Kasteel Santa Barbara van Alicante

Midden in de bruisende stad Alicante staat een enorm kasteel bovenop een steile heuvel. Het kasteel is een must om te bezoeken, al was het maar omwille van het spectaculaire uitzicht over de stad.

Het kasteel en de berg zijn typisch Alicante. Er zijn nog forten of kastelen op heuvels in de regio, maar geen zo opvallend als dat van Alicante. De 166 meter hoge heuvel is goed te beklimmen / wandelen en dat is wat we gaan doen in dit artikel. Gemakzuchtige / pragmatische mensen nemen de lift (betalend) vanaf de waterkant, maar sportieve mensen nemen het pad. Het is zeker geen tijdsverspilling, want de zichten zijn bijzonder mooi en het pad ligt in een mooi aangelegd park.

Er zijn verschillende manieren om de heuvel op te gaan. Je kan de hoofdingang nemen, daar waar de wagens naar boven gaan (ze gaan de heuvel op tot aan het kasteel, daar is het toch nog even klimmen voor de bovenste etage). Je kan ook vertrekken vanaf de tramhalte 'mercado', daar begint ook een perk met steile paden omhoog. De meest populaire en mooiste manier echter is beginnende vanaf het strand, enkele honderd meter links naast de lift ga je de oude stad in. Wegwijzers tonen het begin van het 'Parque de la Ereta' (in Calle San Juan) met de weg naar boven. Informatie kun je altijd vragen in het toeristische kantoortje in het prachtige stadhuis van Alicante. In het park is de weg redelijk simpel. Je volgt gewoon de plateau's naar boven. Je kan ook parallel aan het park een schuin pad naar boven nemen, dit komt op hetzelfde punt uit.

Parque La Ereta
Er zijn best wel wat trappen en zeer steile paadjes, maar onderweg passeer je mooie planten en een mooi fonteintje. Er bevindt zich ook een bar onderweg, maar deze was niet open toen wij er passeerden en gaf niet de indruk steeds open te zijn. Als je de weg bent blijven volgen, zou je op een bepaald punt aan het (gesloten) restaurant 'La Ereta' moeten komen. Volg hier ook weer het -steile- pad naar boven. Bovenaan dit pad ga je door een poort in een muur en kom je op een grindpad. Blijven volgen en dan kom je automatisch aan de autoweg die je nog enkele meters dient te volgen tot aan de ingang van het kasteel.

Fontein in park La Ereta
Het kasteel zelf is zeer de moeite. Trek wat tijd uit om er rond te kuieren. Er is steeds een tijdelijke expo en er is ook een museum met een vaste collectie om te bezoeken. De tijdelijke expo ging bij mijn eerste bezoek over 'piraten', deze had ik bezocht en ook al was het klein, het was de moeite waard. Bij mijn tweede bezoek enkele jaren later was er een expo over 'Star wars', deze heb ik niet bezocht. De toegangsprijs is niet de moeite om over te vallen (ik dacht 4 EUR) maar ik gebruikte liever mijn tijd om rond te kuieren in het kasteel, mijn fantasie zijn werk te laten doen en te genieten van het uitzicht. En genieten is het wel. De trappen in het kasteel gaan van binnenplein naar binnenplein, steeds met mooie zichten op alle hoeken van Alicante. Het laatste plein geeft het meest adembenemende zicht op de stad. Je kan haast loodrecht naar beneden kijken naar het strand, je ziet de grillige steegjes van de oude stad en de rechte straten van de nieuwe stad. Je ziet andere verdedigingswerken in de verte en de arena voor de stierengevechten. Hier neem je prachtige foto's met kantelen en kanonnen op de voorgrond. Een aanrader, voor wie in Alicante verblijft of gewoon bezoekt is om het kasteel te beklimmen vlak voor de valavond. De zonsondergang vanaf het kasteel is werkelijk subliem om te fotograferen. Let er wel op dat het kasteel sluit 's avonds (in de zomer later dan winter).

Toegang op de muur is het poortje aan
de rechterkant (bekeken komende van
het kasteel).
Er is een restaurant op het terrein om een wijntje te drinken en op positieven te komen en er zijn ook toiletten. Je kan vanuit het kasteel de lift terug naar beneden nemen, maar sportievelingen gaan terug te voet. Niet in het minst omdat de afdaling zeer spectaculair is als je over de muur terug naar beneden gaat. Veel toeristen weten dit niet, en dat is een gemiste ervaring. Als je de ingang uitgaat en vanaf de autoweg terug het grindpad opgaat kom je terug aan die muur. Je neemt niet dezelfde poort terug naar beneden, maar je gaat door het poortje aan de rechterkant. Dit is de toegang om over de muur te lopen. Ik ga niet zeggen dat de ervaring gelijk is aan een wandeling op de Chinese Muur (wat ik ook gedaan heb), maar toch is het echt mooi om hierover te stappen. De muur lijkt ook wat te slingeren en daalt zo snel dat je haast in een afgrond lijkt te wandelen. Kijk wel uit, bij regenweer of ochtenddauw kan het zéér glad zijn (in heel het park én in het kasteel). Ik ben er met mijn zomersloefjes uitgegleden met een blauwe plek tot gevolg, maar het zou slechter kunnen aflopen! De muur eindigt beneden op een trapje. Van hieruit zit je ineens in de oude moorse stad met zijn prachtige steegjes, of je kan naar rechts meteen richting de metrohalte 'Mercado' om de tram terug naar Benidorm te nemen. Maar ik stel toch voor om wat meer tijd uit te trekken om de oude stad te bezoeken. Men kan natuurlijk ook alles omkeren en eerst de muur naar boven doen, maar uit ervaring weet ik dat de toegang nogal moeilijk te vinden kan zijn en ik vind het iets minder spectaculair.

Hieronder nog wat sfeerfoto's van op en rond het kasteel. U kunt er de meest prachtige foto's nemen van de stad, de haven tegen de achtergrond van mooie, groene heuvels.

Lees ook: Alicante


Binnenin het Santa Barbara kasteel.
Binnenin het mooi onderhouden kasteel Santa Barbara.
Bewolkte zonsondergang met zicht op Alicante centrum
Zijkant van het kasteel. U ziet duidelijk de vele niveau's. U kan ook de
autoweg zien. Deze is 's avonds verlicht en wordt vaak gebruikt door
moedige joggers in de valavond.
Zicht op een stukje van de oude Moorse stad van Alicante.
Je kan wandelen over de grillige muur tot in de oude Moorse stad van Alicante.
Je hebt er een prachtig zicht over de stad en de belangrijkste verkeersas.
Mooie zichten vanaf de muur te Alicante.
Lees ook: Alicante

Geen opmerkingen:

Een reactie posten