Rondwandelen in badkledij... Een zonde?

Ik zie het de laatste tijd vaak verschijnen; een oproep om Benidorm minder "zondig" te krijgen; waarbij de voornaamste kritiek komt op de personen die in badkledij door de stad wandelen. Dit stoort me verschrikkelijk, en ik zal daarbij zeggen waarom...maar om het belang te begrijpen moeten we even terug in de geschiedenis.


We bevinden ons op het einde van de gouden jaren '50. De toenemende welvaart na de oorlogsjaren legde Benidorm geen windeieren; toeristen uit allerlei West-Europese landen bezoeken het kleine armtierige dorpje. Het klimaat, de geïsoleerde ligging, de liberaal-denkende bewoners en vooral de goudgele, uitgestrekte zandstranden zorgden ervoor dat Benidorm explosief groeide als toeristenstad.
Het eerste bikini-
model
Dit was buiten de kerk en de militairen gerekend. Spanje was tenslotte nog steeds streng katholiek en een militaire dictatuur. Twee dingen die moeilijk samen gingen met het moderne toerisme, en vooral niet samen gingen met één bepaalde uitwas van het toerisme; De bikini. Dat deze badkledij op het strand werd gedragen, dat was al een doorn in het oog van de kerk en de militairen, maar de bom barstte pas echt wanneer een dame een bikini droeg in het dorpscentrum. Een militair viel de dame lastig en het kwam zelfs tot een handgemeen! Daarnaast had de kerk er intussen voor gezorgd dat de burgemeester Pedro Zaragoza Orts geëxcommuniceerd werd. Dit stond gelijk aan een verbanning uit het openbare leven...
Voor de burgemeester van Benidorm, die voluit de kaart van toerisme trok, was de maat vol. Volgens de verhalen sprong hij op zijn Vespa en reed 9 uur lang tot in Madrid om met de grote leider, Franco zelve, te gaan praten. Zijn overredingskracht (en de cijfers van de inkomsten van Benidorm aan de staatskas dankzij het toerisme) overtuigden Franco van de nood aan een liberale visie op het toerisme. Als een leider keerde hij terug. De kerk moest hem terug aanvaarden en de soldaten moesten de toeristen laten gedijen. De vrouw van Franco werd later een graag geziene gast in Benidorm en alleen al haar aanwezigheid in de "zondige" badstad smoorde alle tegenstanders de keel...

Een goede lezer begrijpt dus waarom ik altijd ergernis voel als opnieuw diezelfde discussie steeds weer wordt opgediept. Het rondlopen in bikini, of blote bast bij mannen voelt niet alleen heel bevrijdend als het warmer is dan 30 graden, maar het zit ook gebeiteld in het DNA van Benidorm. Het is die liberale en open houding van de inwoners die ervoor zorgde dat iedereen zich thuis voelde (en nog steeds voelt) in deze enorme badstad. Niemand zou iemand anders moeten beoordelen enkel en alleen op hun uiterlijk.
Ik vind het des te hypocrieter dat de preutse tegenstanders het vaakst ouderen uit Nederland zijn. Mensen die steeds hun vakantie hebben gevierd in het vrije Benidorm (en wat ik hoor was het écht wel veel losser en vrijer in de jaren '70 - '80), maar nu een beetje zitten te ouwehoeren wanneer een jongedame passeert in bikini.

Laat ik er geen misverstand rond maken; in restaurants of winkels is het niet meer dan logisch dat je een T shirt aantrekt, en ook aan het hotelbuffet mag men zich uit redenen van hygiëne wel wat meer bedekken. Maar wat mij betreft, mogen de mensen op de openbare weg rondlopen zoals ze het zelf willen. En aan die ouderen die hun eigen jeugd vergeten zijn en er plots niet meer tegen kunnen: kijk gerust de andere kant op als ik voorbij kom gewandeld in mijn blote bast!

Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Stranden van Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten