Verslag Moros y Cristianos festival 2014 te Benidorm

Eind september, begin oktober is het in Benidorm het Moros y Cristianos festival. Vorig jaar waren we net te vroeg vertrokken (men was het kasteeltje aan het opbouwen op onze laatste dag) en dus was mijn fantasie geprikkeld om dit jaar het festival volledig te kunnen zien.

Toen we in het hotel aankwamen, zag ik tot mijn verrassing dat er een Nederlandstalige kalender hing met alle belangrijke -publiekelijke- activiteiten van het "Christenen en Moren feest". Het feest stamt uit een oude traditie om de 'Reconquista', de herovering van Spanje op de moslims, te herdenken. Haast alle kuststadjes uit de Costa Blanca vieren de herovering, maar op andere data.
De feesten in Benidorm zijn niet de origineelste of de meest bijzondere. Een light-versie zou ik het niet durven noemen, daarvoor wordt er veel te veel werk in gestoken en zijn er teveel personen mee bezig, maar het is minder origineel als in Alcoi (in april) en wat minder spectaculair als in Villajoyosa. Tot zover wat achtergrond.

Halflege tribune en iedereen op
strandstoelen op het strand...
De eerste activiteit speelde zich af op het strand aan de strandclub 'Penelope'. Wij erheen na het avondeten. Typisch Spaans of eerder typisch Benidorm? De show zou om 21u aanvangen en pas tegen 22u zagen we beweging. Er stonden allerlei tribunes op het strand waarvoor je 4 EUR moest betalen per zitje. Dit was naast de 'zuinige' Benidorm-gangers gerekend... Iedereen ging het strand op en plaatste zich op ligstoelen die klaar stonden voor de volgende dag. Een agent trachtte de gratis toekijkers nog weg te krijgen, maar kon niet op tegen de hardnekkige Spaanse oma's en droop af. De show zelf was niet slecht. Dans en ridderspelen (zwaardvechten, paardrijden, met de lans op een roos beuken..) wisselden elkaar af. Jammer genoeg was het volledig in het Spaans en duurde het te lang tussen de acts om echt indrukwekkend te zijn. Ik heb het in ieder geval niet tot het eind gekeken.
Moren klaar om aan te vallen!
Een dag later, zo stond gepland, zou er om 18u 'gevechten' beginnen in de Calle Gambo tot aan het opgebouwde fantasie-kasteeltje op Plaza de Hispanidad. We stonden paraat om 18u. Alweer naar gewoonte begon er pas rond 19u schot in de zaak te komen... De christenen stonden in het kasteel en de moren groepeerden zich om de aanval in te zetten. Een enorm, en ik bedoel echt enorm, lange dialoog ontspon zich in het Spaans tussen de legeraanvoerders. Heel af en toe juichten de Spaanse toeschouwers, ikzelf kon er weinig uit maken. Net op het moment dat we het wilden opgeven (we stonden uiteindelijk al bijna 2 uur te wachten...) brak het gevecht los. De moren hadden een soort middeleeuwse haakbussen bij waarin men buskruit stak en dit dan met enorm kabaal liet ontploffen. De eerste knallen waren danig luid dat mijn partner een winkel binnen liep en de helft van de toeschouwers verder weg ging staan. Ze schoten recht omhoog en vaak met 4 tegelijk wat het kabaal onverdraaglijk maakte. Nu begrepen we waarom al deze ridders een soort prop in hun oren hadden. Hier is het echt uitkijken voor gehoorschade, zeker voor de nietsvermoedende toeschouwers! Blijf zeker met kinderen op een veilige afstand van het kabaal.

Vanop een veilige afstand (op het bruggetje) keken we naar de loeiharde 'knalbussen'
Daags nadien was er een parade van de verschillende strijdmachten. Opnieuw een demper van de vreugde was dat het veel te laat begon. Niet leuk om meer dan een uur te wachten terwijl die brutale Spaanse oma's staan te drummen om voor te kruipen... De eerste twee groepen kwamen voorbij en opnieuw was het meer dan een kwartier wachten vooraleer de volgende groep passeerde... De organisatie mag hier toch wel veel
Prachtige kostuums op de parade.
beter, want het merendeel van de toeristen droop af voor de stoet echt begon. Een ander schouwspel was het gedrum voor de stoeltjes. De straat is afgelijnd met stoeltjes, maar deze zijn betalend. Steeds als de ambtenaar die de betaling in ontvangst kwam nemen achter de hoek ging, ging er een massa mensen op de stoeltjes zitten. Kwam de ambtenaar terug aan lopen ging iedereen recht staan om opnieuw achter de stoeltjes te staan, vlak voor de andere (zoals ik) toeschouwers. Zeer frustrerend, want hoeveel respect je ook hebt voor een oudere dame en haar op de stoel voor je laat zitten, na 3 keer dat ze opnieuw voor mijn neus (en op mijn tenen) kwam staan om maar geen 3 EUR te betalen, was ik mijn geduld verloren. We lieten de parade voor wat het was en zijn gaan terrassen. Jammer weliswaar, want de enkele groepen die ik zag, hadden ongelofelijk prachtige kostuums en de figuranten dansten mooi geordend op een rijtje.

De laatste dag dan zou er opnieuw een stoet passeren over hetzelfde traject. Enkel, deze stoet zou met meer paradewagens zijn en minder in het thema "cristianos i moros", gewoon een feeststoet. Er vanuit gaande dat deze stoet waarschijnlijk ook een uur of langer later zou vertrekken dan aangekondigd, gingen we rustig eten
mascletta vuurwerk
zonder de klok in het oog te houden. Toen we ter plaatse kwamen, een uur te laat, bleek de stoet gepasseerd te zijn. Bergen confetti vulden de stegen en kinderen (en ouderen) liepen rond met bomvolle zakken opgeraapt snoep. Ditmaal was de stoet -jammer genoeg- op tijd. We waren wel net op tijd voor het eindvuurwerk. Het begon zeer spectaculair, een mascletta (knalvuurwerk) zowel op straatniveau als in de lucht waarvan je mond open viel. Na 5 minuten was dit vuurwerk echter al gedaan, wat toch een enorm verschil is met het vuurwerk tijdens de Benidorm Fiestas, waar het vuurwerk 5 dagen lang dagelijks meer dan 20 minuten duurt en de finale op de laatste dag makkelijk een klein uur in beslag neemt. Dus best indrukwekkend vuurwerk, maar het was nogal klein naar Benidorm maatstaven. Crisis?

Besluit

Anders dan de Patroonsfeesten (Fiestas Majors Patronales) zijn de moros y cristianos feesten veel bescheidener. Het vuurwerk was mooi, maar niet vergelijkbaar met het adembenemende vuurwerk van de patroonsfeesten. Frustrerend, voor de stipte Belgen dan toch, is dat men steevast gemiddeld een uur en half te laat begon. Behalve dan tijdens de finale stoet... De organisatie mag toch wat ordelijker verlopen. Ik had het gevoel dat dit tijdens de patroonsfeesten toch allemaal wat beter ging. Tijdens de patroonsfeesten wordt er ook in de straten en clubs gefeest tot vroeg in de ochtend, deze bijzondere sfeer heb je niet tijdens de moros y cristianos. Het zijn slechts enkele parades en het vuurwerk. Er hangt wel wat feestverlichting in de straten waar de stoet passeert, maar verder niets bijzonder.
Dus als besluit: Ben je in Benidorm op het moment van de feesten, ga er dan zeker eens naartoe. Het eindvuurwerk, de 'gevechten' aan het neppe kasteeltje en de specifieke troepenparade zijn de hoogtepunten. Maar het is zeker geen feest om speciaal voor af te reizen. Dan raad ik eerder de Fiestas Patronales aan, of natuurlijk de moros y cristianos in Villajoyosa eind juli.

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Hieronder nog enkele sfeerfoto's.





Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Villajoyosa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten