Valor - Het museum van Chocolade....

Met mijn chocoladeverslaving in het achterhoofd heeft het nog héél lang geduurd voor we deze excursie eens probeerde... De chocoladefabriek Valor is nochtans één van de meest bezochte musea in de Costa Blanca... We weten allemaal wel waarom; gratis toegang en een heerlijke proeverij op het einde van uw toer...

Voor wie er nog nooit van gehoord heeft; Valor is het grootste merk van chocolade in Spanje. Hun uitvalsbasis is Villajoyosa en dat al vanaf 1881! Ze maken de betere chocolade, die van kwaliteit niet moet onderdoen voor die van België. Het bedrijf is met zijn enorme export en productie het artisanale weliswaar wat kwijt gespeeld, maar kwaliteit en traditie staan toch voorop en dat proef je. Naast de productie van repen chocolade voor de supermarkten, heeft Valor doorheen Spanje veel etablissementen waar je dé specialiteit van Villajoyosa kan proeven: Churros con chocolate. Die chocolate is een dikke chocolademelk, haast een chocoladesaus, waar je dan uw churros in kan dippen... Overheerlijk... maar heel zwaar op de maag!

Een bezoek brengen aan VALOR moet je een beetje inplannen. Er zijn geen Nederlandse rondleidingen, wel in het Spaans en Engels. De meesten zullen dus de Engelse rondleidingen verkiezen en deze gaan normaal gezien door om 11u en 16u. Wie dus in Benidorm de tram neemt om 10u, die is rond 10.20u zeker aan "La Creueta", de halte waar je moet afstappen. VALOR bereiken is heel gemakkelijk. Je ziet een brede laan die richting de bergen gaat, je moet gewoon deze laan volgen, de fabriek is enkele blokken wandelen (5 minuten). Je ziet eerst de fabriek en de fabriekstoegang, daar moet je niet zijn. Wat verder zie je duidelijk de toegang tot het museum. Je komt binnen in een wachtruimte en daar moet je een ticket nemen. Er mogen slechts 50 personen binnen per keer (dus per uur). Vooral in de zomer en in het weekend is het een gegeerde excursie, dus dan moet je wel zorgen dat je op tijd bent. Als je de tram uitkomt en je bent goed op tijd, ga dan allereerst een ticket nemen! Daarna kan je in de wachtruimte zitten (er zijn automaten met drank en snacks), maar je kan ook gewoon elders een koffie gaan drinken, gaan ontbijten of wat in de buurt rondkuieren... 
Wijzelf waren er al om 10.20u aan het wachten met ons ticket, maar er was een hele groep Belgen en Nederlanders en we hadden zoveel plezier dat we haast spijt hadden dat we binnen moesten... 

De toer begint met een videopresentatie in een container op het fabrieksterrein. Een promofilm uiteraard, maar ook een gedegen verklaring van hoe men tot het product komt... Daarna krijg je nog een kleine uitleg van de begeleidster en mochten we ruwe, bittere cacao ruiken/proeven. Daarna gaat het naar het kleine museumgebouwtje achter het fabriek. Daar krijg je een korte verklaring over de geschiedenis van Valor en de manieren waarom men vroeger werkte. Men krijgt een tien minuten waar je het museumpje mag doorwandelen. Men kan er mallen, oude machines, kleding, een oude bureau, oud promotiemateriaal en degelijke bekijken... Mooi, maar niet spectaculair.
Daarna is er een korte route door het bedrijf. Hier mag je hoegenaamd niet fotograferen of filmen! Men ziet een deel van de productie en verpakking, de labo's en degelijke... De toer is kort en er is haast geen uitleg voor wat je ziet. Jammer genoeg lag tijdens mijn bezoek (eind februari) de productie stil om de jaarlijkse grondige poets -en onderhoudsbeurt. Het moet vast veel interessanter zijn om op al die rolbanden de chocolade voorbij te zien rollen...
Ten laatste staan we nog stil bij enorme kunstwerken, volledig gebouwd uit chocolade en dan is het hollen geblazen (toch de Belgen en Nederlanders die het kende) naar de winkel alwaar er geproefd kan worden.
De proeverij is heel uitgebreid! Waar je in JIJONA in het TURRON museum slechts één blokje kreeg, krijg je hier in Valor keuze uit hun klassieke chocoladerepen, maar ook hun 'speciallekes' zoals de overheerlijke pure chocolade met gezouten karamel. Er werd ook lustig chocolademelk doorgegeven (die dikke stroperige chocolademelk). Het proeven gaat door in de winkel en uiteraard staan de dames gereed achter de kassa. Ik vind dat je zo'n museum niet bezoekt om gratis te proeven alleen. Er waren enkele mensen die stiekem bonbons weg staken in hun tas, zich volpropten aan gratis chocolade en chocolademelk, om zonder een aankoop smakkend buiten te wandelen. Als je echt niet wil kopen, dan is dat je goed recht. Maar waarom bezoek je dan een chocoladefabriek? De chocoladerepen die er liggen zijn zeer goed geprijsd, dus ik heb er in elk geval enkele meegenomen als souvenir voor het thuisfront (en voor mezelf).

De hele toer met proeverij en aankopen duurt 45 minuten. Men kan er voor kiezen om meteen terug te gaan naar Benidorm, maar beter is het om na het museumbezoek een kijkje te gaan nemen in Villajoyosa. Een klein maar bijzonder historisch stadje op een boogscheut van de fabriek. Voor een bezoek aan Villajoyosa wandel je gewoon terug naar de tramhalte en neemt aan dat kruispunt de schuine straat 'Av. Joan Charles I'. Die gaat voorbij een kleine, maar interessante mercado (binnenmarkt) en brengt je zo tot in de oude stad. Van Villajoyosa is er een apart artikel HIER. Wijzelf zijn gewandeld tot aan Presa de Amadorio, een stuwdam op 5 kilometer van Villajoyosa.

Besluit
Een bezoek aan Valor is een bijzonder leuke activiteit voor jong en oud! Het is volledig gratis, dat is ook een pluspunt. Na het museum (of ervoor als je om 16u wil gaan) kan je de oude stad van Villajoyosa bezoeken; een slaperig, maar o zo kleurrijk vissersdorpje. Zo heb je een dagje cultuur opgesnoven op een boogscheut van Benidorm. Zeker doen!

De objectiviteit vraagt me melding te maken van Marcos Tonda. Deze chocolatier heeft een nog langere traditie in het maken van Chocolade in Villajoyosa dan Valor. Hier is alles nog kleinschaliger gebleven. Ook zij hebben een winkel en proeverij, weliswaar in een industrieterrein buiten het centrum. De dichtstbijzijnde halte is Costera Pastor. Deze chocolademaker bezoek ik voor mijn dierbare lezers met plezier op mijn volgende reis... 

Hieronder nog een fotoverslag van het bezoek.

Lees ook: Villajoyosa


Als je uit de tram stapt, is het deze laan volgen. In de verte ziet
u al het uithangsbord

U komt eerst aan de ingang van de fabriek, maar u moet nog
even doorwandelen tot aan de ingang van het museum

Hier ziet u de ingang en de plek om te wachten. U neemt er een ticket
en op het juiste uur komt een begeleider u halen in deze wachtruimte.

Een ticket nemen is gemakkelijk, gewoon op de blauwe knop drukken
en uw ticket komt eruit. Er zijn slechts 50 plaatsen. Op het ticket
staat het uur waarop uw rondleiding begint.

De rondleiding begint met een promofilm over VALOR

U krijgt een korte maar goede uitleg over de herkomst van de bonen

Het museum herbergt de oude toestellen die gebruikt werden
voor chocoladeproductie in de late 19de eeuw tot heden.

U krijgt een tien minuten om alle curiositeiten van het museum te bekijken

Dit beeld achter glas is volledig gemaakt van chocolade


De proeverij is midden in de winkel. De borden lagen bomvol chocolade
die onze groep zeer deskundig heeft opgesmikkeld. De prijzen in de winkel zijn
goedkoop en de verschillende pakketten zijn mooie souvenirs voor het thuisfront

Bij het verlaten stond de volgende groep al klaar in de wachtruimte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten