Bezoek aan El Palmar - thuishaven van de Paëlla

Dit artikel hoort bij het hoofdartikel VALENCIA

Wie lust er nu niet graag Paëlla? Ik maak er een gewoonte van om tijdens mijn vakantie een Paëlla te gaan eten in mijn favoriete restaurant in Alicante. Nu zocht ik het wat verder. Ik ging tot aan de oorsprong van het gerecht!

El Palmar ligt aan het natuurpark "Albufera" en is volledig omgeven door rijstvelden. Dit is dan ook de voornaamste reden om hier te komen: de Paëlla. Het is de plek bij uitstek voor Valencianen om (vooral zondags naar verluid) de stad te ontvluchten en heerlijk -en betaalbaar- te lunchen.

De restaurants zijn niet moeilijk te vinden. Er zijn er een dertigtal in het kleine, langwerpige dorpje te vinden. De dagmenu's liggen rond dezelfde prijsklasse 15 tot 20 euro per persoon. Daarvoor krijg je meestal drie gangen (met Paëlla als hoofdgerecht) met een drank naar keuze en brood inclusief. Er zijn leuke restaurantjes langst kleine kanalen, waar je af en toe een miniscuul bootje ziet voorbij komen. Bedenk wel dat deze kanalen (en het dorpje) wemelen van de muggen en dat is niet altijd gezellig tafelen. Een plek waar wat afkoelende wind is en dus minder muggen, vindt je op het einde van het dorp. Daar vindt je op de kop nog enkele restaurants. Of ze goed of slecht zijn, laat ik in het midden. We hebben met "locals" gesproken, en die wisten ons te zeggen dat haast alle restaurants van goede kwaliteit zijn. Wij hebben gedineerd in het restaurant "El Palmar" en voor een klein bedrag hebben we heerlijk en overdadig gegeten, ook al blonk de Paëlla niet bijzonder uit tegenover de plekken waar ik anders mijn (veel duurdere) Paëlla eet. Ik ben echter geen expert ter zake, maar kwestie van groentjes (vegetarische Paëlla) was het een beetje pover, wel ben ik ervan overtuigd dat het allemaal kraakvers was en rechtstreeks van het veld kwam. Het dessertijs was een potje ijs die je zo in de ALDI koopt, maar de vriendelijke bediening en de stille, pittoreske omgeving maakten veel goed.
De natuurgebieden rond El Palmar
zijn spectaculair

Je bent nogal snel doorheen het dorpje gewandeld, het is niet bijzonder historisch (buiten één gebouw dat vroeger de streek typeerde) noch heeft het bezienswaardigheden buiten de rijst en rietvelden rondom. Als je aan de kop van het dorpje even naar rechts gaat, heb je een mooi zicht over de rijstvelden en vast enkele reigers. Je hebt het plaatsje in elk geval snel gezien. De ster van de show is dan ook niet te bespeuren vanuit het dorpje; het natuurpark "Albufera". Je kan in "El Palmar" weliswaar boottochten ondernemen naar het meer. Een gezamelijke boot kost niet veel, maar vertrekt op vaste tijdstippen. Wil je dus een excursie per boot maken, ga dan eerst naar de vertrektijden kijken alvorens te gaan eten.

Wijzelf hadden de dag slecht gepland. We kwamen toe per bus (wat goed te doen is voor 1.50 EUR vanuit Valencia en daarvoor krijg je prachtige zichten onderweg) en hebben niet gekeken wanneer er een bus terug ging. We hadden veel honger en lieten ons meteen verleiden tot een langgerekte lunch. Nadien gingen we kijken naar de gezamelijke boottocht, maar deze was al weg en de volgende ging pas 2 u later. Ook de bus-uren vielen tegen; we hadden nog een uur-en-half moeten wachten. De zon ging al onder en we waren niet gekleed voor de kou die volgde. Toen er een wagen passeerde, waagde we het erop en staken ons hand uit. Spaanse gastvrijheid zorgde ervoor dat de eerste wagen stopte en ons tot aan de buitenrand van Valencia bracht. Door het gezelschap in de wagen konden we tevens veel bijleren over het dorpje. De meesten die er wonen werken jammer genoeg niet meer in de rijstteelt of visvangst, dit is slechts weggelegd voor de 'Lucky few' die daar dik hun boterham verdienen. De meeste "Palmerianen" gaan gewoon werken in de grootstad Valencia. Toch is het volgens de praatgrage dames zeer aangenaam wonen in dat dorpje omdat iedereen elkaar kent en omdat het er zo rustig is. Toch een leuke noot om mee te eindigen.

TIPS

- El Palmar is best te bezoeken met de fiets vanuit Valencia. Een aangename fietstocht doorheen de natuur. Er zijn fietspaden en daar waar de fietspaden stoppen kan je over de weg verder fietsen (er is weinig verkeer). Met de fiets kan je geregeld stoppen, zoals in het dorpje El Saler, en aan een ruig -natuurlijk- strand. Ook zijn er mooie plekken op de weg die je prachtig uitzicht bieden en je kan onderweg een boottochtje regelen bij verschillende aanbieders en volgens verschillende bronnen zijn deze dan weer goedkoper dan in El Palmar zelf.

Het dorpje is klein en niet echt
historisch of mooi
- Ga je toch met bus 25 vanuit Valencia, let dan op dat niet alle bussen 25 tot in El Palmar gaan. Vertrek op tijd want tegen de namiddag rijden de bussen minder frequent. Schrijf ook het uur op van de terugkeer zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Een jong koppel dat in dezelfde bus als ons zaten, hadden hun bezoek beter gepland; ze gingen meteen lunchen, hebben nog even rondgewandeld en hadden de bus terug (die wij met 10 minuten gemist hebben).

- De mooiste boottocht vanuit El Palmar volgens de lokale inwoners is deze rond zonsondergang. Jammer genoeg is dit nogal laat voor zij die rekenen op het openbaar vervoer, en met een huurfiets zou ik het ook niet aanraden in het stikdonker terug te keren...

- Niet alleen de Paëlla is hier een klassiek gerecht, evenzo en nog meer zelfs "All i Pebre", dit gerecht bestaat uit stukjes aal (paling) in een bijzondere saus. Wil je echt geen keuze maken tussen Paëlla en dit gerecht? De driegangenmenu's aan de restaurants bieden All i Pebre soms aan als voorgerecht!

- Paëlla wordt traditioneel gegeten bij de lunch en niet bij het avondeten, kom er in de middag eten, 's avonds vindt je alleen gesloten restaurants...

Besluit

Al bij al is El Palmar een leuke uitstap voor wie bv een weekje vakantie heeft in Valencia. Het is alleen al aangenaam om eens uit die drukke (toeristen)stad te gaan. Maar wie tijdsnood heeft, zou ik het niet aanraden; de Paëlla was er heel lekker en tevens zeer goedkoop, maar niet beter dan diegene die we op andere plekken aten.

Lees ook: Valencia
Lees ook: Eten en drinken in Benidorm
Lees ook: De oude stad van Valencia bezoeken
Lees ook: Ciudad de las artes y de las ciencias
Lees ook: Valor Churros en Chocolade
Lees ook: Excursies / Ervaringen

De route van de bus meandert door moeraslanden met riviertjes

Dit soort huisjes zijn traditioneel uit de Albufera, maar in El Palmar vindt je
er nog maar ééntje

Het dorpje bestaat voornamelijk uit restaurants en terrasjes

Rustige omgeving rondom het dorpje. Het moet een hemelse plek
zijn om te wonen

De mooie omgevingen worden echter wel wat ontsierd door de vele wagens.
De Valencianen komen uiteraard allemaal met de wagen...

Een reiger jaagt in de visrijke riviertjes

Prachtige natuur als je even buiten El Palmar wandelt

Het natuurgebied Albufera, ook te bezoeken met bootjes vanuit El Palmar

Fotogenieke plaatsen

Het is Amsterdam of Brugge niet, maar het is toch heerlijk toeven
rondom de kanaaltjes waar sporadisch een bootje voorbij tuft

De menu's zijn zeer betaalbaar en bieden ongeveer dezelfde gerechten aan.
Volgens locals zijn de restaurants in dezelfde prijsklasse allemaal even goed

Het hoofdpleintje in El Palmar met terrasjes en restaurants

Mooie omgeving rondom El Palmar

Lees ook: Valencia
Lees ook: Eten en drinken in Benidorm
Lees ook: De oude stad van Valencia bezoeken
Lees ook: Ciudad de las artes y de las ciencias
Lees ook: Valor Churros en Chocolade
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten