Museo Micro-Gigante Guadalest

Ik ben al vaak naar Guadalest geweest, maar net als de meesten ging ik voor het prachtige kasteeltje en de mooie omgeving, en liep ik die kleien musea voorbij. Dit keer heb ik er ééntje van bezocht en ik moet toegeven; het was enorm de moeite!

Een man in duel met een
lieveheersbeestje!
Het micro-gigante museo te Guadalest bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel vind je beneden in het kleine dorpje vóór je omhoog naar het kasteel gaat, het tweede deel vindt je in het kasteel zelf. Door tijdsgebrek, ik was namelijk met de bus, kon ik slechts het eerste museum bezoeken.
De toegangsprijs is 4 EUR per persoon voor dat ene museum, wil je beide bekijken (wat echt aan te raden is), betaal je slechts 6 EUR per persoon. Na betaling wordt je zo binnen gelaten in het kleine, maar boeiende museumpje. Ik kreeg, samen met nog enkele Engelsen, een mooie introductie van wat we gingen bekijken. In het Micro-Gigante museum zie je een groot sculptuur van iets kleins en vóór het sculptuur is het kleine voorwerp aangepast op microschaal. In de war? Ik was het ook, maar eigenlijk is het heel simpel. Je hebt bijvoorbeeld een zaadkorrel van een plant. Deze is in een gips in het groot nageboetseerd, en vóór die enorme zaadkorrel kan je door een vergrootglas of microscoop kijken naar de originele zaadkorrel waar bijvoorbeeld miniatuur mensjes op zitten. Een tour de force die je niet gelooft als je het niet ziet. 
De sculpturen zijn zo klein dat ze vaak
enkel met microscoop te zien zijn.
Alle werkjes in beide musea zijn gemaakt door één man. Een welbekende beeldhouwer, Manuel Ussa, maakte de grote en kleine sculpturen, maar ook de enorme schelp en de 'levensboom' die in het museum staan. Ussa is een zwaar onderschatte kunstenaar en niet zo bekend als hij zou moeten zijn. De miniatuurtjes zijn dan wel volgens sommige "platte" entertainment, ze spreken toch van een vakkundigheid die boven deze wereld staat, en de onderwerpen en micro-beeldjes hebben toch ook een artistieke waarde. De levensboom, die doorheen het museum lijkt te klimmen en boven uitmondt in een prachtig bladerdek, toont dan weer de fantasierijke kracht van de kunstenaar.
De vinnige dame die het museum open houdt is enorm enthousiast over de kunstenaar en altijd bereidt meer informatie te geven. Blijkbaar is Ussa hoogbejaard, maar nog steeds ononderbroken, haast bezeten, in de weer in zijn atelier in Polop.

Het museum bezoeken duurt maximum een half uurtje. En éénmaal bezocht, zul je er vast niet snel meer binnen stappen. Maar toch is het museum de toegangsprijs meer dan waard. Want zeg nu eerlijk, waar je je ooit nog vlo's zien met kleding aan, of een spijkerhoofd met een stierenarena... .

Lees ook: Guadalest
Lees ook: Costa Blanca meer... 
Lees ook: Musea in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Onderstaand nog enkele foto's van het prachtige museumpje. De meeste miniaturen vielen echter onmogelijk te fotograferen wegens te klein. En eigenlijk wil ik ook niet alles prijs geven...

Ingang van het museum vlak aan de parking. Het tweede museum
vind je in het kasteel zelf.
De prachtige levensboom op de 1ste verdieping
Naast het gigantische sculptuur (dacht dat dit een walviswervel was) vind je
het bijzonder kleine miniatuurtje.
De miniaturen zijn vaak enorm artistiek. Bv deze vlindervleugels op
een naakte dame.
Ongelofelijk kleine miniaturen, enkel te zien door een microscoop!
De onderste verdieping heeft de meeste miniaturen en middenin
ziet u de stam van de ''levensboom".
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Costa Blanca meer... 
Lees ook: Musea in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten