Auto huren in Benidorm (wagen huren luchthaven Alicante)

Dit artikel richt zich specifiek op wie een wagen wie wil huren in Benidorm, of al vanuit de luchthaven. Het principe is allemaal heel eenvoudig, maar in dit artikel vind je ook handige tips om het allemaal nog iets vlotter te laten lopen.

Een huurwagen heeft veel voordelen. Je kan meteen op de luchthaven vertrekken. Je moet niet op een bus wachten en je moet niet ver lopen. Ook in het terug naar huis gaan spaar je tijd uit. En ondertussen kan je met de wagen tijdens uw vakantie de regio ontdekken in alle comfort.

Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Een huurwagen kost uiteindelijk meer dan busvervoer. Er is ALTIJD een risico aan verbonden. Benidorm heeft het niet zo op autoverkeer, dus parkeren en rijden verloopt er niet zo vlot. En tenslotte, de autoverhuurbedrijven zijn vaak op het randje malafide.

Men kan trouwens ook een wagen huren in Benidorm zelf, bv. voor een uitstap van één of twee dagen. Ik moet daarbij wel zeggen dat het haast altijd duurder is in Benidorm te huren dan vanaf de luchthaven. Een langere tijd boeken komt haast altijd voordeliger uit. Er zijn een hoop vergelijkingswebsites, en het loont de moeite om al goed op voorhand uw wagen vast te leggen om de beste prijs te bekomen.
Er is al veel inkt over gevloeid; zijn die spotgoedkope wagens op die websites te vertrouwen? De ene heeft er altijd geluk mee gehad, de andere zag geld geblokkeerd op zijn rekening om een schade die hij nooit heeft veroorzaakt. Wie het internet en/of sociale media afschuimt, die merkt meteen dat de meest problemen te vinden zijn bij bedrijven die belachelijk goedkope (minder dan 10 EUR per dag) prijzen hebben. Een correlatie waar je wel eens over kan nadenken. Het lijkt sommigen moeilijk te begrijpen dat een bedrijf géén winst maakt op een huurauto aan de prijs van 1 EUR per dag.

Stel, je hebt een wagen gehuurd via het internet en je komt aan in Alicante. Heb je enkel handbagage? Stap dan fluks door. De kans is groot dat er -zeker in Alicante- veel mensen op het vliegtuig een huurwagen in hetzelfde bedrijf hebben geboekt. Als je vooraan zit in het vliegtuig, of je hebt enkel handbagage, of je stapt doorheen de terminal vlotjes door; dan scheelt hem dat soms wel een halfuur aanschuiven. Denk erom dat bij iedere klant de baliemedewerker een hele uitleg moet doen over de schade, extra verzekeringen enzovoort...
Die extra verzekering is nog zo'n heikel onderwerp op sociale media. Velen hebben een verzekering in het thuisland afgesloten, anderen nemen de verzekering aan de balie (die wel duur is!) en nog anderen doen dit niet en laten het geld blokkeren op hun kredietkaart. Dat is ieders eigen mening en verantwoordelijkheid. Gebeurt er iets met de wagen, zal je altijd wel verliezen, daarvan ben ik overtuigd. Ik doe geen voorstellen hieromtrent.
De balies van de verhuurders bevinden zich rechts als je net buiten de bagage-hal wandelt. Goed opletten aan de balies, soms moet je achteraan in de rij aanschuiven, soms (zoals bij Centauro) moet je eerst aanmelden aan een machine die een nummertje geeft. Als het aan je beurt is, krijg je uiteraard de uitleg voor de extra verzekering, je krijgt de autosleutel en een contract waarop ook de schade staat aangeduid. Wie de extra verzekering niet neemt, moet een waarborg laten blokkeren op zijn kredietkaart. Die krijg je meteen terug bij het inleveren ALS er niets met de wagen scheelt.
Ook opletten met het tanken. Best neem je een FULL=FULL policy. Wat betekend dit? Je vertrekt met een volle bak en je tankt hem opnieuw vol vlak voor je de luchthaven binnen gaat. De baliemedewerker gaat uiteraard niet mee tot aan de wagen. Daarvoor moet je zelf naar de parkeergarage aan de overkant gaan. Er staat op je contract op welke verdieping en welke plaats je wagen staat.
Wat je best meteen doet, is de wagen naar een goed verlichtte plek brengen om alle schade te controleren die is aangegeven, binnen en buiten. Dan neem je uw smartphone en je wandelt traag rond de wagen terwijl je alles opneemt. Dit kan later een bewijs vormen als er een betwisting is over de schade. Heb je meteen al een opmerking? Bij de grootste verhuurbedrijven (zoals Centauro) is er ook IN de garage een kantoortje waar je terecht kan. Dit is jammer genoeg enkel open rond kantooruren. Anders zal je terug naar binnen moeten...

Denk eraan, als je richting Benidorm rijdt, dat er een vervelende tolweg naast de gewone snelweg loopt. Deze hoef je echt niet te nemen, er is amper file op de gewone snelweg en ze gaan ongeveer even snel. Let wel op, want de bewegwijzering is vaak misleidend. Eens op de verkeerde afrit kan je niet meer zonder te betalen wegkomen. De tolweg noemt AP-7, de normale snelweg N-332, een bordje dat je dus in het oog moet houden!

Eens in Benidorm is het opletten geblazen met parkeergeld. Vroeger waren alle witte parkeervakken gratis, maar deze plaatsen lijken nu vooral voorbehouden aan personen met een bewonerskaart. Dit maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Ik vraag het altijd aan een passant, maar wie het Spaans niet machtig is, zal daar ook weinig mee kunnen. Er zijn wel enkele grote parkings in de stad waar je kan betalen. Deze zijn duur, net als het parkeren in betaalzones. Er zijn wel grote gratis parkings buiten de stad, zoals aan de tramhalte en in de buurt van de grote bushalte, maar deze liggen natuurlijk niet in de buurt van het strand, of van de stad én worden niet bewaakt...
Kijk voor je vertrekt, of het hotel of appartement een eigen parking bezit en hoe je daar gebruik van kan maken.

Let tijdens het rijden op de regels en rij defensief. Denk eraan dat, zelfs als je in je recht bent, een ongeluk steeds nadelig voor u zal uitkomen! Goed opletten bij dubbele rotondes, in Spanje heeft men de gewoonte om je af te kappen vanuit het middelste vak (ook al doen ze dan een manouevre en zijn ze in de fout).

Let ook op snelheidsovertredingen. Er wordt wel degelijk geflitst in Benidorm en omstreken. Ook is het opletten voor de vegetatie die "krassen" kan maken in je huurwagen. Ik denk aan de struiken in de bermen bij bergweggetjes, maar ook aan de beschutting gevende bomen op parkings; deze trekken soms diepe krassen over het dak van je wagen (zoals bv aan de El Cisne markt). Wat parkings betreft, is het goed om na te denken waar je de wagen gaat zetten. Tussen twee wagens zetten en de kans bestaat dat men een deur tegen je wagen aanslaat. Zet de wagen beter wat verder van de winkel, maar op een plaats waar de wagen vrij staat.

Is je vakantie gedaan, dan moet je de wagen terug voltanken. In vele tankstations in Spanje doet men dit nog voor u. Heb je de wagen gehuurd in Benidorm? Tank hem dan net voor het binnen brengen vol, bv aan het tankstation BP aan de rotonde tussen Av de Europa en Av. de la Communitat Valencia. Breng je de wagen binnen in de luchthaven? Dan kan je best tanken in El Altet. Daarvoor moet je aan de luchthaven zelf de N-338 blijven volgen tot de kruising van de N-332 en dan de eerste afslag nemen (er staat een tanksymbool aan de afslag). Tank hem in het laatste geval niet vol in Benidorm, want tegen dat je in de luchthaven bent, is er al een deel uit. De mannen van het verhuurbedrijf zien zoiets en rekenen je dan een fikse prijs aan voor enkele liters.
Zeg bij het afrekenen van uw tankbeurt dat het een huurwagen is (coche de alquier), zodat je zeker het bonnetje krijgt. Dit houdt je goed bij als bewijsmateriaal, want normaal staat er het adres van het tankstation en de datum bij.

In de luchthaven volg je simpelweg de borden naar de parkings van de "RENTAL CARS" en vervolgens tot aan de verdieping van het bedrijf waarvan je gehuurd hebt. In de parkeergarage zal iemand klaar staan om de wagen in ontvangst te nemen. Laat je niet afjagen. Kijk de wagen goed na en ga nogmaals met je smartphone helemaal rond de wagen om de staat op te nemen.
Heb je iets kapot gedaan? Wees dan ook gewoon eerlijk zodat de persoon na jouw geen verborgen gebreken moet betalen die hij niet veroorzaakt heeft!

Zo. Het is niet heel moeilijk allemaal, maar eerlijk gezegd? Ik vind het allemaal een beetje stresserend. Een kras of ongeval schuilt in een klein hoekje (zeker in Spanje waar ze graag bumper-parkeren en niet op een deuk meer of minder zien) en dan is het, ook al heb je verzekeringen, toch altijd een gedoe. Aan de andere kant heb je er soms echt wel één nodig als je een leuke uitstap wil maken of een trip wil plannen. Ikzelf heb een paar keer gehuurd, maar verkies toch liever de bus naar Benidorm, en vanuit Benidorm nemen we het openbaar vervoer naar onze lievelingsplekjes rondom. Ik heb graag mijn vakantie Zennnnn.
Maar wie dus wel een wagen gaat huren is met dit artikeltje hopelijk al een beetje verder geholpen.

Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Van de luchthaven Alicante naar Benidorm en terug geraken
Lees ook: Openbaar Vervoer in Benidorm
Lees ook: Benidorm als voorbeeld van doordachte mobiliteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten