En wat met stierenvechten?

Laten we eens een controversieel onderwerp aansnijden....

Vandaag 15 april is er opnieuw een betoging in Benidorm tegen het stierenvechten. Net op dit druk paasweekend, wanneer er enorm veel toeristen naar Benidorm afzakken, is er een groots stierengevecht met een legendarische 'Torero'.
Het is gemakkelijk om de boel zwart-wit te zien: Stierenvechten is een barbaarse traditie uit een traditioneel Spanje en heeft geen toekomst in toeristenstad Benidorm. Daarbij vergeten we graag dat Benidorm in Spanje ligt en dat de oudere generatie er nog de tijd kende dat er geen toeristen waren, geen stromend water, en stierengevechten de enige jaarlijkse hoogtepunten waren in hun hard bestaan.
Maar evengoed is het zwart wit kijken als we zeggen dat stierengevechten horen tot de cultuur en dat we daar niet aan mogen raken. Gelukkig is moraal iets dat veranderlijk is en cultuur eveneens vergankelijk en aan verandering onderhevig is.
Is stierenvechten iets brutaal? Ik persoonlijk zeg overtuigd: Ja. Maar niet veel brutaler dan de vleesindustrie die zorgt dat er een dagelijks stuk vlees op je bord beland. Die waarheid verzwijgen we liever pragmatisch. Dat ook de Spaanse Vechtstier (één van de oudste en waardevolste rassen ter wereld) een bedreigde soort is omdat het dier nutteloos is voor de vleesindustrie, dat is dan ook maar een bijkomstigheid. En wat met die duizenden stierenarena's, infrastructuur en culturele geschiedenis?
Betekend dit dan dat we wel massaal naar stierengevechten moeten gaan kijken? NEEN. Ik zou voor geen geld van de wereld willen gaan kijken naar een dier dat minutenlang wordt gepijnigd tot het arme beest dood valt.

MAAR er is een alternatief! De Recortadores! Een traditie die al in de Klassieke Oudheid werd beoefend. Een "sport" ouder dan het klassieke stierenvechten en helemaal in lijn met de cultuur van stier-verering die in de mediterraanse wereld heerst. Jonge mannen testen zich in de stierenarena met de brute kracht van de Spaanse Vechtstier. Niet door het te bevechten, maar door erover te springen of op het laatste nippertje opzij te duiken. Een waarlijk fantastisch spektakel dat zorgt dat je van het begin tot het einde op het puntje van uw stoel zit. Nu men meer en meer tegenstand ondervindt tegen het stierenvechten, worden de "recortes" razend populair. Het is werkelijk een win-win situatie; De "macho-cultuur" en de stierencultus hoeven niet opgeborgen te worden, de infrastructuur van de stierenarena's kan behouden blijven voor deze shows en het belangrijkste: de stier wandelt na een intensieve tien minuten zonder een schrammetje naar buiten (om later op een gruwelijke manier op de vleesbank te eindigen, maar dat is een andere discussie) en daarmee zijn de dierliefhebbers zoals ik ook tevreden!

Daarom kan ik niet genoeg "reclame" maken voor deze sport (die ook geregeld in Benidorm te zien is) die eigenlijk onbekend is bij de toeristen. Mensen denken al gauw dat er bloed of geweld aan te pas komt, maar dit is zeker niet het geval in de recortes! Ik wilde eens zeker weten of een spektakel in de arena zonder geweld was en ik heb het gewoon gevraagd aan de kassa. De Spanjaard achter de kassa vroeg me of ik een dierenliefhebber was, waarop ik bevestigend antwoordde, en ik kreeg niet alleen de zekerheid dat er geen stieren pijn zouden lijden (de menselijke deelnemers daarentegen...) maar ik kreeg ook een gratis DVD over de Recortes!
In de Recortes die ik al gezien heb in Benidorm, wordt geweld of een gebrek aan respect tegenover de stier streng verboden. Bijvoorbeeld: Tijdens de amateur-recortes, was er een jongeman en die nam van achter de schutting de hoorns vast van de jonge stier. Hoewel een beetje laf, was er helemaal geen kwaad mee gemoeid, maar deze jongeman werd door heel de arena uitgejouwd en de politie kwam hem een minuut later halen onder luid applaus van de toeschouwers. En dat de stieren er niet zo'n verschrikkelijke dag op hebben zitten, dat zie je aan hun gedrag; ontspannen met de staart zwiepen, stof opwerpen met hun poten en als de poort terug open gaat, weigeren veel stieren om de arena al te moeten inruilen voor hun weidse velden.

Het valt vaak op dat de Recortes amper toeristen trekt. Het is volgens mij niet altijd duidelijk dat er geen stieren gewond raken. Vraag het dus gerust aan de kassa. En als je interesse hebt in de Toros Bravos of je wilt eens een spannende avond meemaken; ga gewoon naar de Recortes kijken. Je krijgt een diervriendelijke spectaculaire show te zien met een prachtig agressief dier (want dat is de natuurlijke staat van een stier voor het gedomesticeerd werd) en moedige mannen.

Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Hieronder nog filmpjes over de Recortes:
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten