Overdekte markt 'Mercado Central' te Alicante

Deze bijzondere overdekte markt verdient zijn eigen post. We hebben de markt kunnen bezoeken op een zonnige ochtend in september 2014.

De prachtige voorgevel
Zeer weinig geweten, maar Benidorm heeft ook een overdekte markt met vlees en viskraampjes. De markt staat in een zijstraat van de winkelstraat in het oude stadje (Calle de Tomas Ortuno). Dit marktje is echter in niets vergelijkbaar met de overdekte markt van Alicante. Enorm groot en traditioneel. Een must voor wie Alicante bezoekt!
De markt bevindt zich in de Av. Alfonso el Sabio en noemt officieel Mercado Central. Je zult het vast wel vinden, iedere stadsbewoner wijst je met plezier de weg. Kom je met de tram vanuit benidorm, kun je eenvoudig afstappen aan Mercado, de voorlaatste halte. De markt kun je iets verder zien als je bovenkomt uit de metro. Kom vroeg naar de markt, want de markt sluit rond 14u en hoe vroeger je komt, hoe meer leven je ziet in de markthallen. De markt is verdeeld in drie grote stukken. Bovenaan heb je vlees, onderaan een hal met vis en een hal met groenten en fruit. Tussen dit alles staan andere artikelen zoals snoepkramen, een drogist, notenkramen, lokale specialiteiten, gebak... Buiten op het pleintje achter de markt staan de bloemen -en plantenkramen.

Markten zijn altijd de plekken die je als toerist moet bezoeken. Je krijgt een idee van de lokale specialiteiten en het menu van de bewoners, maar ook zie je het sociaal contact van de bewoners onderling. De locals in Alicante zijn bijzonder hartelijk tegenover elkaar, maar ook tegenover de toeristen. Ik trachtte met mijn beste Spaans een halve kilo dadels (uit Elche!) te bestellen, maar zei het verkeerd, waardoor de kramer hartelijk begon te lachen. Nadien kreeg ik nog een geduldig lesje in de juiste uitspraak en wat bemoedigende woorden dat ik zeker moest blijven proberen. Een voorbeeld van vriendelijkheid tegen toeristen waar ze op andere plekken nog van kunnen leren!
Fruitkramen Mercado Alicante
Wat opvalt is dat ze in Alicante veel meer vlees eten dan verwacht. In Cartagena waren er maar een paar kramen vlees tegenover honderden kramen vis, in Alicante is overwegend meer vlees dan vis. Opvallend zijn de hele karkassen van konijnen die overal hangen te bengelen. Iets dat je in Belgiƫ weinig ziet. Ook de grootte van de gevangen vissen en de versheid is een belevenis op zich.

De markt is een ideale plek om wat typisch Spaanse of streekeigen producten te proeven. Zo kun je er Iberico ham kopen. Let op want de goede kwaliteit is zelfs op de markt heel duur. Ook dadels van Elche kun je er vers kopen, lekkere Turron met amandelen en natuurlijk de zoete sinaasappelen niet vergeten...

Praktisch

Als je boven komt vanuit halte 'Mercado'
zie je iets verder in de straat de markthal.
Een bezoek aan de markt is prima te combineren met een daguitstap naar Alicante. Vertrek vroeg met de tram en stap af aan halte Mercado. Na de markt kan je dan door de oude stad naar de promenade aan het water of je kan vanaf de hoofdstraat meteen naar boven het 166 meter hoge kasteel beklimmen.

In de straatjes achter de markt bevinden zich een aantal restaurants/bars waar je goedkoop een "Menu del Dia" kan eten, dit zijn lunchmenu's. Ook kan je in de buurt lekkere tapas eten. Je gaat aan de toog zitten en je bestelt ze gewoon 'op het zicht'.

Een bezoek aan de markt hoeft niet lang te duren. Een halfuurtje rond kuieren is meer dan genoeg om een goede indruk te krijgen, zo heb je nog tijd genoeg om te gaan shoppen, wandelen, sightseeing in de oude stad of het kasteel te beklimmen.

Lees ook: Alicante
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Bezoek aan Cartagena
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Overdekte markthallen te Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten