Park "El Palmeral" in Alicante

In Alicante bevinden zich meerdere mooie parken Het mooiste en rustigste park van Alicante echter is "El Palmeral". Het ligt een eindje uit het centrum en een beetje té ver uit de richting voor dagjestoeristen in Alicante. Maar het loont werkelijke de moeite voor de toeristen die er wel geraken.

Park Palmeral te Alicante
Het park ligt aan de drukke baan Avinguda d'Elx, nog voorbij de buitenwijk San Gabriel. Vanuit het grote ronde punt 'Luceros' in Alicante stad (waar de eindhalte is van de tram naar Benidorm) tot aan het park is het een 50 minuten wandelen, net geen 4 kilometer. Ik kon dit niet bevestigen, er waren wegenwerken en zelfs voetgangers moesten verschrikkelijk ver omlopen. Als je op Google maps zoekt hoe je er vanuit Luceros geraakt met het openbaar vervoer, wordt je doorgestuurd naar het treinstation. Daar kan je inderdaad een trein nemen tot in het station San Gabriel. Vergis u niet, van daar uit is het nog een kilometer stappen. Zet ik als beginplaats 'Plaza Puerta del Mar' (dit is het plein met de fonteinen tussen de Explanade en het strand), geeft de routeplanner nog steeds aan de trein te nemen, wat haast evenveel wandelen is en even lang duurt als van daar uit te voet te gaan... Als u in Alicante verblijft, kan u best informatie vragen aan de receptie en anders kan u altijd info bekomen op de toeristische dienst, of gewoon in een bar of op straat. Mensen van Alicante zijn zeer vriendelijk en trots op hun stad, de meeste zullen zeker hun best doen om u verder te helpen. Misschien de beste optie om naar het park te gaan, is met de fiets. Door de binnenstad van Alicante is het aangenaam fietsen, op de enkelrichtingstraten moet je tevens in het midden van de straat fietsen wat de veiligheid ten goede komt. Ik weet niet of je in het park zelf mag rondfietsen. In de hoek van het park heeft men wel een cool BMX terrein gemaakt, maar ik kan helaas niet zeggen of u met de fiets verder het park in
BMX terrein in Park Palmeral
mag. Dit is ook niet erg prettig lijkt me, want het zijn allemaal grindpaadjes die naar boven of naar onder kronkelen en over bruggetjes en andere obstakels gaan. Mensen met een huurauto kunnen het park ook goed bezoeken. Er is meer dan voldoende parking vlak voor het park.

Wie uiteindelijk in het park geraakt zal er geen spijt van hebben. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een park vol met verschillende palmen. Er zijn drie of meer niveau's omdat het park tegen een heuvel is opgebouwd. Een waterval loopt van boven naar beneden en dit zorgt voor prachtige zichten van boven tot onder. Je wandelt over goed onderhouden grindpaden die naar boven en onder meanderen langst prachtige bloemenperken of zeldzame palmen. Het is er tevens heel rustig in het park. Toen ik er was, kwam ik er slechts heel af en toe een jogger of tuinman tegen. In het park zijn enkele speeltuigen voor kinderen en ook wat 'fitnesstuigen' voor de volwassenen. Neem uw tijd om te onthaasten, ga geregeld op een bankje zitten om de omgeving rustig te aanschouwen. De mooiste momenten om het park te bezoeken is ofwel voor de middag ofwel in de late namiddag/vooravond. Dan is ook de snackbar open voor een verfrissend terrasje. De snackbar heb ik zelf niet kunnen testen want ondanks dat het open zou moeten zijn, bleek het toch dicht tijdens ons bezoek... 

Wat gelukkig wel na de siësta (17u) open ging op het juiste uur (zij het met het typische Spaanse gebrek aan stiptheid) waren de bootjes. Men kan in het park (GRATIS!) een bootje huren om over de mooie, aangelegde vijver te varen. Je moet gewoon aanmelden aan de steiger, een waardedocument afgeven (rijbewijs, paspoort...) en even tekenen dat je de boot intact terug brengt. Men helpt je aan boord en verder moet je zelf roeien. De vijver bestaat uit mooie open plekken en nauwe passages tussen die plekken en dat maakt het heel pittoresk en leuk om over het water te varen. Dit is niet enkel een activiteit voor de personen met kinderen, ook volwassenen roeien driftig rond in het mooie water. Een echte aanrader, je zult er plezier aan hebben!

In het park bevindt zich een auditorium. Op het internet staat dat er vaak een optreden is om 12.30u. Van verhaalvertellingen tot dansoptredens en zelfs een poppenshow. Ik kan hierover niet meespreken want ik ben enkel 's avonds naar het park geweest.

Park Palmeral te Alicante
Het park is niet zo heel groot als het lijkt, op een uurtje kuieren zul je het allemaal wel gezien hebben. Een aanrader is om drinken en eventueel een lunchpakket mee te nemen. Toen wij eraan kwamen was de snackbar niet open en we hadden zelf geen eten of drinken bij. Ik kan me voorstellen dat het zalig vertoeven is op een bankje met uw eigen picknick erbij, luisteren naar het kletteren van de waterval en het ruisen van de palmbomen...

In de wijk San Gabriel is wel een hele grote Mercadona. De supermarkt bevindt zich in de straat parallel aan de drukke baan. Ideaal als je te voet, met de fiets of met de trein naar het park gaat om even binnen te springen en wat water en eventueel een lekkere lunch te kopen. Vergeet geen zonnecrème als je die nog niet bij had! In de onmiddellijke omgeving van het park is er totaal niets (behalve natuurlijk de snackbar in het park).

Pessimisten zouden kunnen zeggen dat het parkje iets té aangelegd is. Natuurlijk is alles wat nep, de rotsen zijn voorgevormd, de waterval is niet natuurlijk, maar zelf gemaakt... het kan inderdaad wat Disneyland-esk overkomen, maar dat maakt het in mijn ogen geen minder mooi park. Ook mag er wel gewezen worden op het gebrekkige onderhoud. Vele fonteinen waren kapot en sommige gebouwen waren echt versleten en vol graffiti, ondanks dat dit park nog geen 20 jaar oud is (geopend in 1997). Hopelijk wordt het in de toekomst iets beter onderhouden.

Besluit: Een leuke uitstap voor wie enkele dagen in Alicante verblijft en de drukte wil ontsnappen of voor liefhebbers van exotische planten en natuurlijk liefhebbers van palmbomen. Het parkje vervangt zeker niet de grandeur van de prachtige palmoase Elche wat verder van Alicante, maar biedt gewoon een prachtige wandeling in een mooi, recent aangelegd park.

Lees ook: Alicante
Lees ook: Elche

Geen opmerkingen:

Een reactie posten