Benidorm in juni

Onze vaste vakantiedatum om naar Benidorm te gaan is normaal in november. Ditmaal gingen we voor het eerst in juni, in het hoogseizoen. In dit artikel krijg je onze impressies van wat je kan verwachten. Uiteraard is het ene jaar het andere niet, maar het geeft wel een indruk.

Warm. Dat is in één woord het weer dat er in juni heerst. Ik had mijn koffer vol met lange broeken en enkele shorts, maar het was al snel duidelijk dat ik shorts tekort kwam. Ook T shirts (deze waren elke dag bezweet, soms wel twee per dag) heb ik moeten bijkopen. Het is niet enkel in de dag warm, maar ook 's avonds lijkt het amper af te koelen. De heren 's avonds in de disco's en bars dragen dan ook vooral shorts en T shirts in plaats van lange broeken en hemden. Niets mis met een beetje "casual" uitgaan bij minimumtemperaturen rond de 20 graden Celsius. Ook een paraplu hoeft niet in uw koffer, want juni ziet gemiddeld maar twee dagen wat regen. De regen is meestal kortstondig en fel, de zon breekt naderhand gewoon terug door.
Beach Volley wedstrijd

Het uitgaansleven hadden we overschat. In november is het altijd redelijk druk in de cafés en we hadden verwacht dat het in juni véél drukker ging zijn. Dit bleek niet geheel waar. Ook de bar-eigenaars bevestigden dat het hoogseizoen zeker niet drukker is dan oktober-november. Er hing echter wel een leuk en relaxed sfeertje.

Het strand is wél drukker, uiteraard. Met een zachte zeetemperatuur rond de 21 a 25 graden en strandtemperaturen rond de 30 graden, was het heel aangenaam om op het strand te liggen. Er waren amper golfjes te bemerken, dus ook reuze-veilig voor de kinderen. Zeer leuk in dit jaargetij is het "speelvlot" dat aan het Levante strand in de zee ligt. Je kan erheen zwemmen. Op het vlot kan je uitrusten of van een springplank springen. Er staat op het vlot eveneens een redder. Bij grotere golven is het ook bijzonder leuk om op het vlot te staan wiebelen (minder leuk voor de redder die daar uren zeeziek staat te worden).
Doe zoals de Spanjaard in de zomermaanden; om 10 a 11u naar het strand, en tegen 13u eraf om een siesta te nemen (of iets te gaan eten). Velen keren terug tegen 17u voor nog enkele uren zon. De zon is in de ochtend en avonduren veel minder fel. Toch blijft het, zelfs in de ochtenduren, noodzakelijk om uzelf in te smeren.

Ook leuk is het kunstenmarktje. Op het plaza del Castell staan een tiental kramen met traditionele producten, en enkele tekenaars die uw portret tekenen/schilderen. Er is ook altijd een muzikant te bekennen. Het geheel heeft haast een "montmartre-vibe".

Nog een belangrijk voordeel van juni bestaat erin dat alle pretparken rondom Benidorm geopend zijn. Terra Mitica, Terra Natura, Terra Agua, Mundomar en Aqualandia zijn allen geopend en vaak strooien ze nog met kortingsbonnen in de oude stad.
Dag en nacht druk in de oude stad

Heb je een hotel in de oude stad? Best dan oordopjes meebrengen. In juni worden alle straten in de oude stad omgetoverd tot één aaneengeschakeld terras, waar de Spanjaarden graag tot 3 uur 's nachts tafelen en lawaai maken. Heel gezellig, maar niet als je er boven wil slapen. In de uitgaansbuurt is er ook veel lawaai, maar vele bars in de buurt van de hotels sluiten stipt om middernacht hun terrassen, ook de deuren moeten dicht blijven om het feestgedruis binnen te houden.

Wie wat folklore wil meepakken, zit in juni ook goed; in het tweede deel van de maand heb je het feest "noche de San Juan". In Benidorm is het vooral in La Cala te doen, waarbij men de avond van de 23ste afspreekt op de stranden om vuurtjes te stoken, naar optredens te luisteren en om middernacht in de zee te duiken. Ook aan het Levante strand zijn er festiviteiten en optredens, maar Cala Finestrat blijft toch de leukste plaats om dit feest te beleven. De dag nadien volgt er aan het Poniente strand vuurwerk en het verbranden van de cremas.
Wie echt iets wil beleven, moet tijdens de feestperiode een dagje (of meerdere) naar Alicante. Daar doen ze de week voor de Hogueras elke dag een hoop optochten en een middag-mascletta (spectaculair knalvuurwerk).
Men kan een vlot met glijbaan huren
vanop de stranden

Nadelen in Juni? Wel, soms is het té warm om echt excursies te ondernemen. Aan de bushalte staan wachten in 30 graden Celsius, een heel eind onbeschut wandelen, een bezwete fietstocht... Het luie alternatief om een hele dag aan het strand en op terrasjes te zitten is veel aantrekkelijker. Daardoor heb je wel minder gezien en gedaan... Een ander nadeel is de drukte. Het is veel drukker op het strand (vergeet het maar om te frisbeeën) en op de dijk, ook aan de favoriete terrasjes is het soms aanschuiven of vechten om een plaatsje te bemachtigen.

Juni blijft een geweldige maand om Benidorm te bezoeken, net zoals eigenlijk elke andere maand...

Lees ook: Weer in Benidorm
Lees ook: Benidorm in februari
Lees ook: Hogueras de San Juan in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten