveer, beginnen er vaak wat muziekoptredens. Tussen 22u en 23u volgt de slotactiviteit, namelijk het in brand steken van de Carxofa (Créma de Carxofa). Men steekt de slingers met buskruit aan en met een hels kabaal brandt het papieren ding op. Eens het op de grond valt, dansen de deelnemers rond het smeulend vuur onder begeleiding van traditionele muziek. Zeer leuk om te zien!

U leest het al een beetje tussen de lijnen; neem de uren en activiteiten die ik hierboven aangeef niet als leidraad. Het is een zeer klein en "spontaan" feest waarbij ze vooral doen waar ze zin in hebben.
Om het niet te missen vraag je best aan iemand van het feestcomité (ze dragen kleding met "Carxofa" op en een traditionele sjaal) wanneer ze het zullen aansteken. Ik herinner me een jaar dat ze het ding pas na 23.30u aanstaken, maar ik heb ook al geweten dat ze het om 22.15u al hadden aangestoken.

Het artisjokfeest is een leuk "extraatje" tijdens uw wandeling doorheen de oude stad, maar niet meer dan dat. Vooral het proeven van die verse sardine (let op, het is een sardien met kop en staart aan) en lokale wijn is aan te raden; het is maar enkele seconden aanschuiven voor het lekkers en er is vaak een fanfare of een muziekoptreden. Ook de laatste avond is echt de moeite waard om naar de créma te gaan zien. U hoeft u ginds ook niet te vervelen: u kan in één van de vele bars en tapas-restaurants rondom het plein gaan zitten.

Het artisjokfestival is niets om specifiek voor naar Benidorm af te reizen, maar wel een interessant folkloristisch feestje en voor vakantiegangers een reden om naar de oude stad te wandelen om de sfeer -en de sardienen- te proeven.

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Eten en drinken

De "kartonnen" Artisjok hangt heel het weekend omhoog.

Op zondag steekt men de artisjok aan, samen met
wat knalvuurwerk.
Het spektakel duurt slechts enkele seconden.

Nadat de artisjok naar beneden valt, volgt er een ronde-dans
onder begeleiding van traditionele muziek. U mag deelnemen!
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Eten en drinken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten