Update begin maart 2021

In februari begon het aantal besmettingen van corona drastisch af te nemen. Na heel wat deprimerend nieuws lijkt er nu toch terug wat positiviteit te heersen. Het goede verloop van de cijfers en de vele zomerboekingen doet de hoop opleven op een "goed" zomerseizoen.

In januari werd Benidorm en de Valenciaanse regio zwaar getroffen door corona. Waar het vroeger een ver van ons bed show was, zagen we in deze laatste golf veel kennissen de ziekte krijgen. In februari echter begonnen de cijfers op hun terugweg en zo snel dat de pandemie over Benidorm raasde, zo snel was het ook voorbij. Uiteraard vallen er nog dagelijks besmettingen, maar de grote toevloed in de ziekenhuizen lijkt voorbij. De langverwachte opschaling van de vaccinaties begin april komt hopelijk op tijd om een mogelijke nieuwe golf in de kiem te smoren.

De lage besmettingscijfers zorgde ervoor dat er een ambiteus versoepelingsplan op tafel kwam. Nu al, begin maart, zijn de terrassen open gegaan met beperkte capaciteit. Als de evolutie positief blijft, zouden hopelijk de grenzen tussen de provincies open mogen voor binnenlandse toeristen rond de paasvakantie. Indien het nog steeds goed blijft gaan, zou er midden mei al terug Europees en Brits toerisme toegestaan worden. Eind juni zouden alle restricties kunnen weg vallen zodat grote evenementen en grootschalig toerisme terug mogelijk is... Van hieruit lijkt het nog een verre droom.

Toch voel je het positivisme in Benidorm. Net nu de terrassen open mogen is het slecht weer; de koude wind, de bewolking en  her en der een spat regen houden de mensen echter niet weg van hun lang gemiste terrasjes. Haast overal zie je techniekers en bouwvakkers de laatste herstellingen uitvoeren voor het nieuwe toeristenseizoen. 

Niet alleen de kleine werken, ook grote werken vullen de lucht met hun typische boor, klop en kraangeluiden. Het nieuwe hotel Los Arcos groeit snel tot een imposante toren. De ronde vormen de (binnenkort) witte gevel gaan prima passen bij de stijl van het gerenoveerde Hotel Presidente. De toren zal een 17 verdiepingen hoog reiken, met bovenin een rond zwembad tot aan de rand. Het hoeft geen betoog dat dit een enorme verbetering is tegenover het goedkope oude hoteltje dat er stond te verkrotten.Wat verder aan de Ambassadors wordt er nog steeds naarstig gebouwd. Alles buiten de ruwbouw wordt vernieuwd. De werken, die bijna 2 jaar zouden duren, waren al gepland vóór corona uitbrak. Dat ze nét dit jaar de werken uitvoerden, was voor hen dus een geluk bij ongeluk. De zeer geliefde avondclub in Western thema is volledig afgebroken, maar er is bevestigd dat de Western Saloon terug zal komen op haar oude vertrouwde plaats. Wat verder vond ik de oude ramen en deuren van de saloon mooi opzij gezet om te worden hergebruikt. Ik twijfel er niet aan dat de gekende sfeer van de bar terug zal keren. Bij ons is het trouwens ook een favoriet, je kon me er best vaak vinden.


Ook de aloude Rosamar, een geliefd budget hotel wordt in een nieuw jasje gestoken. De kamers en de gevel is al klaar, de receptie en het zwembadgedeelte volgen nog. Jammer genoeg is de "piramide" aan de inkom afgebroken, hopelijk zien we die bijzondere constructie terug in een modern jasje.


"The Square", de coole naam voor Av. de Mallorca, ziet er in de daguren altijd troosteloos uit, maar op dit moment is het helemaal triestig. De gemeente Benidorm had plannen gemaakt om tijdens de corona crisis de hele straat een make over te geven met felkleurige asfalt, nieuwe plantenbakken, en nieuwe palmbomen. Toch is er tot op heden nog geen tegel uitgebroken... Ik hoop dat ze er alsnog op tijd aan beginnen. zodat de bekendste uitgangsstraat klaar is vóór de toeristen komen. Het zou voor die zaken een doodslag zijn als ze worden geconfronteerd met straatwerken net wanneer ze terug open kunnen.

Op het Levante strand zag ik trouwens al de touwen liggen die het strand in vakjes indelen. Benidorm wil hetzelfde principe als vorig jaar volhouden; Iedereen in vakjes op afstand van elkaar en honderden stewards die dat in goede banen leiden. Ik heb daar geen problemen mee, maar ik moest vorig jaar toch vast stellen dat - ondanks er amper toeristen waren - ik vaak de toegang tot het strand werd geweigerd omdat alle vakken geboekt waren... Toch lagen er slechts personen op 1/4de van de vakken. Het online boekingsysteem werkte niet. Ik zou het systeem van de vakken houden, maar op basis van wie komt opdagen. Eerst is eerst... en als het strand vol is... dan moet je even wachten tot er iemand af gaat. In elk geval is het afwachten hoe men het dit jaar gaat organiseren.

Voila, u bent weer een beetje op de hoogte. De slogan "Benidorm te espera" (Benidorm wacht op je) is niet uit de lucht gegrepen. De toeristen die deze zomer aankomen, zullen hun ogen niet kunnen geloven met alle bouwwerken en renovaties die dit jaar hebben plaatsgevonden, en elke ondernemer staat klaar om je met open armen terug te verwelkomen!

Lees ook: Actueel nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten