Markten in Benidorm

Ik herinner me duidelijk toen ik als jonge tiener met mijn ouders en grootouders in Benidorm mee naar de markt moest. Uren slenteren onder de middagzon terwijl ik natuurlijk liever in de zee had gespeeld! Nu ik volwassen ben, herhaalt zich hetzelfde plaatje, maar dan met mijn partner... Toch kan ik er nu iets meer van genieten dan toen. Ik kan er koopjes doen, lekker eten en drinken en eigenlijk is de sfeer er best leuk.

De markt blijft een topattractie voor toeristen. In mijn inbox zitten vaak vragen specifiek over de markt. Ik heb met mijn artikel lang gewacht, maar ik wilde beide markten kort na elkaar bezoeken om de verschillen te zien. Dat heb ik op mijn vorige vakantie in Benidorm aldus gedaan. Voor de lezer, en voor mijn vriendin natuurlijk.

Er zijn twee grote markten in Benidorm, de El pueblo markt op woensdag -en zondag en de Foietes markt enkel op woensdag. De meeste toeristen gaan slechts naar de markt die het dichtst bij hun hotel ligt. De El Pueblo markt is in het Rincon de Loix gedeelde (Engelse wijk, playa Levante) en de andere is meer in de buurt van het tramstation bovenaan Benidorm en meer geschikt voor wie in de buurt van Poniente of het oude centrum verblijft.

De grootste markt is de 'El Pueblo' Markt, zo genoemd omdat het naast hotel 'El Pueblo' gelegen is (in het begin van de Av. de L'almirall Bernat de Sarrià) in de Engelse wijk Rincon de Loix. Het is een eindje stappen vanuit het centrum. Als je in de buurt komt, zal je niet verdwalen, volg gewoon de voetgangersstroom of vraag het even.
Handtassen en andere spullen
Je kan dan ook concluderen dat deze markt druk is. Geloof mij, je kan er letterlijk over de koppen lopen. Wie dus een beetje wil zien van de markt, zal op tijd moeten vertrekken en niet pas op het middaguur. Vooral in het hoogseizoen is het een mierennest van toeristen. Het is dan ook voornamelijk een toeristenmarkt. Er zijn maar weinig kramen met levensmiddelen, vooral kraampjes met souvenirs, kleding, handtassen en riemen, speelgoed, snoep en lekkernij... . Het is een enorm grote markt, maar niemand verplicht u om ze helemaal af te wandelen, na een tijd kom je toch vooral hetzelfde tegen. Aanraders om hier te kopen, zijn bv handtassen (verwacht geen merken en vaak nep leer), speelgoed, kleding en lokale specialiteiten zoals de nougat van Alicante (Turron de Alicante). Ook kan je op deze markt lekker eten. Er zijn enkele kramen met lekkere Churros of gewoon kip met frieten, hamburgers... Sommige kramen hebben zelfs een klein terrasje staan, wat zeer gezellig is om de wereld voorbij te zien passeren. Ook heel lekker zijn de verse sinaasappelsappen en verse granita's (ijsdrankjes). Let bij deze laatste wel op de hygiëne van het kraam. Ook in de straten naar de markt geven vele restaurants en cafés speciale marktmenu's en goedkope koffie.
Als het warm wordt in de daguren, hangt men doeken over de wandelgangen om een beetje beschutting tegen de brandende zon te bieden, maar het blijft puffen om de markt op een hete dag te doen. Een tweede reden om op tijd te komen! In de straten rondom de markt staan vaak oplichters met het 'balletje balletje' spel. Hierbij steekt men een balletje onder dopjes en moet je raden waar het balletje zit. Het zit na enkele passen echter niet meer onder het dopje (met een niet-zichtbaar koordje wordt het balletje eronderuit getrokken). Ze maken veel lawaai, er lijkt constant iemand geld te winnen. Dit zijn echter allemaal acteurs die meedraaien in het bedrog. Ga hier zelfs niet naar kijken, want collega oplichters proberen bij de toeschouwers zakken te rollen. Ik begrijp niet dat de politie hier niet strenger tegen optreedt, want ze zijn er in grote getallen en goed zichtbaar... 
De markt blijft een leuke ochtendbesteding voor wie wat souvenirs zoekt voor thuis, of gewoon de sfeer eens wilt opsnuiven van de drukbezochte markt.

Leuke kraampjes met goede prijzen
drukte in de namiddag


Iets kleiner, maar toch de moeite om te bezoeken is de Foietes Markt. Deze markt bevindt zich aan het 'Municipal de Foietes' op de parking waar de Calle Goya een bocht maakt. Deze markt is beter gelegen voor de personen die verblijven in bv de bekende Fiësta Park of Prince Park (om twee bij Belgen en Nederlanders populaire hotels op te noemen).
meer ruimte, minder toeristen
op de Foietes markt
De weg naar de markt Foietes
Voor de meesten zal deze markt toch wat uit de richting liggen. De markt is enkel op woensdag en valt dus samen met de grotere markt El Pueblo. Toch loont het de moeite om voor deze markt te kiezen. Dit is meer een lokale markt. Je vindt er veel levensmiddelen, verse groenten en fruit en planten en bloemen. Je hebt er ook kleding en souvenirs, maar minder uitgesproken als de andere markt. Hier proef je meer de lokale sfeer en kan je ziet wat de bodem van de Costa Blanca allemaal voortbrengt. Je kan er ook meer etenswaren kopen. De prijzen lijken hier veel goedkoper, maar het is moeilijk om te vergelijken omdat er weinig dezelfde producten zijn. Hier heb je ook veel kleding die op bergen gestapeld zijn en waar je mag grabbelen. Het kost van 3 EUR per stuk tot een kraam met zelfs 2 EUR per stuk kledij. Waar deze kledij vandaan komt, wilde de verkoper niet zeggen, maar vast wel wat tweedehands. Hier kan je echter wel serieuze koopjes doen als je bereidt bent om te graaien en te zoeken. Ook hier veel speelgoed en horloges. Veel horloges lijken ook tweedehands of in ieder geval nep. De non-food is beneden, ga je de trappen omhoog kom je bij het eten. Hier een verscheidenheid aan fruit en groenten, maar ook heel lekkere delicatessen. Hier is het de moeite om uw nougat te kopen of die heel lekkere chorizo-worst te vinden!

Al bij al een iets kleinere markt, maar meer bezocht door Spanjaarden, dus iets goedkoper en minder souvernirstalletjes dan zijn grote broer.
Voedingkraampjes
Beneden staan de kramen met non-foodWie langer dan een week in Benidorm verblijft of graag markten bezoekt, kan ik zeker aanraden om ze allebei te bezoeken. Deze markt biedt toch wat anders dan de populaire El Pueblo markt. Beide hebben ze hun reden om te bezoeken!
Vraag aan de hotelreceptionist hoe je het best aan de markt geraakt. Eén van beide markten ligt vast wel op wandelafstand, anders is een taxi of eventueel een bus een goede optie. Bij de receptie heeft men vast wel een kaartje waarop ze de plaatsen kunnen tonen.

Een andere mogelijkheid is de markt in La Cala Villajoyosa / La Cala Finestrat. Deze markt staat elke dinsdag en zaterdag. Deze markt is kleiner dan de bovenstaande markten, maar verder gelijkaardig. Er zijn iets meer kramen met fruit, groenten en levensmiddelen, omdat er nu eenmaal meer appartementen en minder hotels in La Cala Villajoyosa zijn. Deze markt is één lange rij kramen met een vrij smalle doorgang en kan tegen het middaguur druk worden. Ook om rekening mee te houden; de markt staat op een straat die naar boven helt. Verder is dit een leuke markt om buiten de marktdagen van Benidorm te bezoeken. U kan met bus 2 en 3 vlot tot aan de markt komen, ze begint aan het strandje van La Cala.

Vermeldenswaardig is de markt 'El Cisne'. Het is een snuisterij -kledij -antiek -rommelmarkt. De markt is op donderdag, zaterdag en zondag en bevindt zich op de Av. de la comunitat Valencia net voorbij camping Benisol. Men kan er gratis parkeren. Ik heb deze markt bezocht en er een apart artikel van gemaakt: Bezoek aan de markt "El Cisne"

Eveneens vermeldenswaardig is de 'Benidorm Indoor Market' te Rincon de Loix. Zoals de naam zegt, is dit een overdekte markt met voornamelijk voeding, kleding en souvenirs.
In de oude stad zijn ook twee bescheiden overdekte markten waar men voornamelijk vlees, vis, fruit en levensmiddelen kan kopen en waar goedkope eetstalletjes zijn. Eén van de markten noemt 'Mercat Municipal' en bevindt zich in de oude stad in de 'Calle Mercado'. Dit is tevens gelegen boven een supermarkt dus interessant om inkopen te doen. Het andere noemt 'Mercado Abril' en bevindt zich in de Calle Solle, tussen 'Calle Gambo' en 'Av. Emilio Ortuño'. De laatste twee zijn echter heel klein en enkel de moeite om eens binnen te wippen als je in de buurt bent. Voor deze laatste is een ander artikel gemaakt: Overdekte markthallen in Benidorm.
Wil je een echte typisch Spaanse markthal bezoeken, dan zal je met de tram naar Alicante moeten. Daar is de grootste markthal van de regio. Let erop, deze is gesloten in de namiddag. Voor meer informatie: Overdekte markt 'Mercado Central' te Alicante

Ook waard om te weten is dat er in Benidorm heel vaak thema-markten zijn. Er is natuurlijk de kerstmarkt, maar ook strijkt er soms een Middeleeuwse markt neer, of een paasmarkt, of gewoon, een markt met ambachtelijke spullen uit de streek én er is jaarlijks zelfs een heuse markt voor Nederlandstaligen, waar je spullen en eten van bij ons kan kopen! De meeste van die kleine, tijdelijke marktjes strijken neer in de oude stad in de Calle Alameda of aan Parque de Elche. Vaak is het moeilijk om informatie te krijgen over wanneer deze markten zullen plaats vinden. Vraag het aan de receptie of probeer het eens te vragen in lokale cafés of restaurants. Of ga in het weekend eens wandelen in de oude stad en laat je verrassen.... 

TIPS

- Zoals eerder gezegd: Laat u niet vangen door 'balletje balletje' oplichters. Zie je iemand staan met zo'n
Oplichters rondom de markt
kartonnen doos, loop er in een wijde boog rond, want zelfs toeschouwers worden slachtoffers van zakkenrollers. Het publiek dat er rond staat zijn allemaal acteurs die mee in het complot zitten. Ze lijken veel te winnen, maar dit is natuurlijk om uw interesse te wekken.
- Neem niet teveel geld mee, verdeel uw geld en steek het op veilige plaatsen. Geen portefeuille achteraan in uw broekzak, want de markt stikt van de zakkenrollers op zoek naar gemakkelijke prooien. Best om uw geld in uw zakken vooraan te steken en de dames nemen best een handtas met een rits of andere afsluiting en hou deze goed in het oog! De markt is enkel gevaarlijk voor nonchalante mensen (zelf heb ik nooit iets gemerkt van zakkenrollers)
- Op de markt kan je best afdingen. Spanjaarden zullen niet zoals in Noord-Afrika de helft van hun prijs doen, maar een korting kun je vaak bedingen. Zeker als je twee stuks koopt, zou je een korting mogen verwachten. Bij de zwarte marktkramers kan je meer afdingen.
- Ga uit van één ding: Op de markt is niets echt! Ikzelf heb er een goedkope horloge gekocht van Casio, ze bleek nep en snel kapot (ik had beter enkele euro's meer betaald voor een echte in een horlogewinkel). Ook juwelen, handtassen, schoenen en kledij met merken op zullen grotendeels nep zijn. Koop zeker geen dure juwelen op de markt! Je kan koopjes doen op de markt, maar dit zijn vaak inferieure spullen, als je dit in uw achterhoofd houdt, raak je niet teleurgesteld.
- Bij sommige verkopers (vooral de zwarte afrikanen en zigeuners staan hierom bekend) goed opletten, ze durven wisseltrucs doen met uw centen (zelf gezien!) of een ander product geven dan dat je gevraagd hebt (ook zelf gezien - een kleinere handtas in een zak gedaan in plaats van de grotere). Ook zullen sommige u blijven achtervolgen als je een prijs hebt gevraagd van een artikel. Gewoon negeren of vriendelijk NO zeggen. Over het algemeen echter zijn de marktkramers te vertrouwen en zullen niet met uw geld gaan lopen.
- Zoals ik al eerder zei: ga het best vroeg naar de markt om de hitte en de drukte voor te zijn.
- Niet alles is goedkoper op de markt, sommige dingen (zoals de gadgets uit de Chinese winkels) heb ik al goedkoper gezien in de oude stad dan op de markt. Ook op de markt schelen de prijzen van kraam tot kraam. Als je iets gezien hebt, kan het de moeite lonen om eerst wat verder te lopen om te zien of het elders niet goedkoper is. Zo kan je enkele euro's gemakkelijk uitsparen. Onthoudt dan wel in welke rij u het artikel gezien hebt!
- Draag een pet en bedek uw schouders als u de markt op de middag bezoekt. Je zou kunnen verbranden en er is vaak geen bescherming tegen de zon op die kale vlakte...

Lees ook: Benidorm City

Geen opmerkingen:

Een reactie posten