Bezoek aan Aqua Natura

We hadden al eens Terra Natura bezocht, de dierentuin aan de rand van Benidorm. Ons bezoek was in February en daar zat uiteraard dus geen toegang tot Aqua Natura bij. Dit jaar bezochten we de dierentuin opnieuw en gingen daarbij ook het waterpark in. Deze review is meer gericht op het waterpark, voor een review over het dierenpark, raad ik het vorige artikel hier aan.

Hoewel je het dierenpark en het waterpark apart kan bezoeken, zijn de combi tickets om beiden samen te bezoeken slechts een beetje duurder dan de inkom van het waterpark alleen. Om die reden kiest het merendeel van de bezoekers om een combi ticket te kopen. Wijzelf vonden een combi ticket online voor 31 EUR, terwijl de normale combi tickets aan de kassa 47 EUR kostte. We vonden een kortingsbon op een vreemde website, maar aan de kassa werd de barcode zonder vragen gescand en kregen we de inkomprijs van de kortingsbon. In de kortingsbon was de mogelijkheid tot een middag-menu voor een meerkost van 6,5 EUR. 

Zoals je ziet loont het om rond te shoppen naar kortingsbonnen, hetzij op het internet, in brochures of gratis kranten, of in winkeltjes in Benidorm die tickets verkopen. Je kan met een groot gezin een pak geld besparen! We spaarden ook heel wat geld uit met het nemen van de menu. Een menu in het park kostte rond de 14 EUR. Ik moet er wel bij vermelden dat de bon aangaf dat men een menu kon kiezen uit alle restaurants in het park, maar uiteindelijk waren er maar 2 mogelijkheden; het restaurant aan de inkom van het dierenpark, of het restaurant in het waterpark. En in beiden restaurants mochten we niet van de volledige kaart kiezen, maar konden we slechts kiezen uit 4 kleffe hamburgermenus met friet (ook vegetarisch). De menu kwam met een grote salade, de hamburgers, friet en frisdrank, en een nagerechtje. Er was niets op aan te merken, maar het is wel valse marketing dat we slechts een heel beperkte keuze hadden. Als je een hele dag ginds gaat rond lopen, en je hebt geen lunchpakket van jezelf bij, dan loont het toch de moeite om de lunch optie erbij te nemen aangezien je daarmee toch weer wat geld uitspaart.

Toen we jaren geleden het dierenpark bezochten genoten we van de ligging en de verscheidenheid aan omgevingen en dieren. Dit is nog steeds onverandert, het dierenpark is nog steeds indrukwekkend en mooi verzorgd. Vriendelijke verzorgers zijn ijverig om tips te geven (zelfs een Nederlandstalige verzorger) op verscheidene plekken, en je merkt de passie voor dieren bij iedereen die er werkt. De dieren zien er gezond en levendig uit en de dierentuin doet mee aan verscheidene educatie -en kweekprogrammas voor beschermde diersoorten. Wel zagen we hier en daar wat sleet, zo was de doorloop wei van de lama's afgesloten en waren de meeste restaurants en winkeltjes gewoon dicht (ook al was het Augustus, dus hoogseizoen).

Het waterpark dan! Je kan het waterpark via een aparte inkom betreden, of je kan langst het Europa-deel van de dierentuin naar binnen. Als je de wijzers in de dierentuin blijft volgen, kom je haast aan het einde van de dierentuin meteen uit aan het waterpark. Je kan via het Griekse Dorpje (dat helemaal gesloten was) de trappen naar beneden, en je bent meteen aan de hoofdingang van het waterpark. Het waterpark is best groot, maar overzichtelijk. Het middenpunt is een indrukwekkend zwembad, dat jammer genoeg deels is afgesloten voor een "zeemeerminnenschool". Het lijkt alsof dit vroeger een golfslagbad was, maar die functionaliteit is afgesloten. 

Meteen stonden we voor een raadsel. Waar zetten we onze spullen? Blijkbaar kan je alleen je spullen kwijt als je een betalende ligstoel neemt (goedkoopste ligstoelen kosten 5 EUR). Wens je een locker voor je waardevolle spullen? Dat kan je helemaal achteraan krijgen voor een meerkost. Het zette al meteen de toon; wie in dit waterpark op bezoek komt, kan zich verwachten aan een enorme meerkost bovenop de ticketprijs. Buiten enkele kleine glijbanen met gigantische aanschuifrijen, werken alle glijbanen met zitbanden. Er zijn twee verschillende soorten zitbanden die je kan huren. Wil je alle glijbanen doen, dan heb je beide soorten nodig (een enkele ring, en een dubbele ring). Wil je die banden niet aankopen? Dat kan, maar dan moet je eindeloos in een rij gaan staan om een gratis band. Wie wel een band koopt, mag die lijn voorsteken. Dit creërt een enorme frustratie. Mensen die een surplus betalen nemen telkens de plaats in van personen die weigeren de banden te huren, want de personen in de rij moeten wachten tot iemand met een gratis band naar beneden komt. Dat kan soms tergend lang duren als personen met een gehuurde band constant dezelfde glijbaan nemen. Een uur aanschuiven voor een glijbaan van 30 seconden is niet abnormaal. We bezochten Aqua Natura op een bewolkte weekdag. Ik heb geen idee hoe druk het zou kunnen zijn op een zonnige weekend dag!

Zelf hebben we een 5 glijbanen gedaan. Ze waren best leuk, maar telkens vonden we het niet de moeite om opnieuw die lijdensweg te moeten doorstaan van het aanschuiven. Zelfs de kinderen in het gezelschap hadden snel genoeg van het aanschuiven en besloten maar wat gek te doen in het kinderbad. Het gewone zwembad had zonder golven of andere animatie geen aantrekkingskracht. De redders waren heel strikt. Geen waterpistooltje, geen ligband, geen strandbal. Ik begrijp dat er veiligheidsnormen zijn, maar het maakte het grote zwembad (toch de hoofdattractie van het park) tot een saaie plek waar mensen vooral gewoon stonden om af te koelen.

Was alles teleurstellend in Aqua Natura? Nee, hoor. Het is een prachtige plek om te vertoeven met mooie natuur rondom. Na een verstikkend warme dag in de dierentuin is zo'n waterpark enorm verkoelend. Let wel op dat je de kinderen niet te snel vertelt over het waterpark, want gegarandeerd halverwege de dierentuin beginnen ze te klagen om al naar het waterpark te gaan. Een leuke extra in het waterpark is de gratis zeeleeuwenshow die er wordt aangeboden. De show is heel grappig en interactief, en je komt heel dicht bij de zeeleeuwen.

Toch moet ik de vinger op de wonde drukken. Ik ben geen voorstander van plekken waarbij mensen die veel te diep in hun zakken schieten constant voorrang krijgen op mensen die dit niet doen. De inkomprijs is al fors genoeg, de prijs om ginds iets te drinken en eten is ook best duur. Dan komt er nog bij dat je van alle kanten wordt bestookt met reclame voor extras. Wil je een ontmoeting in het water met de zeeleeuwen, dat is een forse extra. De zeemeerminnenschool (probeer een jong meisje daar maar eens voorbij te krijgen zonder gejammer!) is eveneens heel duur. Wil je een beetje privacy of afgeschermd ziten, dan heb je verscheidene VIP ligruimtes die een pak geld kosten. Als je dus niet bereid bent om diep in je zakken te tasten na het betalen van de inkomprijs, heb je een tweederangservaring, en dat voelt voor zo'n dure dag gewoon fout.

Ook Aqualandia, het andere glijbanenpark in Benidorm, heeft een dure toegangsprijs en heeft extra kosten zoals lockers. Maar je kan er wel een aquaband krijgen waar je gratis geld op kan zetten (en terug kan krijgen moest je het niet op doen). Ook heb je er gratis stoelen en tafels en ligplekken waar je uw spullen kan laten staan en kan rusten. Er is ginds ook een veel grotere variatie aan glijbanen en waterpret. De glijbanen zijn overwegend zonder luchtbanden, daar waar ze nodig zijn, zijn ze in overvloed, er is geen druk om een band te huren zoals in Aqua Natura. Aqualandia heeft een lazy river en golfslagbad, twee attracties die we toch associëren met waterparken en ontbreken in Aqua Natura. Aqualandia is groter en heeft een pak meer glijbanen. Alles lijkt er ook beter geregeld, zoals de aanschuifrijen en de lay-out van het park. 

Ondanks de goedkope prijs die we betaalden, kan ik Aqua Natura dus niet echt aanraden. De concurrent Aqualandia is meer gericht op tieners en volwassenen, maar heeft toch voldoende glijbanen voor de jongere kinderen. Het combi ticket met Terra Natura is uiteraard wel interessant, maar dat houdt ook in dat je het waterpark betreedt in de vroege namiddag, en zit je daarom ook in de drukte momenten in het waterpark. Je kan natuurlijk ook eerst het waterpark doen, en daarna het dierenpark, maar dan zit je in het warmste moment van de dag in de dierentuin, wat dan ook niet aan te raden is. Hoewel het combi ticket goedkoper is, vond ik persoonlijk de dag dat we enkel het dierenpark bezochten leuker, dan die waarbij we beide parken bezochten. Het dierenpark is groot genoeg om een groot deel van de dag door te brengen, en wie zijn dag goed plant, kan ook alle verschillende shows en voedermomenten mee maken. En de kinderen zullen dan niet heel de dag jammeren om te haasten naar het waterpark.

Handige tips. 

Een koelbox met snacks en drinken is toegestaan en dat zou ik dan ook aanraden. In de regels online staat wel dat koelboxen over een bepaalde maat niet toegelaten zijn, zonder de maat erbij te vermelden. Weet ook dat je in het dierenpark je koelbox niet afgegeven of bewaard kan worden. Je dient deze ofwel mee te zeulen doorheen het park, ofwel in je wagen te laten tot je gaat picknicken. Je mag ook niet het terras gebruiken van de restaurants.

Gebruik goedkope flipflops! Je flip flops of waterschoenen moet je beneden aan de attractie laten staan. Heb je een duur merk flip flops, zou ik persoonlijk in Benidorm een goedkoper paar kopen (je vindt er al van 3 - 5 EUR in Benidorm) om te gebruiken in het waterpark.

Zonnecrème niet vergeten! Men doet hun best om de meeste aanschuifrijen te voorzien van rieten daken of een bescherming, maar toch sta je vaak met je zwemkledij in de zon aan te schuiven. Smeer je geregeld in als je niet wil verbranden! 

Neem geen waardevolle spullen mee. Een oude strandzak met handdoeken en zonnecreme is voldoende. Cash kan je beter goed verstoppen dan een opzichtige handtas of portemonnee ergens onbewaakt te laten liggen.

Het heeft geen zin om zelf een luchtmatras of band mee te brengen. Het is niet toegelaten in het grote zwembad en je mag niet met je eigen band in de attracties.

Lees ook: Terra Natura bezoeken
Lees ook: Bezoek aan Aqualandia
Lees ook: Themaparken in Benidorm
Lees ook: Met de kinderen naar Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten