Les fontes de l'Algar / Algar watervallen nabij Benidorm

Eén van de meest ondernomen uitstappen vanuit Benidorm is de excursie naar de watervallen van Algar. Hoewel ik de watervallen vroeger al eens bezocht heb, ben ik dit jaar opnieuw eens gaan kijken.

De watervallen van Algar bevinden zich nabij het pittoreske dorpje van Callosa d'en Sarria en is één van de populairste excursies voor toeristen vanuit Benidorm, maar ook voor lokale inwoners. Dat betekent dat vooral op warme zomerdagen de watervallen enorm druk zijn. Je kan er zwemmen en picknicken en dat maakt het voor iedereen heel gezellig. Maar wie liever niet in ijskoud (werkelijk!) water zwemt, die kan de uitstap beter doen op een koude dag of beter in een wintermaand. In de koude maanden loopt er minder volk rond en is het veel aangenamer om de watervallen te ervaren en te fotograferen.

Wij bezochten ditmaal de watervallen begin november op een prachtige ochtend. Er liep hooguit een tiental mensen over het domein waardoor je de watervallen mooi kon fotograferen. De inkom kost je 4 EUR, gepensioneerden of kinderen krijgen korting. De prijs is te rechtvaardigen omdat het geheel toch wel heel mooi onderhouden is. Er zijn mensen die tot aan de kassa wandelen en niet verder gaan omdat men van aan de kassa al een mooi zicht heeft op enkele watervallen. Dat klopt weliswaar, maar er is nog zoveel meer te ontdekken en van die 4 EUR gaan we niet arm worden...

Na het betalen zie je al meteen de hoogste waterval tussen de rotsen. Dan kan je een houten trap nemen (er is wel een stevige leuning, maar uiteraard is deze activiteit minder geschikt voor personen met mindere mobiliteit) naar de volgende verschillende zones. Helemaal achteraan is een nogal kunstmatige waterval (een dam) en daarachter is een laag water waar het leuk is om te picknicken of even te vertoeven. Er zijn op het terrein ook toiletten en een betaalbare cafetaria, maar je kan uiteraard gewoon zelf je picknickmand meebrengen. Het hele gebied is mooi afgewerkt en het water is glashelder. Je kan op een bepaald moment haast 5 meter diep tot op de bodem kijken.
Zoals ik al zei wordt er in de zomer naarstig gezwommen in het water. Lefgozers mogen van de rotsen springen zoveel ze willen en dat geeft het geheel een relaxte 'vibe'. Maar ik bekijk de watervallen liever in de winter, wanneer er minder volk rondloopt en er geen honderd jongeren in het water springen en onder de watervallen staan. Het hangt er maar vanaf of je voor de rust of voor de sfeer komt...
Wijzelf hebben er een uurtje doorgebracht. We zijn tot aan het einde gewandeld, hebben foto's genomen en we hebben enkele minuten op de zijkant zitten mijmeren onder het geluid van klaterende watervallen.
Wie een picknickmand meebrengt of graag wil zwemmen in de verschillende natuurlijke waterbassins, die is nog wat langer zoet.

Praktisch
Daarbij komen we aan het vervelende aspect van de watervallen van Algar, en de reden dat ik er 15 jaar niet geweest ben.... Hoe er te geraken.
Het gemakkelijkste, wat wij hebben gedaan, is per huurwagen. Het is maar een korte rit vanuit benidorm (15 kilometer) en tevens een mooie rit. Wie wil, kan stoppen in La Nucia en in Polop (je rijdt door beide dorpen). Op de weg naar de watervallen kan je helemaal beneden gratis parkeren. Wil je meer in de buurt van de ingang staan, dan betaal je een 3 EURO. Je wagen wordt daar bewaakt (niet onbelangrijk met een huurwagen) en als je in het restaurant gaat eten, krijg je die 3 EURO terug onder de vorm van een korting. We hebben er zelf niet gegeten dus daar kunnen we niets over zeggen.
Een andere goede optie is het boeken van een excursie. De excursies zijn of betalend, of je moet een verkoopspraatje over beddengoed uitzitten. Neem je de excursie, dan zou ik ervoor kiezen om de excursie te nemen waar ook het kasteel van Guadalest mee in begrepen zit. De afstand is niet reuzegroot en dan heb je de twee meest populaire bestemmingen uit de Costa Blanca in één enkele dag gezien (en dan heb je ruimschoots tijd op beide locaties om alles te zien).
Een laatste mogelijkheid, en tevens de goedkoopste is met de lokale bus nummer 18. Er zijn verschillende tarieven mogelijk (ook ééntje waarbij je de ene dag de watervallen en de andere dag Guadalest bezoekt), maar het basistarief is 7,50 EUR heen en terug. Dat is de goedkoopste optie om vanuit Benidorm tot aan de watervallen te geraken. Het probleem met deze optie is dat de bus slechts éénmaal heen rijdt, en slecht éénmaal terug. Het komt erop neer dat de bus je 's ochtends oppikt rond 10 a 10.30 u (afhankelijk van welke bushalte in Benidorm je gebruikt), en aan de watervallen pas ophaalt om 17.10u. Dat betekent dat je ginds een hele dag moet zitten en dat zou voor mij véél te lang zijn. Wie wil zwemmen en er lekker iets wil eten, die zou misschien net de tijd kunnen vullen, maar het blijft een heel lange tijd voor een plaats dat je op een goed uurtje volledig gezien hebt. Men kan de watervallen combineren met het Dinopark even verderop, maar de inkom daarvan is redelijk duur (15 EUR) om enkel naar beelden van dino's te kijken... Nogmaals, het is heel persoonlijk. Ik lees op het internet genoeg ervaringen van mensen die er een hele dag zonder problemen spenderen, anderen (zoals ik) hebben het in één uurtje wel gehad.

Neem in elk geval een goed boek mee als je met het openbaar vervoer gaat en een goede fles wijn... Uiteraard ook water niet vergeten mee te nemen (want de watervallen zijn niet drinkbaar), maar voor je het terrein opgaat zijn er wel enkele automaten die waterflessen verkopen. Als je in het water gaat en je hebt waterschoenen, neem ze dan zeker mee, want de bodem bestaat uit grote keien of net gladde rotsen. Let ook altijd op als je ergens in het water springt, veel jongeren zijn al lelijk gevallen bij het uitglijden op gladde rotsen, of zijn verkeerd gesprongen. Ook is het opletten voor een thermo-shock, het water is danig koud dat je best rustig het water in gaat en niet meteen begint met een sprong...

Zelf heb ik enorm genoten van de watervallen. Ik kan het iedereen met een huurwagen aanraden om er eens te stoppen. Het zijn geen uitzonderlijke watervallen, maar de prachtige natuur en het mooi onderhouden domein maken het een mooie en rustgevende plek.

Onderaan nog enkele sfeerfoto's

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: PolopLees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Polop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten