Met de fiets van Valencia naar Port Saplaya

Dit artikel is onderdeel van het hoofdartikel VALENCIA

Een leuke fietsuitstap in Valencia is een tochtje naar Port Saplaya. Niet alleen omwille van de bestemming, maar ook omwille van de prachtige bezienswaardigheden die je tegenkomt onderweg.

Inkompoort Port Saplaya
Port Saplaya wordt soms "Het Venetië van Spanje" genoemd, en alhoewel men deze titel wel vaker gebruikt, was mijn interesse toch opgewekt.
We huurden een fiets bij ons hotel in Valencia. De fietsen waren niet bijster goed en er waren enkele euro's extra kosten zoals fietsslot. Beter is het om een fiets te huren in Valencia zelf, er zijn aanbieders genoeg.
Er zijn veel kortere routes naar Port Saplaya, maar wij kozen deze route omdat het relaxter fietst en verschillende interessante plekken passeert. Vanuit de oude stad zoek je gewoon de kortste weg naar de Jardin de Turia. Dit is het groene park in de oude rivierbedding die rondom de stad loopt. Eens gevonden, fiets je simpelweg richting zee (richting ciudad de las artes y las ciencas). In het park loopt aan beide zijden een fietspad, maak hier dan ook gebruik van, want de andere parkbezoekers durven al eens kwaad worden als je ze belemmerd (joggers). Uiteraard mag je even af het fietspad om iets te gaan bekijken (wat je veelvuldig zal doen), maar hou toch rekening met de wandelaars want men vertelde me dat de grootste frustratie voor de parkbezoekers de achteloze fietsende toeristen zijn...

Na een eenvoudige rit in het groen stuit je op dat buitenaards aandoende "Cuidad de las artes y las ciencas". Een vreemde, fotogenieke plek. Officieel mag je hier niet fietsen, maar toch doet iedereen het (al staan er op de drukke plaatsen security die u op het verbod wijzen). Voorbij het museo de Ciencas ga je naar links, doorheen het parkje tot aan dat enorme ronde punt. Volg het ronde punt tot voorbij het winkelcentrum Aqua (goede plek om iets te eten) over de brede Avenue. Vreemd genoeg is er slechts aan de rechterzijde van de grote laan een dubbelrichting fietspad. Je neemt vervolgens de volgende grote avenue (Av. de les Balears) aan de rechterkant. Blijven volgen tot aan de haven. Eens in de haven moet je over zien te steken (een kluwen voor fietsers) en aan de 'waterkant' heb je een breed fietspad. Dit kan je blijven volgen tot je aan het strand komt.
Over het eerste stuk van de wandelboulevard mag je niet fietsen omdat er teveel mensen wandelen. Je kan het fietspad volgen dat achterom gaat, maar wat heb je daar aan? Gewoon even afstappen en die paar 100 meter met de fiets aan de hand. Er zijn tientallen winkeltjes en restaurants en er hangt een gezellige sfeer.
Port Saplaya
Na het drukke stukje verschijnt het fietspad terug en kan je heel de weg het fietspad over de stranddijk volgen tot de dijk eindigt. Daar neem je gewoon het eerste pad (onverharde weg) rechts en dat blijf je volgen, je kan niet missen. Het pad gaat na een tijdje over een wandel-fietsbrug en leidt je langst vreemde vakantiehuisjes tot op de parking van een winkelcentrum. Port Saplaya is net voorbij het winkelcentrum. Zet uw fiets ergens vast aan een beugel en wandel best te voet Port Saplaya binnen.

Port Saplaya is een vreemde constructie. Kleurrijk, luxueus en muisstil. Het is zo één van die plekken waar je niet goed je vinger op kan leggen. Een perfecte, autovrije plek aan het water, maar zou jij er willen wonen?
Het pad leidt je langst de kanalen en langst de twee 'marktpleinen' waar je enkele restaurants vindt. Op het einde moet je op dezelfde weg terug, want er is geen brug over de zeemonding van de binnenhaven.
Het is een leuke plek om te bezoeken en het leent zich perfect voor prachtige fotografie, maar de titel "Venetië van Spanje" is dan weer ver overdreven. Het is uiteindelijk een kunstmatige binnenhaven met gebouwen rondom. Zeer mooi om rond te kuieren, maar na een ruim uur had ik het helemaal gezien.
Terugfietsen naar de oude stad van Valencia kan op een veel rechtere route, maar waarom zou je? Je bent op verlof en hoe vaak kan je heerlijk relaxed over een dijk fietsen? Je kan gerust aan de dijk stoppen voor nog een terrasje of om lekker te eten.

Besluit

Port Saplaya is een heerlijke fietstocht vanuit Valencia. Onder meer omdat je voorbij een aantal must-sees komt zoals de "Ciudad de las artes y de las ciencas" en het strand. De fietsroute is ook stressloos en over de gehele lengte over goede fietspaden (en dat is al heel wat in Spanje). Let wel goed op dat je een goed fietsslot mee krijgt en dat je de fiets goed vastlegt, want ik hoorde dat er geregeld huurfietsen worden gestolen.

Lees ook: Valencia
Lees ook: Excursies / ervaringen
Lees ook: De oude stad van Valencia bezoeken
Lees ook: Bezoek aan El Palmar
Lees ook: Ciudad de las artes y las ciencas

De fiets huren in de oude stad en meteen richting de Jardines de Turia.
De tuinen strekken zich uit rond de oude stad tot aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias

De prachtig aangelegde tuinen van Jardines de Turia nodigen uit
tot verschillende tussenstoppen

Jardines de Turia

De Ciudad de las Artes y las Ciencias

In Valencia -anders dan in de gemiddelde Spaanse stad - wordt er toch
redelijk veel gefietst
Eens aan het strand aangekomen, moet je het eerste stukje wel te voet.
Wegens de drukte mag er niet gefietst worden. Na enkele honderd meter
zie je wel terug een fietspad. Al dien je wel voorzichtig te blijven

Gezellige vissershuisjes en restaurants aan de dijk

Het fietspad is duidelijk aangegeven en begrenst.

De fiets -en voetgangersbrug over... In de verte zie je al Port Saplaya opdoemen

De laatste loodjes fiets je langst vreemde vakantieverblijven

Port Saplaya, een gezellig havenplaatsje

gezellig kuieren in Port Saplaya

Mooie zichten, en liefhebbers van pleziervaartuigen komen hier
uiteraard aan hun trekken

Er zijn gezellige terrasjes om te genieten van de autovrije omgeving

wie wil er niet in zo'n omgeving wakker worden?

Een muisstil binnenpleintje

Hoewel ik het een mooi project vind, is het er ook heel rustig en vrij zielloos

Onderweg terug hebben we de dorst gelest op de dijk

Een laatste blik op dat brede strand van Valencia
Lees ook: Valencia
Lees ook: Excursies / ervaringen
Lees ook: Bezoek aan El Palmar
Lees ook: Ciudad de las artes y las ciencas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten