Interview met Eddy Fosselle, eigenaar van B&B Casa El Rais.

Hoe bent u op het idee gekomen om naar Spanje te emigreren?
Dat idee zat er al in toen ik van de schoolbanken kwam. België heeft me nooit echt aangesproken.  Als je de actualiteiten een beetje volgt, dan begrijpt je wel direct waarom. Uiteraard sprak de zon me ook aan. Het slechte weer in België zat me ook al een hele tijd erg hoog. En vooral ook het sociale leven in Spanje kunnen de Belgen nog veel achter leren.
 
Eddy met zijn vrouw Martine
U runt een Bed and Breakfast in de Costa Blanca. Kan u wat over uw zaak vertellen?
    
Tijdens onze zoektocht hebben we een casa gevonden met een zeer ideale ligging. We keken uit een afgelegen rustige plaats die dichtbij de bewoonde wereld lag. Crevillent is totaal niet gekend, zeker geen toeristische trekpleister, maar het ligt centraal in het toeristisch gebied van de Costa Blanca waaruit je alle kanten uit kan voor leuke uitstapjes die hooguit 50 km vandaan liggen. Elche, gekend voor zijn palmbomentuinen en gezellig oud historisch gedeelte ligt op nog geen 10 km van hier. El Rais, zo noemt onze Casa en ook onze B&B, ligt in de bergen, 3 km van Crevillent. Een oase van stilte en rust, een prachtig uitzicht op de vallei met verderop op een kleine 20 km de Middellandse zee. We liggen net aan de voet van de Sierra de Crevillent, waarin je eindeloos kan wandelen en genieten van de ongerepte natuur.
Omdat we het gezellige en familiale willen benadrukken, houden we het aantal kamer beperkt op 4. Er is vooral aandacht besteed aan ruimte en comfort in gekleurde themaconcepten. De vele terrassen en een ruim zwembad zorgen voor de relaxe momenten.  

De Costa Blanca is één grote betonmolen. Wanneer was u er voor het eerst en wat vind u van de evolutie die de streek ondergaat... ?
     
Benidorm hebben we gedurende onze speurtocht verschillende malen bezocht. Ook nu nog bezoeken we Benidorm twee maal per jaar. Tijdens de zomer en in de winterperiode. Benidorm is inderdaad een grootstad die het vooral moet hebben van het toerisme. De hoge wolkenkrabbers willen zichzelf steeds overtreffen. De skyline begint meer het gelijk te halen met zijn Amerikaanse badsteden. Dat is de keuze die men voorheeft voor Benidorm: Uit te groeien tot een groots toeristisch trekpleister met een Amerikaans uitstraling. Alles groot, groter, groots. Ik ga de structuur van Benidorm niet verafschuwen. Een belangrijke groep van de bezoekers houden van deze vorm van vakantie. Smaken verschillen, gelukkig maar. Benidorm heeft veel te bieden als je houdt van drukte. De uitgestrekte witte stranden, de drukke winkelstraatjes, de luidruchtige café's. Best wel gezellig, alleen ben ik altijd zeer gelukkig terug te zijn op onze rustige berg.

Ziet u uzelf ooit terugkeren naar Belgie? Waarom wel/niet?
   
Zeg nooit nooit! Maar als het echt niet moet, dan keer ik zeker niet meer terug naar België. Redenen zijn er genoeg te vinden om een terugkeer te blokkeren. De wijze van leven is totaal anders. De mentaliteit van de mensen is totaal anders. Opstaan met een eeuwige zon, wie zou dit niet wensen, ook al snakken we na een tijd wel om wat regen. Wij proberen hier een nieuw bestaan uit te bouwen. We voelen ons volledig geïntergreerd. We kunnen de keuze maken, dan blijven we toch liever op dit gezellig stekje dan het stresserend België. 


Veel jonge mensen willen emigreren naar de Costa Blanca. Zou u dit aanraden of net afraden?
    
Het is zeker aan te raden om een emigratie te overwegen als je dit verlangen koestert. Het wordt wel eerst wat wikken en wegen alvorens zo'n beslissing te nemen. Een stap zetten in het buitenland is wat anders dan de stap die je in eigen land zet. Vooral de taal vormt een belangrijke barriére. Vooral Spanje en de Costa Blanca heeft af te rekenen met de huidige economische crisis. De werkloosheid is nog nooit zo hoog geweest. Een werk vinden gaat al steeds moeilijker. Emigreren betekent ook dat je zelfstandig moet kunt overleven. Het is hier niet het luilekkerland als België, waarop je steeds kan rekenen op vergoedingen en overlevingsloon. De werkloosheidsuitkeringen zijn hier beperkt in periode. Genadeloos indien je zelf niet kan rondkomen van eigen inkomsten.

Als u één troef van de Costa Blanca zou moeten aanwenden om toeristen te lokken, wat zou het zijn?
    
De grootste troef van de Costa Blanca, toch zeker het gedeelte waar wij wonen, is het gezond klimaat. Op de ranglijst van de gezondste gebieden staan wij op Europees vlak op de tweede plaats, op mondiaal vlak scoren we hier ook zeer hoog. Nadeel is dat dit het droogste gebied van Spanje is, wat al vlug wordt goedgemaakt door het hoogst aantal zonnedagen.

Komt u veel in Benidorm zelf? Waarom wel/niet?
   
Wij maken twee maal per jaar een uitstapje naar Benidorm. Tijdens de zomermaanden en in de winterperiode. Dan ontdek je een verschillend Benidorm. De zomermaanden bruist van het drukke toeristisch vermaak, terwijl tijdens de winter vooral de overwinteraars het straatbeeld vormen.

Begrijpt u toeristen die naar de hotels in Benidorm (half-pension/all-in...) gaan en hun dagen doorbrengen van het strand langst de winkels naar de pub etc... .
   
Het zou niet mijn keuze zijn, maar ik kan best begrijpen dat een deel van het toerisme daarin hun vermaak vinden. Smaken verschillen, dat is een feit. Een plattelandsmens moet je ook niet in een stad proberen te stoppen en omgekeerd. Mensen die zoeken naar platte rust op het strand en de drukte van het uitgangsleven, komen in Benidorm zeker aan hun trekken. Als uitbater van een B&B zou ik natuurlijk de hotels niet aanraden, omdat dit een totaal andere concept is van wat een B&B heeft aan te bieden. In een hotel los je op in de massa, terwijl in een B&B het persoonlijk aspect belangrijk is.

Dank om tijd vrij te maken en ik wens u nog veel succes met uw zaak!!

Beeld van Bed&Breakfast "Casa El rais"


Voor meer informatie over de Bed&Breakfast "El rais", prijslijsten en reserveringen:


http://el-rais.skynetblogs.be/
Lees ook: Costa Blanca
Lees ook: Excursies in Benidorm
Lees ook: Elche/Elx
Lees ook: Verhalen van bezoekers
Lees ook: Interviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten