Ciudad de las artes y las ciencias Valencia

Dit artikel is onderdeel van het hoofdartikel VALENCIA

Wie Valencia bezoekt, mag deze bezienswaardigheid niet missen. Buitenaardse architectuur, blinkende tegels en spiegelende waterpartijen. De Ciudad de las Artes y las Ciencias is een bevreemdende wereld.

Ciudad de las Artes y las Ciencias
De "stad van kunsten en wetenschappen" bevindt zich op een 3 kilometer van het hart van de oude stad. Dat is een drie kwartier wandelen. Gelukkig is het geen saaie wandeling. Je kan via de tuinen van Jardins del Turia die de oude stad omringen (vroegere bedding van de rivier - stadsgracht) helemaal wandelen tot in de Ciudad. Of je gaat rechtstreeks doorheen de wijk 'l Eixample, die een stratenpatroon heeft dat lijkt op de gelijknamige wijk in Barcelona. Er zijn winkeltjes en terrasjes genoeg om even halt te houden onderweg. Een taxi nemen is uiteraard ook een optie, maar dan mis je toch een mooi gedeelte van Valencia...

De Ciudad zelf mag dan wel groots klinken, zo heel groot is het gelukkig niet. De verschillende gebouwen bevinden zich vlak achter elkaar, gescheiden door grote waterbassins. Eerst heb je het gebouw van de kunsten (voornamelijk voor concerten en opera's) dat wel lijkt op een ruimteschip, dan de Imax cinema in de vorm van een oog, dan het wetenschapsmuseum. Tenslotte eindigt de Ciudad met het lege gebouw Agora en de Oceanografic. Dit laatste is een dierenpark, voornamelijk gericht op aquatisch leven. Er zijn enorme aquariums en dolfijnenshows.
Ikzelf wilde het complex voornamelijk bezoeken omwille van de architectuur. En die is werkelijk spectaculair! De witte gebouwen die afsteken tegen het felblauwe water, de met stalen bogen omsloten tuin, het enorme gevoel van ruimte en licht... Een bezoek aan dit complex is een verplicht nummer voor toekomstige architecten en ik zie meteen waarom.
Er is vooral in het weekend dan ook veel leven rondom de gebouwen en de waterbassins. Mensen komen er graag vertoeven aan de rand van het water. Er speelden straatartiesten en heel leuk: men vaarde die dag met verschillende RC bootjes in het bassin.
Let wel; er is veel bewaking rondom de bassins en men reageert vaak heel streng, maar rechtvaardig. Men mag er niet fietsen, ook niet spelen in het water, niet voetballen en degelijke, ook laat men er geen honden toe... Allemaal allicht begrijpelijk: we spreken over een complex van naar het schijnt meer dan een miljard euro! Dan wil je uiteraard niet dat men het gaat beschadigen; er is tevens een ruim park rondom om te gaan voetballen of de hond uit te laten (er is zelfs een onofficieel hondenzwembad net buiten de ciudad, waar men de honden los kan laten baderen en spelen).

Ciudad de las Artes y las Ciencias
We wilden eerst niet meteen onze tijd verdoen in de musea, maar toch hebben we ons laten verleiden door het wetenschapsmuseum. Je moet eigenlijk uw bezoek goed op voorhand inplannen. Er zijn in het wetenschapsmuseum een heleboel combitickets te krijgen voor de verschillende attracties, maar dan moeten ze natuurlijk nog beschikbaar zijn (zo zat de Imax cinema al volzet en was er nog maar één plaats voor de "astronaut experience). Het wetenschapsmuseum zelf is best goedkoop (8 EUR). Het is ruim opgezet en heeft verschillende tijdelijke exposities. Het lijkt een beetje op een combinatie van Technopolis en het Natuurwetenschappelijk museum. De nadruk wordt gelegd op de belevenis voor de kinderen met simpele proeven en vooral visuele informatie. Dat betekend niet dat volwassenen er geen plezier kunnen hebben, maar al bij al was het toch geen onvergetelijke ervaring. Ook de fameuze astronauten-experience viel me wat tegen. Een draaiend huis (moest ISS voorstellen) en een trillende stoel. Nogal vreemd voorval trouwens: Ik had geboekt voor de Engelse tour (slechts 2 per dag terwijl de Spaanse tour ongeveer 12 x per dag doorging) om te horen dat alle andere plaatsen waren in genomen door een Spaanse familie. Ze eisten dan ook zeer onbeleefd de begeleider om de tour in het Spaans te laten doorgaan. Deze weigerde pertinent en gaf mijn aanwezigheid als reden aan. Hoewel het een juiste zet was van de begeleider, kon je de boze blikken van de Spaanse familie wel raden...

Oceanografic Valencia
Het Oceanografic hebben we niet bezocht. We vonden het te duur en het leek er hardstikke druk die dag. Er waren aanschuifrijen van honderd meter en langer aan de kassa's. Men kan de tickets ook online bestellen en dan moet je gelukkig niet aanschuiven. We kozen het niet te doen omwille van de toegangsprijs, en we hebben in Benidorm met Mundomar tenslotte al een mooi dolfinarium en aquarium gezien. Volgens de verklaringen op Tripadvisor is het Oceanografic toch wel de moeite om eens te bezoeken.

Het eerste bouwwerk "Palau de les Artes" is feitelijk een Opera gebouw. We hebben het niet bezocht, maar het schijnt dat de grote zaal geen houtbekleding, maar keramische tegeltjes heeft. Dit maakt dat men heel lang bezig is geweest met het creëren van de juiste akoestiek. We zijn echter geen concerten gaan zien...

Om te eten of te drinken kan je in het wetenschapsmuseum op de gelijkvloerse verdieping terecht in een cafetaria. Maar veel beter is om even de stad uit te gaan en één van de twee winkelcentra te bezoeken die er vlak naast liggen. Het winkelcentrum "El Saler" heeft een enorme Carrefour en wat eetgelegenheden. En aan de andere kant vindt je het mooiere -moderne- winkelcentrum Aqua, en daar zijn veel meer keuzemogelijkheden om te eten en te drinken volgens ieders budget. Zo heb je er ook een filiaal van de bekende "100 Montadillos", waar je kleine broodjes kan krijgen, naast een lekkere pint...
Een uitstapje naar de Ciudad de las Artes y Ciencias is dus best de moeite. Heb je geen zin om L'Oceanografic, de Imax of het wetenschapsmuseum te bezoeken, dan kan je best een huurfiets nemen en uw bezoek aan de 'ciudad' combineren met een bezoek aan het strand van Valencia (en de mooie visserswijk rondom) OF men kan vanuit de Ciudad een heel eind doorfietsen door het groen van L'Albufera, tot in het Paëlla-dorpje El Palmar. Bij de laatste uitstap kan je dan best eerst El Palmar bezoeken alvorens naar de ciudad te gaan, want een Paëlla, die eet je traditioneel enkel op de middag!

Dus zelfs als je enkel gaat om de architectuur te bewonderen, of de musea en het dolfinarium te bezoeken, of gewoon om selfies te trekken: De Ciudad de las Artes y las Ciencias MOET je toch gedaan hebben als je in Valencia bent.

Onderaan nog enkele mooie foto's van de Ciudad de las Artes y las Ciencias

Lees ook: Valencia
Lees ook: De oude stad van Valencia bezoeken
Lees ook: Bezoek aan El Palmar - Thuishaven van de Paëlla
Lees ook: Met de fiets van Valencia naar Port Saplaya
Lees ook: Excursies / Ervaringen


Ciudad de las Artes y las Ciencias

Bootjes op afstandbediening in een waterbassin
van de Ciudad de las Artes y las Ciencias

RC bootjes in de Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

L'Umbrella in de Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Wetenschapsmuseum met de "Spinosaurus"-expositie

Wetenschapsmuseum Valencia

Een volwaardige straaljager hangt in de wonderlijke koepel van
het wetenschapsmuseum

Iets eten kan je in winkelcentrum Aqua nabij de Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

In het weekend kan je bootje varen in de
 Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Lees ook: Valencia
Lees ook: De oude stad van Valencia bezoeken
Lees ook: Bezoek aan El Palmar - Thuishaven van de Paëlla
Lees ook: Met de fiets van Valencia naar Port Saplaya
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten