negativiteit rond Benidorm op sociale media

Net als elke zomer waren de negatieve berichtgevingen over Benidorm weer bijzonder talrijk. En net als elk jaar zijn ze fel overdreven...

Een restaurantuitbater die ik niet bij naam wil noemen, stond deze zomer breed uitgesmeerd op de kranten in de Benelux. Hij ging de typisch Nederlandse kost van zijn menu halen, want er kwamen toch amper Nederlandstalige klanten meer. Hij klaagde steen en been dat hij amper het restaurant boven water kon houden en nam als voorbeeld enkele bars en restaurants die kort geleden failliet gingen...

Elke zomer lees je op de Facebook-groepen dezelfde onzin dat Benidorm op sterven na dood is. Ze baseren die conclusie op foutieve informatie. Telkens weer klagen ze dat de Engelse cabaretbars amper volk trekken in de zomer. En dat is waar, maar dat wil niet zeggen dat er minder mensen verblijven in Benidorm, er zijn op dat moment gewoon minder Britten en meer Spanjaarden. En deze laatsten gaan liever terrassen in de oude stad, dan naar Britse rockbands te luisteren.
En telkens weer het argument "dat het strand haast leeg is in de namiddag". Dit terwijl de meer Zuiderse toeristen eerder slim zijn en in de juli-zon 's middags niet op het strand gaan liggen braden. Ze gaan meestal 's ochtends even naar het strand of later in de namiddag als de intense zonnestralen voorbij zijn.

En zo zijn er nog tal van doemberichten die nergens op slaan, maar telkens weer de reputatie van Benidorm aantasten. Want zoals ik de restauranthouder heb proberen wijs te maken: Als je vaak blijft klagen over Benidorm op allerlei sociale media, dan ga je het toerisme uiteindelijk schaden. Je komt terecht in een "Selffulfilling prophecy", na een tijd blijven de toeristen weg omdat ze alleen maar negatieve dingen horen over Benidorm.

En hoe gaat het dan werkelijk met Benidorm? Wel, deze zomer was zoals alle andere zomers een geweldige periode voor de horeca. De meeste hotels raakten aan volle bezettingen, en ook de restaurants en cafés konden niet spreken van een slecht jaar. Ondanks er de voorbije jaren veel is geïnvesteerd en bijgebouwd, blijft er een dringende nood aan extra hotelbedden.. Er is een klein percentage Britten weggevallen door de negatieve koers van de POUND tegenover de EUR en de Brexit-onzekerheid, maar die zijn succesvol opgevangen door een toegenomen aantal toeristen uit andere streken zoals bv. uit Portugal, uit Italië en uit Rusland. Poetin zelve was op vakantie in Altea (vlakbij Benidorm) en dit zal vermoedelijk voor de komende jaren de deur openzetten voor toeristen uit Rusland. Ook de vele festivals trokken massa's jonge toeristen (bv LOW festival een 40.000 bezoekers!), die op die manier ook de geweldige Benidorm-sfeer proeven en hopelijk wederkeren voor een vakantie.
Ondertussen blijft Benidorm zich inzetten tot het aantrekken van een diverser publiek dan ooit. Sportevenementen, luxe-toerisme, voornoemde festivals gericht op jongeren, wandelaars en fietsers... En al dat zonder hun kerngroep, de Britten en Spanjaarden die vooral ook een goedkope bestemming zoeken met veel vertier, uit het oog te verliezen.
En daarnaast wordt er ENORM geïnvesteerd in openbare werken; de toeristen en inwoners krijgen doorheen de stad bredere voetpaden, nieuwe parken, enkele autowegen nabij het centrum worden autoluw, en archeologisch onderzoek legt de beginselen van de stad bloot (in de hoop de toeristen iets van de geschiedenis mee te kunnen geven). Benidorm is een stad in volle expansie. Zoveel vertrouwen heeft de gemeente en de hoteleigenaars in de positieve conjunctuur, dat ze dit jaar opnieuw enorme bedragen investeren.

Dus als je stuit op opnieuw zulke negatieve berichten op Facebook, negeer het gewoon, of dien ze van antwoord. Benidorm is sinds de jaren '50 één van de bekendste toeristensteden en heeft in haar verleden nooit echt problemen gehad om vakantiegangers aan te trekken en te blijven groeien. Bedenk daarbij ook dat al zolang ik Benidorm bezoek (al meer dan 25 jaar) ik deze negatieve berichtgevingen heb geweten.


Vroeger was alles beter, dat zeiden de Oude Grieken ook al...

Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Verhalen van bezoekers
Lees ook: Bouwwoede in Benidorm (Poniente)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten