Villajoyosa

Niet ver van Benidorm, op slechts enkele kilometers van de buitenwijk La Cala de Finestrat, vinden we het pittoreske kuststadje Villajoyosa. Er wordt gezegd dat de naam van dit stadje 'gelukkig, vreugdevol' betekend. Je hoeft maar enkele stappen in de oude stad te zetten, om dit te begrijpen. Alle huizen zijn in felle kleurtjes geschilderd! Men zegt dat deze opvallende kleurtjes zijn aangebracht zodat de vissers hun dorpje gemakkelijk konden herkennen.
kleurrijke huisjes aan het strand

Het oude stadje van Villajoyosa is zeer authentiek. Het bestaat uit een aantal steegjes met aan beide zijden smalle kleurrijke huisjes. Er staat nog een stuk van de oude stadsmuur met twee torens uit de 15de en 16de eeuw. Dat er tussen die oude stadsmuren niet veel woonruimte was, merk je aan de manier waarop de huizen tegen elkaar staan. De steegjes zijn op sommige plekken zo smal dat er haast geen zonlicht tussen de nauwe straatjes valt. Neem ook een bezoekje aan de kerk en wandel er even rond. Gezien vanaf binnenkomen, moet je zeker eens doorwandelen tot de zijbeuk rechts, waar een prachtig schilderij hangt. In de oude stad zijn een aantal stemmige pleintjes waar je tijd moet nemen om gewoon even te zitten en rust van het stadje te ervaren. Enkele oudjes zullen voorbij schuifelen alsof ze bij het mediterraans decor horen, bij ons kwam er een oude dame vragen of ik haar koffiepot kon losschroeven! Het valt op dat er hier geen tot heel weinig toeristen komen. De oude stad heeft geen winkels en bars (deze vindt je verderop aan de dijk en naast de oude stad) en men begroet je in het Spaans als je voorbij wandelt. Vanop de brug over de droge rivierbedding heb je een mooi uitzicht op de achterkant van deze huisjes. Ze staan tegen elkaar geduwd en hellen wat over de rand, net Gerona in het klein! Er is ook een jachthaven waar vissers hun eeuwenoude beroep levend houden.
Pittoreske huisjes aan de
rivierbedding

Villajoyosa heeft leuke restaurants met streekgerechten en heerlijke paellas. Het stadje staat bekend om zijn lekkernijen zoals de turron en de chocolade. Een overheerlijke combinatie zijn de churros met chocolade met daarbij een kopje warme chocolademelk! Het is een heerlijk stadje voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van Benidorm.

Bereikbaarheid
Men kan Villajoyosa zeer eenvoudig met de wagen bereiken vanuit Benidorm. Vanuit het centrum neemt men gewoon de Calle San Pedro die overgaat in de Av. de la Armada EspaƱola die op zijn beurt gewoon overgaat in de Av. de Villajoiosa. Het is gewoon steeds rechtdoor en in minder dan 10 kilometer ben je in het oude stadje van Villajoyosa.
Men kan het traject via bus, trein, huurauto of zelfs per fiets afleggen.
Gemoedelijke steegjes met
een authentieke bewoner
Het snelst ben je vast met de tram. Er zijn twee haltes die leiden naar de oude stad. Ik zou aanraden om af te stappen aan de halte "Creueta". Op marktdag donderdag heb je dan de mogelijkheid om eerst de markt te bezoeken dichtbij de halte. Ook het gratis museum van Chocolate Valor bevindt zich in de buurt van deze halte, maar rondleidingen zijn schaars en op drukke dagen dien je op tijd te komen. Een uitgebreid artikel vind je HIER. Om in de oude stad te geraken neem je de 'Av. Joan Carles I'. Hier zal je halverwege een kleine, maar gezellige overdekte markt vinden. De moeite om eens door te wandelen! De oude stad is gewoon aan het einde van deze straat. Terugkeren kan je op dezelfde manier of via de halte "Villajoyosa". Om hier te geraken moet je terug bovenaan de oude stad en ga je de andere richting uit dan deze vanwaar je komt (Av. del Pais Valencia). Je gaat dan over de brug de rivierbedding over (prachtig zicht op de achterkant van de huisjes). Neem aan de andere kant van de bedding de tweede straat rechts (Carrer Mestre Pons) en de halte bevindt zich de eerste straat links. Hier neem je dus de tram terug naar Benidorm.

Het centrum van Villajoyosa is klein en heb je zeker bezocht op een halve dag. Combineer je bezoek dus met de markt of met een tripje naar het Valor museum en je hebt een mooi dagje uit.

Elk jaar viert men in Villajoyosa eind julie een variant op de Christenen vs de Moren. Ze herdenken een piraat-aanval uit 1538 waarbij het dorp werd veroverd in de ochtend, en herovererd later in de namiddag wanneer de Christelijke verdedigers konden hergroeperen met steun van troepen uit omliggende dorpen. Het hoogtepunt van dit feest is de DesembarcaciĆ³n, waarbij je 40 miniatuur zeilschepen onder een vuurgevecht de kust ziet naderen. In dit artikel lees je mijn ervaring.

Hieronder nog enkele sfeerfoto's van Villajoyosa

Lees ook: Alicante


Zelfs de hondjes genieten hier van het rustige leven
Pittoreske huisjes en stegen in de dichtbebouwde oude stad
De gezellige boulevard aan het strand nodigt uit om te kuieren
Gezellige restaurants aan de boulevard
Restanten van de oude stadsmuur van Villajoyosa
Dit dorp is nog echt authentiek.

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Alicante