Surfen in Benidorm

Het lijkt een beetje onwaarschijnlijk, maar Benidorm heeft eveneens een "surf-scene". Surfen in Benidorm is niet vanzelfsprekend, maar wél mogelijk.

De golven in Benidorm kunnen eerder bescheiden genoemd worden. Iedere dag is uiteraard anders. Er zijn dagen dat er amper een rimpeling in het water te bespeuren is, en er zijn dagen dat er best een gevaarlijke branding is voor de baders. Maar echte metershoge golven als in sommige Portugese bestemmingen of de Californische kust hebben we eenvoudig niet in Benidorm.

Toch ontstond in Benidorm een surfclub (Tsunami de Benidorm) die ijverde voor een plek en momenten om te surfen. Op het moment dat namelijk hoge golven opkomen in Benidorm zwaait men de rode vlag en mag niemand meer in het water tot frustraties van de surfers...
Maar sinds 2011 is er een akkoord. Surfers mogen het water in  op het gedeelte van Tamarindos. Dit is het verst gelegen stukje van het Poniente strand. Het is toegelaten om te surfen van oktober tot mei, maar enkel als er geen gevaar is voor badgasten! Ook in het topseizoen kan je surfen, maar enkel als de rode vlag wappert en er zeker geen badgasten meer in het water zitten. De redders hebben altijd het laatste oordeel: Als ze vinden dat het te gevaarlijk is wegens onderstroom, mag er niet gesurft worden. Het is weinig, maar het is iets en de surfclub is er al heel blij mee. Ook op het strand van La Cala Finestrat kan er in het laagseizoen gesurft worden. Hier heb je in het laagseizoen geen redder meer, dus zal er niemand je verbieden het water in te gaan. MAAR dat betekend ook dat je goed moet opletten! Ga nooit surfen als je het niet 100% vertrouwd!

Natuurlijk heb je nog andere manieren om te surfen en een favoriet in Benidorm is bodyboarden.
Bodyboards of Boogieboards zijn gemakkelijk mee te nemen in de wagen of mits kleine opleg in het ruim van het vliegtuig. Ze vormen het ideale speeltuig voor die typische golven in Benidorm die niet vaak boven de 1 meter komen. Vanaf 50 cm kan je met een bodyboard al wat plezier hebben. Ook kan je bodyboarden op elke moment, ook in het hoogseizoen, zolang je voorzichtig blijft voor de andere zwemmers. Een aanrader is het Poniente strand omdat het daar minder druk is dan op de andere stranden.
Zelf ben ik ook fan van deze "sport", omdat het gemakkelijk is en je het overal kan doen bij de minste golfslag. Vooral kinderen zie je in Benidorm bodyboarden, maar in de Verenigde Staten en voornamelijk Hawaii is het een echte surfsport... Een bodyboard is een klein surfplankje (minder dan een meter lang) waarop je uw borstkas rust en mee raast met de golven. Variaties zijn mogelijk met de knieën op het bord en bij hoge snelheid (lees goede golven) kan je zelfs enkele trucs ondernemen. Wie zelf wil proberen moet niet té diep in de buidel tasten. Een goedkoop bodyboard (voor kinderen) vind je in de Chinese prullenwinkels én in de speelgoedwinkels tussen de 10 en 20 EUR. Zit je reis erop en kan het bord niet mee naar Belgie? Geef het dan liever op je laatste dag strand aan iemand aldaar. Je kan er mensen gelukkig mee maken en het eindigt misschien niet zo snel in de vuilbak.
Natuurlijk weegt zo'n goedkoop en breekbaar plankje niet op tegen het betere materiaal. De betere bodyboards vindt je al vanaf 50 EUR (bv Decathlon) tot 200 EUR. Ikzelf heb een semi-professioneel bord van 100 EUR.
In andere surfplekken hebben de surfers nogal vooroordelen over de bodyboarders... maar in Benidorm gaat het over plezier maken en is iedereen welkom, ook met bodyboard.

Skimmen

Deze geweldige skimmer is geregeld
aan het Poniente strand te zien
Weinig mensen kennen deze strandsport, toch zie je regelmatig een "skimmer" op het Poniente strand. Om te skimmen heb je niet noodzakelijk goede golven nodig, en dat helpt de sport natuurlijk.
Een skimboard is een plank die ongeveer tot aan de buikstreek komt van de beoefenaar. De plank heeft een harde onderkant en soms een zacht oppervlak. De bedoeling is dat je van het strand
De goedkoopste skimboards kosten rond de 20 EUR, maar deze planken zijn meestal te kort en enkel geschikt voor de waterrand. De duurdere gaan wel tot 200 EUR. Skimmen is een leuke strandsport in de winter. Dan zijn er veel plassen op de grote stranden. Zeker als het water iets te koud wordt, is skimmen een leuke sport omdat je meestal niet volledig nat zal worden (als je niet op je buik in de plassen valt). In de zomer is er gewoon veel te veel volk die langst de waterrand heen en weer loopt. De plank kan niet enkel u als sporter kwetsen, maar kan ook wegschieten en een wandelaar raken!
aanloopt, de plank net daar gooit waar een golf op het strand sloeg, en zo verder glijdt op het laagje water. De professionals glijden richting zee, draaien op een volgende omslaande golf en komen terug tot op het strand. Dit is te ver gegrepen voor het merendeel. Ook op de poelen die je soms vlakbij het water vindt, kan je skimmen. Als je beter wordt kan je de plank 180 graden of zelfs 360 graden ronddraaien.

Paddle surf (SUP) is iets dat opkomt in alle strand bestemmingen. Je staat rechtop op een surfplank en je paddelt rond. Voor deze sport heb je best een rustige zee en uiteraard moet je hierbij dieper het water in. Er zijn verschillende aanbieders die al het materiaal verhuren, maar ook aanbieders van beginnerscursussen. Paddelsurf is een uitstekende manier om te sporten, je gebruikt je hele lichaam voor balans en om te peddelen. Zeer zeker een aanrader om tijdens je vakantie te doen.

Heb je ervaring met surfen in Benidorm? Laat het weten in de reacties.

Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Kabelwaterski in Benidorm
Lees ook: Haaien in Benidorm
Lees ook: LIVE webcams op de stranden van Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten