Rally in La Nucia 2018

Tijdens mijn vakantie in november 2018 stuitte we op een evenement dat blijkbaar jaarlijks doorgaat, en dat weinig toerisme ziet, ondanks het werkelijk de moeite is.... De auto rally in La Nucia.

Eerst een disclaimer, ik ken niets van autorally, en hoewel ik de sport wel spectaculair vind, heb ik geen enkele kennis van de wagens of chauffeurs of klasse waarin werd gereden.

Op deze smalle bergweg CV715
ging de Rally de La Nucia door...
Dat de jaarlijkse Rallye in La Nucia ongekend is, dat merkten we in de toeristische dienst en bij mijn contactpersonen in de horeca. Niemand kon ons informatie verschaffen over het evenement dat zou plaats vinden. Nochtans vindt de rally al enkele jaren plaats op ongeveer dezelfde data (begin november).
Het internet was onze beste raadgever. De rally zou doorgaan op zaterdag in de heuvels voorbij La Nucia. Verder was er geen informatie over hoe -en waar te geraken om de wagens te zien passeren. Wel werd er een moment ingelast speciaal voor fans; Een spectaculaire tijdsrit op het karting-parcour van Finestrat op vrijdagavond.
Vooral lokale bewoners stroomden
toe op de wegen rond de Karting Finestrat
Toeval wil lukken dat we donderdag met een huurwagen een trip door de heuvels gingen maken en onze trip ongeveer gelijk liep met de rit van de rally-wagens. Dit konden we goed zien aan de linten waarmee ze de baan afspanden en de verschillende borden die dienden om de rallypiloten de 'etapes' aan te geven. Voor de geïnteresseerden, de afspanningen waren op de wegen CV-715 vanaf Calossa d'en Sarria tot voorbij Bolulla en Tarbena, tot over de Coll de Rates. Halverwege de weg richting Parcent zagen we de typische borden die aangaven dat de rally-rit eindigde. We gingen een koffie drinken in een prachtig restaurantje (restaurant Sa Canterella) op de weg, en de eigenaar wist te bevestigen dat er zaterdag de wagens gingen passeren, voor de siesta, en opnieuw na de siesta voor een avondrit. Je kon bij hem parkeren en kijken naar de wagens, maar belangrijk om te melden is dat je enkel op de rustperiode de baan kon gebruiken. Je moest dus 's ochtends parkeren en tegen de namiddag kon je pas terug vertrekken, of je moest in de namiddag aankomen en tegen de late avond terug vertrekken. Voor echte enthousiastelingen misschien een aanrader, maar wij zagen het niet zitten om er heel de dag 'gevangen' te zitten, en de informatie leek ons allemaal wat te karig om er een hele dag aan op te offeren. Hier zou de La Nucia Rallye in kunnen verbeteren; duidelijkere roosters wanneer de etappes zouden passeren en wanneer, hoe, en waar je de wagens het best ziet passeren.
Deze wagen ging rond na
de eerste bocht
Misschien willen ze nu eenmaal niet teveel mensen die aan de kant van de baan gaan staan wegens de veiligheidsrisico's dat dit met zich meebrengt?
Vrijdagavond dan, gingen we tot aan de karting Finestrat. We namen de bus tot aan het winkelcentrum en vlak voor het winkelcentrum namen we de taxi tot aan de karting (12 EUR - nachttarief). Het is een heel los evenement, want er was geen enkele vorm van organisatie voor het massaal aanwezige publiek. Je kon de karting niet betreden, de bedoeling was dat je een mooie plek op een weg ernaartoe bemachtigde om de wagens er te zien rijden. Er zijn plekken genoeg waar je prachtig zicht hebt, want de karting ligt dieper dan de wegen rondom. Echter vond ik het allemaal nogal chaotisch en best gevaarlijk. Duizenden fanaten reden (sommigen dachten ook rallypiloten te zijn) druk heen en weer tussen de massa's toeschouwers, Allerlei mensen leunden tegen geparkeerde wagens, gingen zelfs op de motorkappen zitten. De Rally piloten reden tussen de nauwe straten onderweg naar de karting terwijl ze hun banden opwarmden met slip - en driftmanoeuvres, verder opgejut door wilde fans... Ga je met een huurwagen tot ginds, zet de wagen dan best een eind uit de buurt en ga te voet verder. Je wil niet dat mensen op je geparkeerde wagen kruipen om beter te zien!

Sommigen haalden enorme snelheden
op het kleine parcour
De tijdsritten zelf waren zonder meer een waar spektakel. Ongeveer een 80 wagens moesten om de beurt een enkele rit over de kartingbaan rijden. Men begon met de oudere, klassieke wagens en eindigde met de ware WRC lefgozers. Vooral de laatste 15 wagens lieten hun paardenkracht werken en namen de haarspeldbochtjes in één groot driftmanoeuvre. We waren haast de enige toeristen tussen lokale inwoners en dat is misschien toch wat spijtig voor zo'n groots evenement vlak bij de toeristenhoofdstad van Europa. Het evenement zou gebaat zijn bij een betere organisatie en eventueel pendelbussen vanuit Benidorm.
Ook terug naar Benidorm geraken was geen sinecure. Uiteraard stond er geen taxi meer, dus moesten we te voet terug naar het winkelcentrum. Een heel eindje wandelen. Toen we er vervolgens aankwamen, hadden we enorm geluk; de allerlaatste bus (10.30u ongeveer) vertrok net aan de halte en was zo vriendelijk om nog voor ons te stoppen. Zonder die bus hadden we een dure taxi moeten nemen.

Driftend door de bochten van
Karting Finestrat
Ondanks de moeilijkheden om er te geraken en terug te geraken, waren we toch heel blij dat we toch aanwezig waren. We hadden prachtig zicht en het was werkelijk fenomenaal om die zware wagens te zien slippen op die nauwe kartingbaan. Wie dus in Benidorm zit begin november en graag wagens ziet, raad ik aan om eens goed op te zoeken wanneer de Rallye de La Nucia doorgaat en of er een publieksmoment is zoals de tijdsrit op de karting Finestrat.
Trouwens, een dag later zagen we veel van de wagens opnieuw; ze reden langst heen de Av de Mediterraneo doorheen de toeristische zone.
Jammer dat de Rally niet altijd duidelijk wordt gecommuniceerd...

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: La Nucia bezoeken
Lees ook: Bezoek aan Finestrat
Lees ook: Benidorm Praktisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten