Elche of Elx

"Je weet toch dat er in Elche niets te zien is....behalve palmen," zei de hoteleigenaar in Alicante toen ik hem vroeg hoe ik vanuit Alicante het snelste in Elche zou geraken. De man was niet echt onder de indruk van Elche, net als zoveel anderen waar ik mee sprak. "Er zijn boeiender dingen dan palmbomen, en die kun je trouwens overal aan de Costa Blanca zien." Gelukkig ben ik een koppig en nieuwsgierige persoon, en ben ik er toch heen geweest!
Dadelpalmen te Elche

Je moet geen plantenliefhebber zijn om de schoonheid van Elche's palmbomen te bewonderen. Elche heeft er maar liefst 200.000 om te bekijken. De palmentuinen zijn beschermd door UNESCO werelderfgoed en dateren al van 5de eeuw voor Christus! De Romeinen zowel als de Moren hebben de palmentuinen in stand gehouden en uitgebreid. Elche heeft de grootste 'Palmeral' van Europa en wordt slechts gepasseerd door enkele palmentuinen in de Arabische wereld.

Bij het buitenkomen van het treinstation is het slechts enkele tientallen meters stappen naar de eerste echte attractie: het gemeentepark van Elche. Tussen de palmen en andere exotische planten staan mooie fonteinen en gebouwen. Het park is gratis, maar men kan voor 1 EURO een film zien over de geschiedenis van Elche. Deze heb ik overgeslagen, ik was te enthousiast om de rest van de stad te zien. Na het park te bezoeken, kun je langst het toeristenbureau (als je naast het park blijft lopen, kom je er vanzelf op) waar men je zeer vriendelijk informatie aanbiedt over de stad. Bijzonder hier is dat de informatie zelfs in het Nederlands is! Al ware het wel zeer gebrekkig Nederlands... . Er staat ook een toeristentrein die de 'palmeralroute' aflegt en door de stad gaat. Ideaal voor degene die geen kilometers wil wandelen. Let wel, de bestuurder past de taal aan op zijn klanten. Wil je dus Engelse informatie horen, vraag dit dan eerst aan de chauffeur, misschien zul je een volgende rit moeten afwachten.

smalle trappenhal in de toren van de basiliek
Wat verder vindt je het kasteel, waar een archeologisch museum over de stad is. Ik kan er weinig over zeggen, want ik heb het niet bezocht. Wel een aanrader is de basiliek van Elche iets verder. Na uzelf te verwonderen over het interieur, kan je voor een kleine 2 EUR per persoon de toren beklimmen. In de toren zelf vindt je op verschillende etages informatie over de geschiedenis van Elche en de kathedraal zelf. Eens de draaitrap tot boven beklommen (het trapje wordt op het laatste wel heel smal) heb je een fenomenaal zicht over de stad. Men kan duidelijk het stedelijk weefsel onderscheiden en de palmentuinen die helemaal rondom de stad liggen. Het mooiste zicht heb je op het gemeentepark, met zijn duizenden palmen.

Na de kathedraal hebben we de oude stad wat verkend. Er is een overdekte markthal (enkel in de ochtend) met vers fruit en groenten en er zijn wel wat winkels, maar het is geen winkelstad in het bijzonder. Zo wandelden we verder tot de Palmentuin Heurto del Cura. Deze tuin (of hort) is een vroegere dadelpalmplantage zoals de anderen, maar is ondertussen geëvolueerd tot een soort botanische tuin. Men vraagt 5 EUR inkom en vaak lees je dat dit te duur is voor wat je krijgt. 10 EUR per koppel voor een klein botanisch tuintje is inderdaad niet goedkoop, maar bezoek het toch maar als je in Elche bent. Niet enkel is de tuin prachtig aangelegd, je vindt er ook de keizerlijke palm. Deze palm vertakt zich van één stam tot maar liefst 8 armen en is in 1894 bezocht door keizerin Sissi (vandaar de naam). Je hoeft geen botanicus of bioloog te zijn om te genieten van alle exotische planten in deze tuin. Er staat ook een replica van de Dame van Elche (Dama d'elx), een buste in Elche gevonden uit de 4de eeuw v.Chr.! De originele buste bevindt zich in Madrid. Verder is er ook een souvenirwinkeltje met mini-bustes, planten en palmzaadjes.

Eenmaal de Heurto del Cura bezocht, kan je de toeristische wandel/fietstocht afleggen langst de meest historische Hortes of dadelpalmplantages. De tocht is 3 km lang en bewegwijzerd. Soms is het toch even zoeken, een kaart (gekregen op de toeristische dienst) is best wel aan te raden. Op uw tocht wandel je tussen de oudste dadelplantages. De tocht is zeker de moeite, voor zij die minder goed te been zijn, heb je het eerder genoemde toeristentreintje dat ook langst deze route rijdt. "Eén palmboom gezien, allemaal gezien," kan men tegenwerpen, maar zo heb ik dat in ieder geval niet ervaren. De wandeling gaat voornamelijk langst stille en autovrije paden en je krijgt een goede indruk van de verschillende palmplantages van Elche. Bij sommige Horts heb je ook een informatiepaneel, met oude foto's en de korte geschiedenis.

Kerk in de 'nieuwe' stad.
Na het gemeentepark, de kathedraal, de Heurto del Cura en de wandeling is er niet zo gek veel te zien in Elche. We hebben nog wat rondgedoold in de oude stad en iets gegeten. Een aanrader is, aan het hoofdplein met het kasteel, eens over de brug te wandelen. Je kan er mooie foto's nemen van de bedding van het kleine riviertje 'Vinalopo'. In de nieuwe stad (zo noemt men de stad aan de andere kant van het riviertje) zijn er geen echte bezienswaardigheden. Elche zou bekend zijn om de schoenindustrie, alhoewel je dit in de stad zelf niet meteen merkt. Je hebt er geen enorm aantal schoenenwinkels en de prijzen voor schoenen zijn er -in mijn ogen althans- niet goedkoper dan in de rest van de Costa Blanca. Laat je dus niet door de toeristische brochures misleiden, je zal hier niet de hele dag kunnen shoppen naar schoenen.

Met honderden mooie foto's, palmenzaadjes en dadels stapten we een kleine 6 tal uur later terug op de trein.
Elche is dus uitermate geschikt voor een korte dagtrip.

Praktisch
De stad is gemakkelijk bereikbaar via de autosnelweg (E15). Elche ligt ongeveer 70 kilometer van Benidorm, maar over de autosnelweg ben je er al op 50 minuten.
Om Elche te bereiken vanuit Benidorm met het openbaar vervoer ga je best naar één van de zovele kantoren van de toeristische informatie in Benidorm. Zij kunnen u vast helpen met correcte en actuele informatie. Ook verschillende touroperators in Benidorm bieden excursies aan naar Elche. Vaak in combinatie met Alicante. Handig voor wie niet zo heel lang in Benidorm verblijft en allebei toch gezien wil hebben.

Vanuit Alicante geraak je veel gemakkelijker in Elche. Men gaat gewoon naar het busstation of naar het treinstation. De treinrit duurde ongeveer een halfuurtje dacht ik. Afstappen in Elche Parc. Bij het treinstation van Elche is het even opletten, want men geeft pas enkele minuten voor aankomst van de trein door op welk perron je moet gaan staan richting Alicante. Goed de elektronische borden in het oog houden!

In de rand van Elche is ook een leuk safaripark, ik heb dit wel gedaan, maar dit is zo lang geleden, dat ik dit amper herinner. Vanuit Benidorm kun je bij touroperators een excursie boeken naar dit dierenpark met het vervoer inbegrepen.

Wij hebben Elche bezocht op iets frissere dag en dit is echt wel aan te raden. Het kwik kan er snel oplopen, dus neem in ieder geval véél water mee.

Besluit
Elche moet het afleggen tegen andere populaire excursies als het eiland van Tabarca, het PauweneilandQuadalest en Alicante. Toch hoeft Elche niet onder te doen voor deze bestemmingen. Het stadje is zeker de moeite voor palmliefhebbers, liefhebbers van botanische tuinen, of wie gewoon een bijzondere, groene, authentieke stad wil zien.

Lees ook: Alicante
Lees ook: Costa Blanca
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Omgeving van Benidorm/ Meer..
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Hieronder enkele sfeerfoto's genomen op mijn laatste bezoek aan Elche. We hebben de meest bewolkte dag gekozen om Elche te bezoeken (niet te warm, zodat we voldoende konden wandelen). Dit zie je natuurlijk ook wel op de foto's.

Fonteinen voor het gemeentelijke Park 
Zicht vanuit de toren van de Basiliek de Santa Maria
Replica van de Buste van Dama d'Elche in Heurto del Cura
Prachtige vijver vol met waterschildpadden in Heurto del Cura
De Keizerlijke Palm in Elche
De toeristische wandeling langst de palmplantages of Horts
Prachtig zicht vanop de brug over de Vinalopo

Lees ook: Alicante
Lees ook: Costa Blanca
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Omgeving van Benidorm/ Meer..
Lees ook: Excursies / Ervaringen

1 opmerking:

  1. Wat een leuk verslag. Het was voor mij DE inspiratiebron om ook naar Elche te gaan vandaag. Genoten! Ik deel je enthousiasme helemaal, wat een leuke stad!

    BeantwoordenVerwijderen