Bouwwoede in Benidorm (Poniente)

Na de jarenlange stille periode die volgde op de beurscrisis van 2008 verschijnen er overal in Benidorm terug hoge bouwkranen. Vooral aan het Poniente strand, waar nog een hoop lege bouwpercelen lagen, wordt er lustig gebouwd.
Nieuwe aangekondigde
wolkenkrabber voor La Cala.

Het omstreden Intempo gebouw halverwege het Poniente-strand stond symbool voor de terugval van de bouwbedrijvigheid in Benidorm. In 2007 begon de bouw van de markante wolkenkrabber, die al in 2009 bewoond zou worden. De crisis, corruptie en malafide bedrijven vertraagden de bouw en een resem rechtzaken hield de splinternieuwe toren in het duister. Nu, anno 2019, lijkt het ernaar dat binnenkort de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.... Sneller ging het met de twee torens van Sunset Drive. Deze waren al grotendeels uitverkocht voor de eerste steen werd gelegd en zijn nu allen bewoond, vaak als vakantiewoning voor kapitaalkrachtige toeristen.


De Groep TM neemt het voortouw in de ontwikkeling van de hele Poniente site. De succesvolle Sunset Drive krijgt een vervolg met Sunset Waves, twee torens van gelijkaardige hoogte met een golvende gevel en omtrek. De appartementen zijn voor de gegoede middenklasse. Niet duur, maar zeker niet goedkoop genoeg voor de gewone man.
Delfin Tower - projectfoto
Een ander project van TM waarvan de bouw al gevorderd is, is de zeilvormige toren "Delfin Tower". Met prijzen die rond een miljoen euro schommelen, is dit duidelijk een elitair project. Op de aankondigingsborden staat zelfs uitdrukkelijk "het andere Benidorm". En dat lijkt het Poniente strand, richting La Cala inderdaad te worden. Een ander Benidorm met luxe-appartementen, infinity pools, en mooie uitgestrekte tuinen. Het tweede deel van Poniente lijkt in het niets op het Benidorm aan het Levante-strand. Hier geen "imagoverlagende" nachtwinkels, ook geen schreeuwerige cafés met de Union Flag, noch zal je er 's avonds vrijgezellengroepen lallend zien voorbij wandelen. Het andere Benidorm, met als voorloper Hotel Bali is rustiger en krijgt stilaan meer stijlvolle torens.
De ontwikkelaar lijkt dit gecreëerd imago met succes te verspreiden. Ze bouwen tussen de grote projecten door ook luxueuze, kleinschalige appartementsgebouwen waarvan elke unit een eigen zwembad heeft, inclusief een ruime garages om de Porche te zetten.

De laatste grote bouwgronden aan het poniente strand worden nu druk ontwikkeld. Vooral de bouwgrond tussen ruwweg Av. de Murtal en Av. de Xixo zullen in de komende jaren vol splinternieuwe torens staan. De stad beloofd een beter wegennetwerk en allerlei voorzieningen zoals een betere riolering, mooier publiek domein en veel groen. De bouwpromotoren aan hun kant beloven kwaliteitsvolle en mooie torens.
Sunset Waves

Er is vaak kritiek op deze nieuwe ontwikkelingen. Gronden, waar nu vaak bomen op staan, worden aangeboord om opnieuw torens te zetten en sommigen - hypocriet genoeg vooral de inwijkelingen - vragen zich af waar het stopt. Ikzelf begrijp de beslissingen van Benidorm. Ze moeten elke kans grijpen om kwaliteitsvolle hoogbouw toe te laten. Dat hieraan voor de gewone sterveling een te hoog prijskaartje hangt, dat klopt, maar net zoals in elke respectabele stad hangt het prijskaartje nu eenmaal vast aan de buurt waarin je woont (goedkope appartementen vind je ook nog genoeg - in het centrum of aan de stierenarena). En het argument dat Benidorm volgebouwd is, vind ik nogal idioot. Benidorm is een groeiende wolkenkrabber stad, en dat is het al 50 jaar. Het is die dynamiek en groei die me net aantrekt. Het gemeentebestuur van Benidorm let er trouwens heus wel op dat er nog groen aanwezig blijft, door gebieden als parkgebied te verankeren. Het is net de densiteit van de wolkenkrabbers die iedereen toelaat om op wandelafstand te genieten van de prachtige stranden en uitgestrekte parken. Als men
Intempo toren met de te bebouwen
 gronden ernaast
al kritiek moet hebben; wees dan kritisch naar wat er net buiten Benidorm wordt gebouwd onder andere in Finestrat, La Nucia, Polop, Alfaz del Pi... Deze gemeenten bouwen zonder schroom het prachtig groene binnenland nog steeds vol met die lelijke en ruimteverslindende urbanisaties...

Ikzelf bekijk de ontwikkelingen in Benidorm met interesse. Dat er zoveel luxe-appartementen worden gepoot is toch alleen maar een teken dat er een kapitaalkrachtige elite is die ook interesse heeft in wat Benidorm te bieden heeft. Door net een veelheid van publiek aan te spreken (arbeidersklasse, middenklasse, rijken) zal Benidorm alleen maar sterker in de markt staan en gevarieerder worden! En, niet onbelangrijk, het iets of wat door de toerist genegeerde Poniente gedeelte zal eindelijk een volwaardig deel worden van de stad en zal hierdoor nog meer projecten aantrekken... Meer Benidorm om van te houden, daar kan je toch niet tegen zijn?

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm praktisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten