La Nucia bezoeken

In het achterland van Benidorm ligt het dorpje La Nucia. Daar zetten ze tegenwoordig veel in op toerisme, bv met een bureau voor toeristische informatie. Is het de moeite waard om te bezoeken?

Fietspaden worden beter
La Nucia is slechts een kleine busrit verwijderd van Benidorm. Maar ook met de fiets is La Nucia te bezoeken. De fietsinfrastructuur zou er flink verbeterd zijn. Wij op pad om deze te testen.... We herinneren ons nog de doortocht richting Guadalest van haast tien jaar geleden. Er lagen toen bijna nergens fietspaden, het was behelpen met de pechstroken of voetpaden. Er is véél verbeterd. Haast overal ligt er een ruim, degelijk fietspad, afgezonderd van het autoverkeer. Hier en daar zijn er nog zwakke schakels (een ondergrondse oversteek die nog niet klaar was, een fietspad dat plots ophield en we dus terug naar het kruispunt moesten om het fietspad aan de overkant te nemen....) Maar over het algemeen is het fietsen richting het achterland (Guadalest, Polop, La Nucia) veiliger geworden.

Normaal heb je hier een
weelderige waterval...
Het oude dorpje van La Nucia wordt voorafgegaan door een wildbouw van ronde punten met tientallen lelijke "Urbanicaciones" en baanwinkels. Wat hebben ze dat prachtige natuurrijke achterland toch verminkt (en ze blijven maar bouwen, foei). Na een hoop ronde punten kom je uiteindelijk aan de afslag naar La Nucia. Vanaf daar moet de fietser over de weg, en dat is best gevaarlijk, want er rijdt veel, snel en zwaar verkeer. Uiteindelijk kozen we het brede voetpad, wat dan weer niet op prijs werd gesteld door de oude bewoners (ook al reden we zéér traag en hielden we afstand). De eerste en voornaamste toeristische attractie in La Nucia is de waterval. Het park naar de waterval begint aan het bureau voor toeristische informatie op de hoofdweg. Zoals zo vaak in Spanje: volgens de openingsuren moest het open zijn, maar het was gesloten en er hing een dubieus papiertje waar we de ambtenaar konden vinden. Gemiste kans dus. Wel had hij de folder-bak buiten gezet (self-service), dus konden we wel een kaart van La Nucia nemen. Het parkje was mooi ingericht, maar klein. Beneden het park is de grote aantrekkingspool, de waterval van La Nucia.... Droog... Er kwam die dag geen water naar beneden vanaf de bergwand. Ik wilde eens rondvragen wat hiervoor de reden kon zijn, maar niemand kon een uitleg bieden. Niet de tuinmedewerker van La Nucia, noch de lokale bewoners. Wel zeiden ze dat dit normaal nooit voorkomt, was het dan zo'n droge periode geweest?
Kerkje van La Nucia
Op het terrein rond de waterval is een cafetaria waar je iets kan drinken, we lieten het voor wat het was en gingen de oude stad tegemoet. De oude kern bestaat uit autoluwe straten, maar loopt wat steil op en neer. Best dus de fiets ergens achterlaten en te voet het dorpje verkennen. Het is een typisch Spaans dorpje met een gezellig pleintje voor de kerk en enkele restaurants. Je hebt hier en daar wat vergezichten op het omliggende land. Aan het einde van de oude stad zijn er ook "miradors" naar het dorpje Polop, en die zijn best heel spectaculair. Voor nog een ander vergezicht kan men de oude stad verlaten, de hoofdbaan oversteken en de Mont Calvari bestijgen. Daar krijg je eveneens een mooi zicht over La Nucia en Polop tot helemaal aan de kust. La Nucia is een gezellig stadje, maar er is niet veel te beleven. Er is een hermitage in de nabijheid, evenals een etnologisch museum waarbij een arboretum en enkele wandelingen de bezoekers wegwijs maken in de plaatselijke flora en ook is er onderweg een eco-park met een speeltuin en hoogteparcour. We hebben geen van deze attracties gedaan. Vanuit La Nucia is het namelijk 5 minuten fietsen, of slechts een halfuurtje stappen tot in Polop. (ander artikel)
Fotogenieke autoluwe straten

Besluit.

La Nucia moet het duidelijk afleggen tegen interessantere dorpjes in het binnenland bv Finestrat. Dit laatste is veel meer gesitueerd in de natuur, heeft minder toerisme en het oude stadje is veel pittoresker. La Nucia is wel een leuke tussenstop voor wie Guadalest bezoekt met huurwagen of fiets, en ook goed te combineren met een bezoek aan Polop.

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: El rastro La Nucia bezoeken
Lees ook: Omgeving van Benidorm / Costa Blanca
Lees ook: Polop
Lees ook: Algar watervallen nabij Benidorm
Lees ook: Bezoek aan Finestrat
Lees ook: Guadalest
Uitzicht op het dorpje Polop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten