Benidorm op de "Unesco World Heritage" lijst?

Laatst kwam ik in mijn zoektocht naar nieuwtjes een artikel tegen met de klinkende titel: "Pyramids of Geezer? Boozy Spanish tourist hotspot Benidorm plots bid to become Unesco world heritage site alongside wonders of the world."


Torens in Benidorm
Wie een beetje Engels verstaat voelt de tendens van het artikel. Het probeert Benidorm volledig belachelijk te maken. Het artikel beschrijft dat Benidorm graag Unesco Werelderfgoed zou willen worden, wat ik inderdaad al opgevangen heb. Maar begint het artikel met op te sommen wat er zo verkeerd is aan Benidorm. Ze richten zich vooral op het feit dat blijkbaar alle Engelse toeristen er dronken rondlopen met bloot bovenlichaam en dat er meer Engelse pubs zouden zijn, dan Spaanse bars (wat overduidelijk niet waar is). Ook doen ze wat lacherig over de hoogbouw in Benidorm en tonen ze daarbij schreeuwlelijke foto's van Benidorm naast prachtige natuurfoto's van bijvoorbeeld de Grand Canyon en de Chinese Muur.

Wie al in Benidorm vakantie heeft gevierd en dus voorbij de vooroordelen van het artikel kan kijken, heeft er misschien een beter beeld op. Goed, Benidorm is Venetië niet, en het heeft geen vergelijk met de Taj Mahal. Maar op de erfgoedlijst staan ook enkele plaatsen die moderner zijn en die beter geschikt zijn voor een vergelijk met Benidorm. Wat dacht je bijvoorbeeld van Rio de Janeiro. Deze badstad is een beschermd zicht: Hoogbouw, kleurrijke en drukke stranden en een 'dramatische' achtergrond van heuvels. Het kon even goed een beschrijving zijn van Benidorm, toch?

Unieke zichten die het gevoel geven
van een 'skyscrapercity'.
Om gekwalificeerd te worden moet de plaats iets uniek hebben dat elders niet bestaat.  Ook in dat opzicht staat Benidorm zijn mannetje. Het is zowat de eerste bestemming van massa-toerisme ooit. De stad is dan ook zeer ingenieus ontwikkeld (stratenpatroon, torens, openbare ruimte) om massa toerisme te faciliteren. Het jaren 60' plan van de toenmalige burgemeester Pedro Zaragosa Orts is heden ten dagen een -veel gekopiëerd- staalplan van een haast perfecte, ecologische badstad. Vanaf het terras van uw toren heb je een zicht dat gelijkt op Hong Kong of New York, maar op straatniveau heb je helemaal niet het gevoel van een beklemmende wereldstad. De brede boulevards, de ruime tuinen tussen de torens en het groen in het straatniveau, het zijn geen toevalligheden maar ingeplande ideeën van die ene revolutionaire burgemeester.
Toch heeft deze man geen tabula rasa gemaakt van het oude centrum. Hij wist het oude centrum levendig te houden en ook voor de bewoners aangename pleinen en parken te bouwen. Het resultaat is een plek waar iedereen zich thuis voelt. Bewoner, binnenlandse toerist en buitenlandse toerist. Het toerisme heeft dan wel Benidorm hard veranderd, de streek rondom is grotendeels groen gebleven dankzij het compact en verticaal bouwen in de stad. Het maakt van Benidorm gek genoeg één van de meest ecologische bestemmingen ter wereld.

Mooi of lelijk?
Apart is het wel.
De skyline van Benidorm (de meeste wolkenkrabbers per inwoner ter wereld en de derde wolkenkrabber stad van Europa!) is dan ook bijzonder. Benidorm telt enkel slanke torens. Je kan ze mooi vinden of lelijk, feit is dat ze vaak fantasie-elementen bevatten die in 'gewone' steden uit functionaliteits-reden achterwege werden gelaten. Zo is de skyline van Benidorm een uniek allegaartje geworden van vreemde torentjes. Waar in andere steden uniforme torens met spiegelglas worden neergepoot, blijft Benidorm zelfs in deze tijd een speeltuin voor de meer gewaagde of bijzondere gebouwen. Kijk maar eens naar Intempo of naar het gemeentehuis van Benidorm. De wolkenkrabbers hebben dan meestal wel een beperkte hoogte in vergelijking met New York, maar door hun slanke lijn en hun posities, geven ze toch echt een sterk gevoel van een verticale stad.

U hoort het al: Ik zou er geen probleem mee hebben als Benidorm op de Unesco lijst zou komen. Ik heb al een aardig deel van de wereld bekeken, ik heb ook al veel plaatsen bezocht met massa toerisme, doch Benidorm heeft een aparte sfeer. Het is kitscherig, het is er druk, het is er soms op het randje van marginaal; maar het heeft vooral een laissez-faire sfeer die nergens anders gezien heb. Een plek waar IEDEREEN, Spanjaarden en Britten, arm en rijk, cultuur-minnenden en dronkelappen, gezonde mensen en personen met handicaps zich kunnen amuseren. Dit allemaal door de uitzonderlijke ligging van Benidorm en de plannen van een exentrieke burgemeester, die zijn armtierig dorp wereldberoemd wilde maken. Dat kan toch ook voor iets tellen, niet?

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm, tien redenen om er niet heen te gaan....
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm / Foto's oud Benidorm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten