kabelbaan in Benidorm, of toch liever niet?

Nog een laatste belangrijk bericht voor ik vertrek. De kabelbaan naar de hoogte van de Sierra Helada...

De plannen zijn haast zo oud als Benidorm. Een telefric ofte kabelbaan die aan het einde van Levante vertrekt en bezoekers kan brengen tot op één van de hoogste punten op de Sierra Helada (+500m). De plannen hadden al ruwe tekeningen, werden opgerakeld en terug opgeborgen omwille van tegenstand.

Nu lijkt de boel plots in een stroomversnelling te komen. Enkele dagen geleden is er een presentatie gegeven voor het voltallige bestuursteam en afgevaardigden van het toerisme en de horeca. Een Spaanse zakenman "antonio manuel puchades" heeft de plannen volledig uitgewerkt en staat in de startblokken om te bouwen... Hij moet echter nog wat goedkeuringen krijgen en dat zal niet van een leien dakje lopen.
Kabelbaan beginpunt
De Sierra Helada is een natuurgebied. Eén van de weinige ongerepte gebieden rondom Benidorm dat nog niet door de verkaveling is aangetast. Net op een moment dat men in de Costa Blanca ziet dat men te kwistig is geweest in het omvormen van natuurgebied naar bouwgrond... Akkoord, de kabelbaan en het geplande restaurant en uitkijkpunt hebben een kleine impact op de natuur, maar het blijft nog steeds een impact. Het lijkt me dat de meeste beleidsmakers in Benidorm achter de nieuwe plannen staan, de man in de straat iets minder. Men hoort gemorrel van voor -en tegenstanders. Zo was er tijdens de voorstelling van de plannen ook een betoging (zij het met een kleine opkomst) voor het behoud van de natuur...

Mijn bescheiden mening is tweeledig. De kabelbaan zou een prachtig project zijn dat Benidorm weer maar eens op de kaart zet, een ware toeristentrekker net zoals het drukbezochte eiland voor de kust van Benidorm. Het is ook een leuke manier om de toeristen eens uit de stad te krijgen en ze te laten kennismaken met het ruige landschap rondom de stad. De zichten op het eilandje "Mitjana" en de steile klippen die meer dan 500 meter recht in zee lopen zijn zo spectaculair dat iedereen ze eigenlijk gezien moet hebben. Ook de minder sportieve of minder mobiele bezoekers.
kabelbaan eindpunt en uitkijkpunt
MAAR aan de andere kant, de wandeling over de Sierra Helada waar ik kort geleden nog over schreef, is voor mij een absoluut hoogtepunt in de natuurwandelingen rond Benidorm. De eenzaamheid en stilte zo dicht bij de stedelijke kernen was ongelofelijk. De spectaculaire zichten waren een beloning voor een moeilijke tocht met serieuze klimmen en voorbehouden voor wie de moeite kon nemen. Ik herinner me dat ik op de plek waar het restaurant en het eindpunt van de kabelbaan ongeveer zal verrijzen een halfuur heb gezeten. Genietend van de bries zat ik er half mediterend aan de rand van de klippen.
Het hoeft geen betoog dat de kabelbaan de magie van de wandeling grotendeels zal breken. Zwoegen over steile rotsen en losse stenen naar een heuveltop waar een hoop luie toeristen selfies zitten te trekken en hamburgers zitten te schrokken, het is toch iets minder fascinerend...
Ik stel het allemaal wat dramatisch voor, maar op die manier kan ik mijn dubbel gevoel toch overmaken aan de lezer. Iemand merkte ook op dat dit restaurant ook gebouwd moet worden en bevoorraad moet worden. Het kan dus ook niet anders of er zal een weg worden aangelegd doorheen het natuurgebied tot aan het restaurant. En dan is de impact toch al wat groter dan enkele palen en een klein gebouwtje.

nu nog ongerepte natuur
Ik las vroeger dat er plannen waren om de telefric enkel tot aan het kruis van Benidorm te laten lopen. Dit had voor mij de ideale tussenoplossing geweest. De wandeling naar het kruis is tenslotte een nogal inspiratieloze, steile wandeling over asfalt. Het uitzicht aan het kruis is eveneens heel spectaculair (stadskant) en het kruis heeft voor velen een symbolische betekenis, waardoor ze er jaarlijks tijdens hun vakantie heen gaan. Je kunt het kruis tevens met de wagen bereiken, dus klimmers gaan het 'commercialiseren' van deze wandeling niet erg vinden... En zo zou het natuurgebied en de prachtige wandeling over de Sierra Helada aan de moedige klimmers blijven...

Maar ik ben geen beleidsmaker in Benidorm (jammer genoeg) en moet dus aanvaarden wat er komt. En als de baan er komt, kan ik lekker lui opnieuw genieten van het prachtige zicht boven op de Sierra Helada, zij het dan wel met honderden anderen naast me... .
Wat is uw mening over de kabelbaan? Voorstander of tegenstander, en waarom?

Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Tocht door de Sierra Helada
Lees ook: De kruisweg van Benidorm
Lees ook: Benidorm Actueel

Hieronder nog een impressie hoe de kabelbaan eruit zou moeten zien.Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Tocht door de Sierra Helada
Lees ook: De kruisweg van Benidorm
Lees ook: Benidorm Actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten