De oude stad van Valencia bezoeken

Dit artikel is onderdeel van hoofdartikel VALENCIA

Valencia was vroeger een belangrijke handelsstad en dat merk je meteen aan de grootte van de oude stad. Je kan er uren rondkuieren en heerlijk uw weg kwijt raken. Volg mee voor een aangename impressie van de oude stad van Valencia.
Placa Ayuntamiento Valencia

Vrees niet, verloren lopen kan je in Valencia niet. Hoezeer je ook verdwaalt, na een tijd kom je op de ringweg, of op een bekend plein in het midden van de stad uit. De meeste toeristen blijven op de bekende toeristen-as die vanaf het treinstation en de stierenarena loopt door het Plaza de Ayuntamiento, langst de vele winkeltjes naar Plaza de la Reina en rond de kathedraal tot aan de iconische fontein Plaza de la Verge. Vanaf dit plein is het tot 's avonds laat kuieren op de driehoek naar Plaza del Tossal, en vandaar, langst de Mercado Central terug naar het Plaza de Ayuntamiento.

Dat zijn zowat de belangrijkste straten voor de toeristen en hier is dan ook dag en nacht leven op straat... Want vergis u niet, in tegenstelling tot Benidorm loopt er vooral jeugd rond in Valencia. Dit heeft zijn positieve en negatieve kanten. Het uitgaan was er minder op mijn maat (vechtpartijen gezien, dronken geweld, drugs, nachtlawaai). En tot rampspoed lag mijn hotel in de oude stad en het bleek onmogelijk om rustig te slapen. We gingen 's avonds wel graag iets drinken in een "pop-up" discotheek. Deze hippe plek bevond zich in een open bouwput (!) midden in het centrum. Je moet er maar naast wonen.... Maar verder vond ik het nachtleven vooral té jeugdig en niet echt zo "open" als in Benidorm of het meer gezapige Alicante. Dit is natuurlijk mijn ouderwets perspectief... Ik heb meerdere mensen gevraagd naar een leuke plek om uit te gaan, en zo goed als altijd was het antwoord dan "Radio City". Deze kroeg gaat pas om tien uur open. Je betaalt dan een fikse toegangsprijs (10 EUR) en daarin krijg je gratis muziek of dansoptreden. De toeristen gaan er vooral om de flamenco te zien. Persoonlijk zei me het niets. Het is een bar specifiek voor toeristen, je krijgt er geen idee van de "couleur local" en het kost dan nog eens redelijk veel. We hielden onze centen dan wel voor Benidorm, waar je top-shows gewoon gratis kan bekijken. Op het internet krijgt de bar gemengde reviews, en vaak besluiten ze met wat ik dacht: het is grotendeels een bar voor de toeristen, niet meteen voor diegene die het echte uitgangsleven van Valencia willen ervaren.
Jardins de Turia

Het hoeft geen betoog dat je ook goed kan winkelen in Valencia. De oude stad is vergeven van de boetiekjes en winkels, maar de grootste clusters bevinden zich wel in de -veelal ongezellige- winkelcentrums net buiten de oude stad.

Valencia is natuurlijk vooral een bestemming voor cultuur. Tientallen musea proberen je te verleiden. Er is ook een groot aanbod aan optredens, theater en er zijn diverse gidstoeren die telkens andere zaken belichten. Toegegeven; we voelden ons meer aangetrokken door het strand, door de terrasjes en de zonovergoten straten, dan rond te kuieren in muffe musea. Ik kan daarom slechts iets zeggen over wat we wel bezocht hebben:
Crypte van San Vicente
De crypte van San Vicente. Het betreft hier een Ruïne van achtereenvolgend een tempel uit de tijd van de Visigothen, een Romeinse kerker, een moors badhuis en een kapel voor San Vicente. De heilige was door de Romeinen opgesloten en meerdere malen gefolterd om uiteindelijk pijnlijk aan zijn einde te komen... Het verhaal is zeer schrijnend gebracht met een audiovisueel spektakel in de crypte zelf. Maar met het verhaal krijg je tevens een indruk van de lange en roerige geschiedenis van de stad Valencia. Zeker de moeite! We wilden na dit bezoek ook naar de kapel waar de stoffelijke resten van San Vicente zouden bewaard worden. Na een lange wandeltocht kwamen we tenslotte uit aan de deur van een modern flatgebouw. De deur naar de kapelruimte was gesloten en er was niemand aanwezig...
La Lonja de la Seda is de indrukwekkende 15de eeuwse zijdebeurs van Valencia. Een magnifiek gebouw met overdreven ornamenten. Let vooral op de waterspuwers! Het interieur heeft dezelfde middeleeuwse overdadigheid en vooral de handelszaal, met zijn unieke gedraaide zuilen is een schouwspel voor het oog. De zijdebeurs bestaat slechts uit enkele rijkversierde kamers, de zaal en het drukke binnenpleintje. We betaalden 2 EUR per persoon inkom, en hoewel dit niet veel is, vind ik toch dat zulks gratis toegang had moeten zijn. Je krijgt uiteindelijk geen enkele informatie (buiten een mini-plannetje) en het monumentale gebouw herbergt ook geen schilderijen of een film-ruimte om de boel bevattelijk te maken. Dus je loopt er binnen, trekt enkele foto's, en je staat tien minuten later terug buiten. Ik zag ook een heel deel mensen gebruik maken van de drukte aan de inkombalie om gratis binnen te wandelen...
Mercado Central te Valencia
Mercado Central. De markt bevindt zich vlak over La Lonja de la Seda. Het is een opvallend gebouw met een stalen koepel en stenen onderbouw, met veel lichtinval. De overdekte markt bevat een keur van producten, en hoewel ik er soms een "local" zag met een caddy vol groenten, had ik toch vooral het idee dat de markt een toeristenmarkt was. De prijzen van de gerechten en ingrediënten waren lang niet allemaal goedkoop. We hebben dan toch liever de lokale markt in Alicante, die toch vooral voor de mensen uit Alicante dient. Ook de overdekte markt van Ruzafa is in dat opzicht véél leuker om te zien! Toch moet je hier passeren, al was het maar om de architectuur te waarderen en de sfeer op te snuiven.
Ayuntamiento de Valencia
Ayuntamiento de Valencia. Dit is het stadhuis van Valencia. Je mag gratis binnen in de trappenhal en tot op de eerste verdieping waar je een prachtige balzaal vindt en een groot terras dat uitkijkt op de Placa de Ayuntamiento. Er is verder, een beetje verscholen, ook een museum over de geschiedenis van de stad. Ook dit is gratis en heel boeiend om te zien. Er hangen oude kaarten en stadzichten, sleutels van de stad, wapenschilden en banieren.

In de oude stad hebben we ook een bezoek gebracht aan het muVIM museum. Dit is een museum voor moderne illustraties. Het was niet zo zeer het museum waarvoor we de inkomhal binnen wandelde (alhoewel dat vast ook wel de moeite zal zijn). Nee, het was voor de ENORME maquette van Valencia die er in de inkomhal opgesteld staat. Het is werkelijk een reuze grote weergave van de stad in de middeleeuwse tijd. Je ziet er AL de straten, geprangd tussen de middeleeuwse muren, de torentjes van de stad die er bovenuit steken en in het midden die kathedraal. Het model van middeleeuws Valencia is gratis te bezoeken, het museum zelf hebben we niet bezocht. Ook de tuin van het museum is de moeite waard. Het is een archeologische tuin waar men resten van het oude hospitaal heeft bewaard.

Verder hebben we vooral rondgedwaald in de stegen en straten van de stad, en dat is dan ook de leukste activiteit die je kan doen in Valencia. Het viel mij op -en dat klinkt heel hypocriet op een website van Benidorm- dat de oude stad eigenlijk voornamelijk bestaat uit toeristen. Wil je weten waar de locals rondhangen, dan moet je naar één van de winkelcentra aan de rand van de stad. Daar is het 's avonds en in het weekend vaak over de hoofden lopen van de drukte! We hebben rond gekuierd in een winkelcentra naast de bushalte. Eerlijk is eerlijk. Veel valt er niet te zien en het merendeel van de winkels heb in de Benelux ook.
Een leuke plek om verloren te lopen in de stegen is in de Carmen-wijk rondom de Portal de Valldigna. Deze poort is gebouwd in de oude moorse stadsmuur en werd na de Reconquista gebruikt als een poort tussen de Moorse wijk en de Spaanse.
Lopen als je de spuitwagen ziet
toe komen!
Ik moet eerlijk zeggen: Hoewel heel romantisch om in rond te kuieren 's avonds, zou ik er nooit een vrouw alleen door sturen. De meeste smalle straten in Valencia worden gebruikt als plek om wild te plassen, waardoor het er altijd kwalijk ruikt en vuil is... Verder zie je er soms guur volk, die gebruik maken van het doolhof van steegjes om drugs te dealen of ander kwaad uit te halen. Ze weten goed genoeg dat de politie er haast niet geraakt.
Weet je trouwens hoe ze die smalle straatjes proberen schoon te houden? Er rijden 's avonds wagens rond die de hele straat besproeien met een middel dat extreem naar Eucalyptus ruikt. De straal reikt tot een meter hoogte tegen de gevels en spoelt zo (tijdelijk dan toch) de pisvlekken weg en verspreidt een beter geurtje. Toch zou er een meer ecologische oplossing moeten komen. Misschien helpt wat meer educatie of de plaatsing van openbare toiletten?

Besluit. Valencia is een prachtige stad. Alleen al in de oude stad kan je eindeloos verdwalen in de gezellige straten, de pleintjes met terrasjes, en de nauwe stegen. Als je dan ook ziet dat er heel veel bezienswaardigheden zijn op wandelafstand, of een korte bus -en treinrit van de oude stad, dan zie je meteen dat je gemakkelijk een kleine week in Valencia kunt doorbrengen. Maar ook als 4 daagse citytrip leent de stad zich uitstekend. En zelfs wie een dagtrip - of een weekendje naar Valencia gaat vanuit Benidorm, zal een mooi idee kunnen vormen van de stad. Zelf ben ik eerder verknocht aan het gezapige Alicante, maar Valencia, dat is een hele andere orde van stad en een geweldige ervaring!

Lees ook: Valencia
Lees ook: Ciudad de las Artes y las Ciencias
Lees ook: Alicante
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Benidorm City


Centrum Valencia aan de kathedraal

De prachtige fontein bij valavond
Jardins del Turia
Als je even de stad wil ontvluchten

Dansen in een bouwput midden in het centrum.
Only in Valencia

Kleurrijke gebouwen in Valencia

Wat ons betreft was de overdekte markt van de wijk Ruzafa veel leuker
en betaalbaarder dan de Mercado Central

De stierenarena en het centraal station
Het prachtige gratis museum van Valencia in het stadhuisIdyllische pleintjes zijn er genoeg in Valencia

Het vreemde paleis van de Markies, ook wel het keramiek museum

De duistere steegjes zijn 's nachts verlaten plekken

De kathedraal van Valencia, prachtig verlicht

Portal de Valldigna in de wijk Carmen

De enorme maquette in de inkomhal van het MUVIM Valencia
Op één van die stemmige pleintjes vind je waarachtig
het smalste huisje ter wereld (nu deel van tapasbar ernaast)De handelszaal van la Lonja de la Seda

Valencia sfeerfoto

Valencia sfeerfoto


Deze dame in traditionele klederdracht stond op een toren
met een banier te zwaaien

Kathedraal te Valencia

Lees ook: Valencia
Lees ook: Ciudad de las Artes y las Ciencias
Lees ook: Alicante
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Benidorm City

Geen opmerkingen:

Een reactie posten