Veiligheid op het strand en in het water.


Strandje van Mal Pas
Ieder jaar zijn er enorm veel toeristen die gered moeten worden uit het water of aankloppen bij de EHBO strandcabines voor hulpverlening. Het loont om dit artikel snel even door te lezen als je naar het strand trekt. Niet enkel voor Benidorm-gangers, maar voor strandtoeristen wereldwijd!

De stranden in Benidorm behoren tot de veiligste ter wereld. Dit komt voornamelijk door de goedopgeleide en massaal aanwezige redders. Ook zijn er in Benidorm geen uitzonderlijk gevaarlijke stromingen in het water en er is geen gevaarlijk koraal aan de populaire stranden.

Een simpele regel waar mensen blijkbaar toch moeite mee hebben: de vlaggen. Aan ieder strand met strandredder zou je deze vlaggen duidelijk zichtbaar moeten zien. De kleuren betekenen:
ROOD: Zeer gevaarlijk, niet zwemmen!
GEEL: Ruige zee, zeer oplettend blijven, enkel voor geoefende zwemmers!
GROEN: Kalme zee, zwemmen toegestaan.
PAARS: Gevaarlijke zeedieren.

Hang niet de held uit, blijf bij een rode vlag uit het water! U riskeert niet alleen uw eigen leven, maar vooral dat van diegene die u moeten redden! Ook bij een gele vlag is het goed opletten, in ieder geval geen kinderen in het water meenemen.

herkenningsteken Levante
Met kinderen is het altijd opletten geblazen. Hou ze steeds in het oog, laat ze geen minuut alleen zwemmen! De zee is geen zwembad, er zijn stromingen en aan het strand is een gevaarlijke golfslag! In het water bevinden zich aan Poniente en Levante speelplatformen, ook hier uw kind niet alleen naartoe sturen, maar begeleiden. De platformen lijken dichtbij, maar toch is het een behoorlijke zwemafstand. Blijf uit de buurt van rotsen en indien mogelijk ga je best met uw kinderen zwemmen in de buurt van een reddingspost. Een paar extra ogen geven net dat beetje meer veiligheid. In de strandwinkeltjes of bij de winkels uitgebaat door Chinezen, vind je vaak Croc's. Het is altijd handig om een paar te kopen voor kinderen (en volwassenen). Het zand kan op warme dagen gloeiend heet zijn en dan komen de Croc's van pas. Ook in het water is het kind veiliger met Croc's. Zo is het kind beschermd tegen scherpe rotsen of wat er ook op de bodem ligt en door golfslag niet zichtbaar is!

De gevaarlijke zeedieren in Benidorm beperken zich tot vrij ongevaarlijke kwallen. Hun beet veroorzaakt vaak niet meer dan een prikkelend gevoel, een lichte irritatie. Indien je toch gestoken wordt door een kwal, ga voor alle zekerheid naar een redder of de EHBO-post (welk van beide het dichtst bij is).

Kwestie van veiligheid voor uw kinderen zou ik eerder kiezen voor het strandje van Mal Pas. Dit is een klein strand met slechts één smalle toegang. Uw kind zal dus niet verdwalen. Op de grote stranden Poniente en Levante heb je wel herkenningstekens zoals een huis, een boot... Specifiek op het Levante strand is het opletten geblazen voor de platte rots net onder het water. Vaak verwonden mensen zich aan deze rots door er te schuiven of zich te bezeren aan de rand.
Eerste hulp cabines op het strand

De EHBO posten op het strand zijn de felgekleurde strandcabines. Ze vallen meteen op en zijn steeds bemand door verplegend personeel. In het slechtste geval staat er in de buurt van de EHBO post altijd een ambulance klaar.

Onder de noemer "Accesible beach" heeft Benidorm een aantal faciliteiten voor personen met een handicap. Op beide grote stranden zijn er twee plaatsen waar personen met een handicap gebruik kunnen maken van een heleboel faciliteiten om nog meer te genieten van een strandvakantie. Meer info in volgend artikel: Benidorm voor personen met een handicap

Een ander duidelijk gevaar is natuurlijk zonnebrand. Op tijd insmeren, en vooral op tijd herhalen... Denk nu niet dat je heel de dag beschermd bent omdat je een zonnecrème met factor +50 hebt! Smeren en nogmaals smeren is boodschap. Een spray werkt over het algemeen veel gemakkelijker dan een spuitfles, maar kost ook meer. Na het zwemmen is de meeste zonnecrème er af en dien je opnieuw te smeren. Draag ook zoveel mogelijk een zonnebril met UV bescherming (Sommige goedkope brillen dragen geen CE keuring en geven dus hoogstwaarschijnlijk geen UV bescherming). Een hoed of petje voor uzelf of uw kind is zeker niet slecht! Neem ook altijd genoeg water mee, want uitdroging is een ander veel voorkomend probleem onder strandgangers.

Een andere kwestie waar rekening mee moet worden gehouden is diefstal. Hoewel ik nooit diefstal heb meegemaakt, gebeurt het toch wel af en toe. Naar het strand neem je best niets kostbaar mee. Laat de trouwringen en het vakantiebudget in het kluisje op uw hotelkamer. Neem slechts een beperkt budget mee voor snacks en drinken. Draag ook geen dure horloges of kettingen die je uit doet als je het water in gaat. Hetzelfde geld voor fototoestellen en camera's. Laat deze dure artikelen gewoon in het kluisje tijdens een strandbezoek. Wil je echt een camera of fototoestel meenemen? Koop dan een heel goedkoop exemplaar (bv dan een wegwerp onderwatercamera) dat je steeds naar het strand kan meenemen en laat je dure fototoestel voor de momenten dat je niet naar het strand gaat. Heb je een tas of handtas bij? Leg dan je handdoek erover als je even weg bent. Als men de waarde niet kan zien, zal men minder snel de moeite doen om het te stelen. Ook kan je altijd proberen aan je buur te vragen een oogje in het zeil te houden als je in het water gaat.
Over het algemeen kan je uw spullen gewoon laten liggen terwijl je in het water gaat, maar let erop dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen!
Graag ALLE diefstallen aangeven in een SATE bureau. Deze bevinden zich op het eind van het Levante strand aan de oude stad en binnenkort op het kruispunt tussen Calle Gerona en Calle Derramador. Meer informatie in het artikel over SATE.

Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Haaien in Benidorm?!
Lees ook: Surfen in Benidorm
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Met de kinderen naar Benidorm
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: Benidorm helpt blinden en slechtzienden
Lees ook: Kwallen in de Costa Blanca
Lees ook: SATE Servicio de Atencion al Turista Extranjero

Geen opmerkingen:

Een reactie posten