Residentieel toerisme slecht voor het milieu

In een nieuw rapport van de milieu-organisatie 'Ecologistas en accion' wordt de regio Marina Baja, dat is tussen Villajosoya en Altea,vermeld als zijnde zeer milieu-onvriendelijk. Vooral de densiteit van gebouwen, de vervuiling en wildbouw in beschermd gebied is nefast voor het milieu. Het rapport komt niet als een verrassing, al decennia lang worden deze klachten geuit.

De hotels en app. in Benidorm staan zeer
dicht bij elkaar aan het Levante-strand
Men hoeft nog niet zo oud te zijn om te zien hoe snel de slaperige kustlijn van Benidorm veranderde. Rond de jaren '60 begon de bouw van appartementen en hotels om de toestroom van toeristen te kunnen opvangen. Benidorm raakte in de ban van het toerisme en in een mum van tijd was het dorpje Benidorm gegroeid tot een stad vol wolkenkrabbers. Deze bouwexplosie die vooral van de jaren '60 tot de jaren '80 heeft geduurd, is eigenlijk helemaal niet zo belastend voor de natuur als men zou denken. Alle hoogbouw is sterk geconcentreerd rondom de stranden van Benidorm. De hoge concentratie van gebouwen reikt meestal niet verder dan een kilometer landinwaarts. Op zo'n kleine lap grond zoveel toeristen herbergen is net voordelig voor het milieu van het achterland dat amper belast wordt met de vakantie-verzuchtingen van de moderne mens! Benidorm voorziet in zijn eigen behoeftes met onder andere de enorme stuwdam aan Guadalest. Benidorm is een veel milieuvriendelijkere bestemming dan meerdere kleinschalige hotels verspreidt over een lange kustlijn.

Waarom kreeg de streek Marina Baja, of Marina Baixa, dan zo een slecht rapport? Het probleem schuilt in het residentieel toerisme. Benidorm heeft de hoogste graad van terugkerende toeristen en vele toeristen zijn gewoon gebleven. Ouderen, veelal op pensioen, kochten een appartement om hun oude dag in de zon te vertoeven. Jonge mensen volgden snel, in de hoop een zonnigere toekomst te vinden in Benidorm dan in het land van herkomst. De eisen werden steeds groter (villa's of grote appartementen met tuinen, rustige ligging, op een heuvel..) en ontwikkelaars begonnen meer en meer de slaperige dorpjes rondom Benidorm in te palmen. Corrupte politici en ontwikkelaars onteigende erop los en trok zich van beschermde natuurgebieden niets aan..

Men hoeft enkel de auto of de fiets te nemen en enkele kilometers buiten Benidorm te rijden om te zien hoe deze wildbouw ontaard is. Overal waar je kijkt verdringt het ene nieuwbouwproject het andere. Alle heuvels gericht naar de zee zijn verkaveld, de natuur moest wijken, net als de plaatselijke bevolking die niet genoeg geld meer heeft om de torenhoge prijzen te betalen en dus niet in hun eigen dorp kunnen blijven wonen...

De piek is hoogst waarschijnlijk al gepasseerd. De mooiste plekken van Marina Baixa zijn grotendeels volgebouwd en achter de hoek lonken de Canarische Eilanden en Turkije met hun -tot nog toe- ongerepte natuur en goedkope woningen. Benidorm zelf beseft de laatste jaren meer en meer dat het vijf voor twaalf is om de omliggende natuur te redden. Laat ons hopen!

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Omgeving van Benidorm / algemeen
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Hotels en appartementen
Lees ook: Polop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten