Noodweer in Benidorm

Wie midden april in Benidorm zat, die had minder geluk. Het noodweer zorgde voor ongeziene taferelen en bijzonder druilerige dagen.

Regendagen in Benidorm zijn zeker niet weggesmeten. Je kan eens naar het winkelcentrum, of je kan naar de Indoor Market, of je gaat naar de bowling, of je kan gewetensvrij in de middag al een pint gaan pakken in een danscafeetje.
Maar vijf dagen achter elkaar een gutsende regen waar je onmogelijk droog in kon blijven... dat was de realiteit voor wie tijdens het paasweekend in Benidorm zat.
Semana Santa, de week voor Pasen, is de drukste periode van het jaar voor Benidorm. Niet enkel trekken veel toeristen van de Benelux en het Verenigd Koninkrijk naar Benidorm, ook de Spanjaarden hebben die periode haast allemaal verplichte vakantiedagen. Het is normaal een drukte van jewelste in de oude stad en rond de stranden. April is dan ook vaak een goede maand om lekker op het strand te liggen en de winterse kilte af te werpen... Ditmaal was het helemaal anders. Dagenlang achter elkaar heeft het geregend, de grijze wolken sloten zich aaneen tot een ondoordringbare muur waar de zon geen doorkomen aan had. Bij zulke langdurige en hevige regenval lopen de straten van Benidorm geheel over. Dit is zo voorzien. U moet u voorstellen dat Benidorm in een kom ligt en al het water van die heuvels langst Benidorm moet. Dit valt haast onmogelijk te kanaliseren via riolen.
Dat feit zagen ze in Cala Finestrat waar men een spiksplinternieuw rioleringsstelsel heeft aangelegd. Ondanks die dure investering stonden de straten toch nog steeds blank en het water liep opnieuw binnen in de gebouwen die de straat flankeren. Toegegeven, het was er veel minder gevaarlijk dan anders en het verkeer kon nog net blijven doorrijden. De jaren voor die rioleringswerken was die plek in Cala Finestrat bijzonder gevaarlijk, er zijn meerdere gewonden én doden gevallen. Die tijd zal hopelijk voorbij zijn, maar niettemin slaagden ze er niet in om het water te kanaliseren.

Tevens wordt het nadrukkelijk afgeraden om in zware regenval buiten te komen in Benidorm. Een stroompje doorheen de straat kan onschuldig lijken, maar heeft genoeg kracht om iemand onderuit te trekken en mee te dragen tot aan de woeste zee. Dit is jammer genoeg al vaak voorgevallen.
Ook in februari hadden we een regendag
Toch zijn we gaan wandelen en heb ik
enkele mooie foto's kunnen nemen.

Er zat voor vele toeristen niets anders op dan te bokken op de kamers. Voor de horeca was het verschrikkelijk. Hun terrassen bleven leeg en de winkels sloten uit onmacht. Spanjaarden die nog konden, annuleerden massaal hun trip naar de kust, waardoor de verliezen nog groter werden.
Tot overmaat van ramp beleefde het Verenigd Koninkrijk en de Benelux het paasweekend in volle zon en met zomerse temperaturen....

Gelukkig begint vanaf vandaag de zon terug door te komen en druppelen de toeristen langzaam terug uit de hotels voor een wandeling. De komende dagen wordt het steeds warmer en zonniger tot het terug op het normale niveau raakt. Hopelijk hebben de toeristen dan nog enkele dagen zon zodat ze niet té teleurgesteld terugkeren.

Een voordeel is er wel: De embalses, de grote stuwmeren die de Costa Blanca van drinkbaar water voorzien, zijn redelijk bijgevuld en dat was dringend nodig. Het mag zelfs nog wat meer regenen om het jaar goed te maken (maar dat durf ik niet te hardop roepen).

Als je ooit in Benidorm zit tijdens zo'n regenval (en ik heb het al enkele keren meegemaakt), probeer er dan tenminste het beste van te maken. Onderstaand filmpje toont een Brits koppel die hun humor alvast niet verloren tijdens hun uitgeregende paasvakantie...

https://www.youtube.com/watch?v=7LJM6xeirjA

Lees ook: Weer in Benidorm
Lees ook: Actueel nieuws
Lees ook: Benidorm in februari / Benidorm in de winter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten