Benidorm of California?

Meestal is de Middellandse Zee - in Benidorm althans - bijzonder rustig. Kleine golfjes die zo zacht breken op het strand, dat het volkomen veilig is om de kinderen zorgeloos te laten spelen. Vorig weekend echter ruilden de zacht deinende golfjes baan voor werkelijk krachtige golven van meer dan één meter hoog.

Voor de toeristen was het een schouwspel om die golven met oorverdovend kabaal te zien breken op het strand. De echte durvers mochten verrassend genoeg wél het water in; ter hoogte van de Delfin Tower op het Poniente strand had men ondanks de rode vlag toch toelating gegeven om in het water te gaan. Het kwam goed van pas, want het was een drukkend hete dag en veel mensen wilden slechts hun voeten verkoelen. Er stonden meer dan genoeg redders klaar, moest er iemand onderuit gaan.
Dat onderuitgaan was niet overdreven; er stond een gevaarlijke zijdelingse onderstroom. Ik ging met mijn bodyboard in het water, en voor ik het wist was ik minstens 300 meter meegevoerd naar de zijkant.

De regels voor surfers zijn eenvoudig; bij gele vlag mogen surfers NIET in het water wegens het gevaar andere baders te raken. Ze moeten wachten tot na 17u (winter) of 18u (zomer). Eens de redders weg zijn, mogen ze het water wél in. Bij rode vlag mogen ze heel de dag het water in, aangezien er dan niemand mag zwemmen. Maar omdat de surfers niet kunnen weten of het nu gele of rode vlag is, kiezen ze meestal voor de veiligheid en komen ze pas toe tegen 18u.

Een goede tip hier is om een bodyboard mee op reis te nemen. Bodyboards hebben geen vinnen en zijn uit zachte materialen gemaakt. Je mag dus met een bodyboard ALTIJD in het water, ook al zijn er andere zwemmers. Voorzichtigheid is natuurlijk wel geboden, maar het is helemaal toegelaten en niemand zal er iets op zeggen. De golven in Benidorm zijn meestal toch bescheiden en ook dan komt een bodyboard beter tot zijn recht.

In elk geval, bij hevige golfslag in Benidorm, weet je dus waar zijn. Kom tegen valavond naar La Cala, naar het einde van het Poniente strand om u eventjes in Californië te wanen... Het voelt in elk geval atypisch Benidorm.

De foto's zijn gemaakt op vrijdagavond. Zaterdag had hogere golven, maar dan zat ik op mijn surfbord en had ik geen tijd voor het fototoestel te nemen... 

Lees ook: Benidorm Actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten