Tumult in de Engelse buurt

Wie Benidorm een beetje volgt op de sociale media, heeft de laatste tijd vaak het hoofd geschud. Er zijn tumultueuze dagen gepasseerd in de beruchte "Engelse Buurt", met schietpartijen, vandalisme en dronken gedrag....

Benidorm, de stad zonder wet.... Zo stond te lezen in de Spaanse kranten. De Engelsen zouden het té bont maken en daardoor is er oproerpolitie afgezakt naar de stad om orde op zaken te stellen. Waar de Spaanse kranten de hele schuld op de Britten schuiven, lezen we in de Engelse kranten voornamelijk dat de Spaanse politie onschuldige toeristen aanpakt. Wat is er werkelijk gaande?
Wel de waarheid ligt in het midden...

Onredelijke politieagenten
De fameuze "Engelse buurt" is ruwweg de straten rondom de Av de Mallorca en Calle Gerona. In de buurten van deze straten liggen de hotels die geliefd zijn bij het Britse publiek. Ook de grote cafés/discotheken zijn in deze buurten gegroepeerd. Het is dé uitgangsbuurt in Benidorm voor de toeristen. De binnenlandse toeristen verkiezen eerder de klassiekere danszalen in de hotels die zich richten op Spaans Cliënteel, of gaan liever in de oude stad een terrasje doen.
De voertaal op "The Strip" (Calle Gerona) en "The Square" (Av de Mallorca) is dan ook Engels. De laatste jaren echter is er een verschuiving opgetreden. Benidorm is nog veel meer dan vroeger een plek geworden voor de Britten. Waar er vroeger nogal wat internationaler (lees: diverser) publiek kwam, zal je er nu amper nog een Belg of Nederlander, of een Noor of Zweed tegen komen. Een tweede verschuiving is dat de laatste jaren deze buurt steeds wat minder kindvriendelijk is geworden en ondertussen is het stilaan (vooral vanaf de namiddag tot 's avonds) een no-go-zone geworden voor de kinderen. Vervelende proppers die je haast omzwermen, dronken Britten, kapotte glas op de stoepen, go go danseressen zichtbaar op straat... Dat het familie-aspect weg is uit de uitgangsbuurt, zet natuurlijk aan tot nog ergere toestanden en dan kwam het fenomeen van de "stag and hen parties". De Engelse vrijgezellenfeestjes. Groepen met alleen maar mannen (ook wel groepen met vrouwen, maar die zijn in de minderheid) die soms met z'n 10 tot wel 30 (!) rondlopen, zich heel de dag door bezatten en 'de aap uithangen'.
De beruchte Av de Mallorca

Een ander perspectief is het gemeentebestuur van Benidorm dat tot hiertoe steeds bewust de andere kant op keek. Roemeense prostituees lopen ongestraft rond in de straten, net als bedelaars en proppers (die ook vaak dealers bleken). Politietoezicht in de uitgangsbuurt was er haast nooit. Men hoopte steeds dat de portiers van de grote discobars de boel in het oog hielden. Op het fenomeen van de 'feestreizen', waarbij men slechts 2 of 3 nachten met enorme groepen naar Benidorm afreist om de bloemetjes buiten te zetten, werd door het gemeentebestuur niet op gereageerd. Dat families met kinderen al jaren niet meer welkom zijn in de buurt, ook daar werd niet adequaat op gereageerd. Benidorm raakte stilaan zijn familievriendelijk karakter kwijt zonder dat iemand in het Ayuntamiento (gemeentehuis) het besefte. Ook de vele illegale vreemdelingen, die vaak in de toiletten drugs dealen of vermomd als propper op de straat staan, stootte nooit op politiecontroles... .
Tot laatst de boel escaleerde. Het nieuwe vakantieseizoen begon met al een recordaantal vrijgezellenfeestjes, het wereldkampioenschap voetbal bracht een boel uitgelaten Britten tot in Benidorm en proppers die gretig verdienen met de verkoop van drugs en elkaar in de weg liepen... Een gevaarlijke cocktail die vorige weken tot enkele zware vechtpartijen, vandalisme en zelfs die schietpartij heeft geleid.

Stilaan openden de ogen van het bestuur in Benidorm; hun vergelding bestond uit de Nationale oproerpolitie die uiteraard niet verlegen zijn om hun knuppels te gebruiken.... Wat dan weer tot de hallucinante beelden leidde van agenten die met scherp in de lucht schieten, onschuldige mensen en zelfs dames slaan met knuppels en Britten die zich niet laten doen en nog feller reageren op het buitensporige politiegeweld.

Nochtans zijn er betere manieren om de buurt terug naar het familie-vriendelijke niveau van enkele jaren geleden te krijgen.
1. Beperk de vrijgezellenfeestjes en de groepen mannen die enkel komen voor de goedkope drank. Men kan daarvoor aan tafel gaan met de hoteleigenaars. Men kan bv 'weekendtoerisme' vanuit Groot Brittannië beperken door slechts een x aantal kamers op de markt te brengen voor een verblijf van minder dan 6 nachten. Er zijn in Benidorm ook veel organisaties die feest-reizen plannen. Misschien ook eens met hen aan tafel zitten en waar nodig beperken of corrigeren. We moeten niet alle vrijgezellenfeestjes vergallen, vaak brengen ze een unieke sfeer mee in de uitgaansbuurt. Maar men moet wel nodig ingrijpen als het de spuigaten uitloopt. Het in kaart brengen van het aantal vrijgezellenfeestjes, en op één of andere manier een limiet instellen, zou best kunnen werken.
2. Pak eindelijk de drugshandel aan. Eén punt doen ze al goed: men zal proppers (die vaak de dealers zijn) verbieden. Maar ook zou men meer moeten patrouilleren (zonder schild en knuppel dan wel) en vaker met de drugshond de cafés binnen gaan. In de toiletten wordt heden vaak openlijk drugs verhandeld, aangezien de politie er nooit komt.
3. Erotische shows, stripbars en gogo-danseressen. Schuif de erotische shows op tot later in de nacht, nu kan men al een expliciete show zien vanaf 21.30u. Ook de aankondigingen, die expliciete foto's tonen, mogen beter gecensureerd worden. Niet meteen leuk om heden met uw kinderen de bars te passeren na een nachtelijke wandeling. De noodzaak van gogo-danseressen en stripbars in Benidorm, mag ook in vraag worden gesteld. Voor zulk toerisme zijn er andere plekken, trouwens, de dames in deze "business" zijn meestal illegaal, of worden vaak door omstandigheden gedwongen tot dit denigrerende werk... .
Deze punten aanpakken zou een groot deel van het probleem oplossen. Ik lees dezelfde eisen vaak terug op sociale media. Hopelijk heeft het gemeentebestuur mee gelezen.

De Britten moeten eens in eigen boezem kijken en beseffen dat hun gedrag (hoewel niet altijd gevaarlijk) op zijn minst de wenkbrauwen doen fronzen. Ook moeten ze beginnen beseffen dat Benidorm geen Magaluf, Pataya of Chersonissos is.
MAAR ook Benidorm moet in eigen boezem kijken en beseffen dat ze véél te lang weg hebben gekeken. Door nu een knokploeg te gebruiken, zullen ze de boel niet kunnen redden. Men moet wat dieper gaan om de hele buurt te 'saniteren', zonder daarbij de vinger te wijzen naar de Britse toeristen. Deze mensen drinken graag een pintje, en net als ik zijn ze soms beschonken en losser op hun vakantie. Dat is geen reden om ze neer te knuppelen!
En ondertussen moeten we ook niet panikeren. Benidorm blijft één van de veiligste steden ter wereld en ik heb me nooit onveilig gevoeld omwille van dronken Britten, noch heb ik ooit problemen gehad met politie of portiers. Wie zich gedraagt, die komt niet in de problemen!

Wat denkt u ervan? Ik hoor graag uw mening in de commentaren!

Lees ook: Benidorm actueel
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Uitgaan in Benidorm
Lees ook: Vrijgezellenfeest Stag and Hen parties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten