Els Enfarinats in Ibi

Vandaag, 28 december  is het de dag van de onschuldige kinderen. In Spanje viert men deze dag met grappen en mopjes, maar in het kleine dorpje Ibi gaat het er spectaculair aan toe...

28 December herdenkt de Katholieke Kerk de kindermoord in Bethlehem door Herodes. In Nederland en België passeert deze dag weinig noemenswaardig, maar in Spanje viert men de dag door allerlei flauwe grappen met elkaar uit te halen. Men kan het vergelijken met 1 april in onze contreien.
In Ibi, een klein dorpje op een uurtje rijden van Benidorm, viert men het traditiegetrouw heel uitbundig. Men pleegt al meer dan 200 jaar een "staatsgreep" in het dorpje, gewapend met vuurwerk, bloem en eieren. Nadat de werkelijke burgemeester officieel plaats maakt voor de tijdelijke burgemeester, breekt er een ware veldslag uit tussen de rivaliserende rebellen. De veldslag wordt met duizenden eieren en duizenden kilo's fijngemalen meel beslecht. Het gehele marktplein van het dorp wordt letterlijk door het rond dwarrelende bloem aan het zicht onttrokken. Pas tegen 17u in de namiddag krijgt de burgemeester zijn rechten terug en keert de rust weder over het dorpje.

U kan spijtig genoeg als buitenstaander niet meespelen in het feest, maar u kan wel gaan kijken. U zal evenwel niet de enige kijklustige zijn. Het feest krijgt de laatste jaren veel internationale pers over de vloer en dat zorgde de laatste jaren voor een grote toestroom aan kijklustigen. U kan het slagveld niet betreden, maar je kan wel mee genieten vanop een "veilige" plek achter dranghekken.

Geniet van de spectaculaire beelden van dit aparte volksfeest.

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Buñol - La Tomatina
Lees ook: Omgeving van Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten